Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Γ. Παπανδρέου: ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αλλά στο... μέλλον
  • Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τάχτηκε υπέρ του δημοψηφίσματος, όχι όμως για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, αλλά για τις μελλοντικές συνθήκες
  • Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής η Συνθήκη του Αμστερνταμ

Υπέρ της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος, αλλά για τις επόμενες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι για το Αμστερνταμ τάχθηκε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται τη Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει "να σκεφτούμε και να καθιερώσουμε το δημοψήφισμα" για την κύρωση των επόμενων συνθηκών της ΕΕ και αυτό γιατί, με το δημοψήφισμα, η ενημέρωση και η συμμετοχή του λαού γίνεται πολύ πιο ουσιαστική, ενώ θα αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο της Ελλάδας στη "διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής". Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο και πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, επιχειρώντας να απαντήσει στη θέση του ΚΚΕ για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος εξετράπη σε πρωτόγονες αντικομμουνιστικές ύβρεις, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί "οχλοκρατική εκδήλωση" και αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αφού ο λαός εκφράζεται μέσα από τους εκπροσώπους του.

Κατά τα άλλα ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε αρκούντως διαφημιστικός για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, λέγοντας ότι με αυτήν έγιναν σημαντικά βήματα για τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η σημερινή θέση της κυβέρνησης για την ΕΕ έχει την αφετηρία της το 1974, όταν είναι σε όλους γνωστό το τι έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ και για την ΕΟΚ, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε, πάντως, ότι αρκετές από τις παρατηρήσεις που άκουσε στη συζήτηση απασχολούν γενικά την Ευρώπη και παρόμοιες ακούει και από τους συναδέλφους του υπουργούς Εξωτερικών.

Οσον αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική είπε ότι υπάρχει αδυναμία διαμόρφωσης μιας πολιτικής και έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Οτσαλάν στην οποία, όπως είπε, φάνηκε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος.

"Χρήσιμο χαρακτήρισε το δημοψήφισμα", ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Πεπονής λέγοντας στην τοποθέτησή του ότι έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα της συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ. Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά το κοινοβούλιο από τη στιγμή που ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν έχει την ελευθερία να αντιταχθεί σε αυτήν του Αμστερνταμ. Τόνισε δε ότι η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να ενημερώνεται από την κυβέρνηση πριν υπογραφούν οι διάφορες συνθήκες και όχι κατόπιν εορτής, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων χωρών. Οσον αφορά την περιβόητη ασφάλεια των συνόρων μας που δήθεν μάς προσφέρει η συνθήκη ο Α. Πεπονής τη χαρακτήρισε "επικίνδυνη αφέλεια" και είπε ότι η ΕΕ δεν αποτελεί "πανάκεια". Από την πλευρά του ο Λ. Βερυβάκης είπε ότι δε ρωτιούνται οι λαοί της Ευρώπης για την πορεία της και δήλωσε ότι για τα μετά το Αμστερνταμ βήματα πρέπει να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα.

Συνεχίζοντας το "κυβερνητικό γλείψιμο" ο διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής Β. Κοντογιαννόπουλος, μιλώντας για τη Συνθήκη υιοθέτησε τις συκοφαντίες περί μετώπου ΚΚΕ - ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν "οι τυχοδιωκτικές συμμαχίες στην παιδεία και στους αγρότες".

Στην αρχή της χτεσινής συζήτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής έθεσε το θέμα της ανύπαρκτης σχεδόν κάλυψης των εργασιών της επιτροπής από τα ΜΜΕ. Υπογράμμισε ότι ο λαός μένει ανενημέρωτος και τουλάχιστον τα κρατικά κανάλια έπρεπε να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση του λαού πάνω στη θέση που κάθε κόμμα έχει. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Τύπου ότι η συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του Σώματος θα καλυφθεί από την κρατική τηλεόραση.

Η συζήτηση στην επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα και την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ