Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ
Πιέσεις για απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Αυξάνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία για να αφήσει ελεύθερους τους δύο Ισραηλινούς πράκτορες, ενώ επαναλαμβάνονται οι ψευδείς ισχυρισμοί από πλευράς του Ισραήλ ότι οι δύο πολίτες του κράτους της δεν έχουν καμία σχέση με κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχει, ωστόσο, εξακριβωθεί ότι οι δύο Ισραηλινοί είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Μοσάντ και είχαν επικοινωνήσει τέσσερις φορές με το αρχηγείο της Μοσάντ, τη στιγμή που γίνονταν οι υποκλοπές μηνυμάτων αστυνομικών περιπόλων και της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, οι κυπριακές αρχές έχουν στα χέρια τους τρία "σκάνερ" και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ήταν συνδεμένα με φορητά τηλέφωνα και δορυφορική μετάδοση μηνυμάτων. Τα δύο "σκάνερ" ήταν συνδεμένα και κατέγραφαν σε κασέτα τις συνομιλίες αστυνομικών περιπόλων και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μελών της Εθνοφρουράς. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι οι δύο Ισραηλινοί είχαν τηλεφωνική σύνδεση με το Ισραήλ, αλλά αναζητείται ακόμη η κεραία μετάδοσης των μηνυμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης,όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ ότι οι δύο Ισραηλινοί δε διενεργούσαν κατασκοπία σε βάρος της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας, επανέλαβε ότι, από τη στιγμή που η όλη υπόθεση βρίσκεται στα πλαίσια της νομικής διαδικασίας, θα πρέπει να συμπληρωθεί αυτή η διαδικασία, να πάει στον γενικό εισαγγελέα και να ακολουθήσει τις συνταγματικές διατάξεις που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη νομική, τη νόμιμη διαδικασία, για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων του κυπριακού κράτους.

Επίσημη διάψευση από το Ισραήλ

Το Ισραήλ διέψευσε χτες επίσημα ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν το Σάββατο στην Κύπρο διενεργούσαν κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας.

"Ολες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο επιδίδονταν σε πράξεις κατασκοπίας υπέρ της Τουρκίας, είναι ανυπόστατες", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Μετά από σοβαρές έρευνες στις οποίες προχωρήσαμε μετά τη σύλληψή τους, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι οι δύο Ισραηλινοί δεν ενεργούσαν κατά της Κύπρου, ούτε υπέρ της Τουρκίας, καθ' οιονδήποτε τρόπον", προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

"Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που εκφράστηκαν πρόσφατα με την επίσκεψη του προέδρου Εζέρ Βάιζμαν στην Κύπρο, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Θα χειριστούμε αυτό το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ