Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα θερίσουν ό,τι σπέρνουν οι Βρυξέλλες

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Γιατί κατάλαβαν τι είδος βοή είναι τούτη,

τάνοιωσαν πια τα βήματα των Ερινύων... "

(Κώστα Καβάφη)

Φωνή ανησυχίας και εγερτήριο κινητοποίησης των δυνάμεων σε διάταξη μάχης, εξέπεμψε από τη Βιέννη της σοσιαλ - νεοφιλελεύθερης σύναξης, ο κ. Σημίτης. Χαρακτήρισε, με έμφαση, κρίσιμες τις ευρωεκλογές, όπου όχι μόνο δεν πρέπει να εκληφθεί χαλαρή η ψήφος, αλλά να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ακολουθούμενη ανελέητη ευρωπολιτική και τα αυταρχικά μέτρα που τη συνοδεύουν.

Δεν είναι πολύς καιρός που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν το νόημα και τη σημασία, τόσο των δημοτικών και νομαρχιακών, όσο και των ευρωεκλογών. Εμφανίζονταν και "χαλαροί", πιστεύοντας ότι η συρρίκνωση της εκλογικής βάσης δε θα ήταν τόσο αποκαλυπτική, όσο δείχνουν οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις.

Λέγεται ότι, εκεί στην πρόσφατη συνάντηση της Βιέννης, όπου δοκίμασαν αρνί με σάλτσα μέντας, κάποιος χωρατατζής, διαβάζοντας τη σπάλα του αρνιού, προφήτεψε κακά μαντάτα για τους σοσιαλ - διαχειριστές της ΟΝΕ στις ευρωεκλογές. Δε χρειάζεται ασφαλώς η σπάλα του αρνιού για να στείλουν το μήνυμα. Στη θέση όμως των οιωνών και της λεκανομαντείας, οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις στέλνουν γκρίζα μηνύματα στους εκσυγχρονιστές, μηνύματα που συνοδεύονται από τις ογκώδεις κινητοποιήσεις μαθητών, δασκάλων, καθηγητών, αγροτών, οικοδόμων, συνταξιούχων, ανέργων, απασχολήσιμων. Σε λίγο, στα δελτία οργανωμένης παραπληροφόρησης, θα πρέπει να αναφέρεται όχι ποιοι απεργούν, αλλά ποιοι, ελάχιστοι δεν κινητοποιούνται, ενώ δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν μερίδιο στους αγώνες και οι εθελοντές - διαρρήκτες λουκέτων!

Γκρίζα λοιπόν τα μαντάτα που φτάνουν στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και φανερή η ανησυχία του κ. Σημίτη, γι' αυτό και η αγωνιώδης επίκληση της σκληρής, αντί της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές. Σαφής η επιδίωξη μιας νέας συνολικής και εν λευκώ εξουσιοδότησης, για τη συνέχιση και σκλήρυνση της ακολουθούμενης πολιτικής.

"Αλλ' όταν η μεγάλη κρίσις έλθει - (προφητεύει ο Καβάφης) - η τόλμη κι η απόφασίς μας χάνονται. Ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει κι ολόγυρα απ' τα τείχη τρέχουμε, ζητώντας να γλιτώσουμε με τη φυγή".

Τους αφιερώνουμε τους στίχους του Αλεξανδρινού, γιατί τους ταιριάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ