Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σέρβιρε ξαναζεσταμένα φαγητά

Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων στη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

Επίσκεψη προεκλογικού χαρακτήρα πραγματοποίησε χτες στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και, σύμφωνα με δήλωση συνδικαλιστή του χώρου, «σέρβιρε ξαναζεσταμένα φαγητά», μοίρασε δηλαδή υποσχέσεις για μελλοντικές παραγγελίες και αναθέσεις έργων στην επιχείρηση, που έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η όλη περιοδεία του υπουργού είχε έντονα στοιχεία επιχείρησης δημόσιων σχέσεων ενόψει των δημοτικών εκλογών και με δεδομένο το φθαρμένο προφίλ της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις και την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην επιχείρηση ο υπουργός κατέβαλε σοβαρή προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την τύχη των εργαζομένων της επιχείρησης και σκοπεύει, εάν βέβαια ψηφιστεί ξανά, να εξασφαλίσει τους όρους αναπτυξιακής πορείας της ΕΛΒΟ για τα επόμενα 10 χρόνια!

Για την ταμπακέρα όμως, για συγκεκριμένες δηλαδή άμεσες παραγγελίες, τίποτα συγκεκριμένο δεν αναφέρθηκε, πέρα από τις γνωστές αοριστίες και ασάφειες. Ο Γ. Παπαντωνίου υπενθύμισε απλώς ότι το υπουργείο καλύπτει με 2,5 δισ. δρχ. μέρος του κόστους του προγράμματος ανάπτυξης του άρματος «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ».

Σχετικά με παραγγελία του συγκεκριμένου άρματος, που αυτό θα αποτελούσε είδηση, ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει ότι εντός του 2002 θα μελετηθεί σοβαρά το θέμα και ενδέχεται να προκύψει σχετική παραγγελία για την ΕΛΒΟ. Η μόνη συγκεκριμένη ανάθεση έργου που ανακοίνωσε είναι η σύμβαση για ανακατασκευές οχημάτων του ελληνικού στρατού, που για τα πρώτα 581 οχήματα αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Οσο για την υπογραφή της περίφημης πενταετούς συμφωνίας - πλαίσιο για την ΕΛΒΟ, θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο μετά τη δήλωση του κ. Παπαντωνίου ότι «δεν υπάρχει πολιτική για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας, γιατί η ΕΛΒΟ είναι μια ιδιωτική εταιρία, που δεν μπορεί να έχει δημοσιονομική σχέση με το ελληνικό δημόσιο, γιατί αυτό θα παραβίαζε τους όρους του ανταγωνισμού...».

Ιδιωτική εταιρία η ΕΛΒΟ, κατά τον υπουργό, αλλά αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 52% των μετοχών της. Το ερώτημα επίσης που μπαίνει από πολλούς εργαζόμενους της επιχείρησης είναι γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και δε φρόντισε να παραμείνει ολοκληρωτικά στο δημόσιο και να ενισχυθεί με αναθέσεις απαραίτητων έργων για να αναπτυχθεί και να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ