Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Διαστημικές δημόσιες σχέσεις

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Χωρίς στενόκαρδο πνεύμα, πρέπει να αποδώσουμε στον εβδομηνταεφτάχρονο αστροναύτη την εκτίμηση που του ανήκει, για το θάρρος που έδειξε και για τη συμβολή του - όπως ανακοινώθηκε - σε βιοϊατρικές έρευνες που αφορούν στη γήρανση του οργανισμού, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Ο Τζον Γκλεν, όμως, αποτελεί μέρος του "αμερικανικού ονείρου" που συνδέεται με πολλές πτυχές, επιδιώξεις και σκοπιμότητες του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού κατεστημένου και των πλανητικών επιδιώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να απευθύνει και σύσταση, από του διαστήματος για την προσέλευση των Αμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες.

Με την έννοια αυτή, ο Τζον Γκλεν, που επανήλθε με μικρά προβλήματα υγείας στη Γη, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο και το σημειολογικό στοιχείο δημοσίων σχέσεων, με έμμεση, αλλά ισχυρή, επιδίωξη, την έγκριση από το Κογκρέσο και τη Γερουσία των διαστημικών προγραμμάτων της NASA που απαιτούν εκταμίευση τεράστιων κεφαλαίων. Είναι φανερό ότι οι βιομηχανίες διαστημικών εγκαταστάσεων, πυραύλων και εφοδίων, αδημονούν για την εκμετάλλευση αυτών των προγραμμάτων, που στην επέκτασή τους αφορούν και στρατιωτικές εφαρμογές.

Στις σχετικές επιδιώξεις θα πρέπει να περιληφθεί και η προώθηση του νέου διαστημικού σταθμού που θα αντικαταστήσει το μοναδικό διαστημικό, σοβιετικό, σταθμό "ΜΙΡ", όπου φιλοξενούνται κατά καιρούς και εργάζονται Ρώσοι, Γερμανοί και Πορτογάλοι, Ιταλοί και Γάλλοι, που εκτιμούν τη μέχρι τώρα αντοχή και την ασφάλεια, που τους έδινε.

Με την ευκαιρία δεν πρέπει να λησμονηθεί, ότι η Αμερική του στρατιωτικοβιομηχανικού πλέγματος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για την εγκατάσταση στο διάστημα ενός σύνθετου συστήματος πυρηνικών και άλλων πυραύλων, ακτίνων λέιζερ και άλλων όπλων, στη "λογική" της υπερδύναμης που θέλει να εξουσιάζει τον κόσμο.

Χωρίς να αγνοηθεί, συνεπώς, η επιστημονική πλευρά αυτών των κτήσεων, πρέπει παράλληλα να επισημανθεί ότι οι πανηγυρικές δημόσιες σχέσεις από το διάστημα, σχετίζονται με τον πακτωλό των χρημάτων που διοχετεύονται στα γιγάντια βιομηχανικά συγκροτήματα, σε σύνδεση πάντοτε, με αντίστοιχες πολιτικές επιδιώξεις και συμφέροντ

α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ