Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τ. ΜΙΛΕΡ
«Μαζί ήρθαμε, μαζί θα φύγουμε από τα Βαλκάνια»

Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη σε συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Σταθερότητα και ασύμμετρες απειλές στη ΝΑ Ευρώπη»

Οχι μόνο δε φεύγουν οι ΗΠΑ από τη Βαλκανική, αλλά και θα πρωταγωνιστήσουν στη δημιουργία μηχανισμών, που, με πρόσχημα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, θα έχουν στόχο το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων, που αναπτύσσονται στις χώρες της περιοχής. Παράλληλα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ, στο συνέδριο με θέμα «Σταθερότητα και ασύμμετρες απειλές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη. Διοργανωτές είναι τα υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης, Αμυνας, η αμερικανική και η βρετανική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Μαζί ήρθαμε και μαζί θα φύγουμε», δήλωσε ο Τ. Μίλερ, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τα Βαλκάνια. «Ανάμεσα στα κίνητρα των παράνομων οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος, είναι η τρομοκρατία και γι' αυτό απαιτείται θεσμική ενίσχυση και συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. «Οι στόχοι είναι αλληλένδετοι με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τα συμφέροντά μας είναι αλληλένδετα», τόνισε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, δήλωσε ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ανοίχτηκαν νέες προοπτικές της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων χωρών. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν το βαθμό πίεσης που ασκείται στις διάφορες χώρες με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε ότι 161 κράτη έχουν εκδώσει εντολές αναστολής πληρωμών 120 εκατ. δολαρίων, που θεωρείται ότι θα κατευθύνονταν σε «τρομοκράτες». Σε άλλες 150 χώρες, έχουν ληφθεί μέτρα για παράνομες χρηματοδοτήσεις «τρομοκρατικών» οργανώσεων και σε 60 έχουν γίνει συλλήψεις μελών της Αλ Κάιντα.

Οσον αφορά την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος, εξηγώντας ότι «τείνει να επικρατήσει ειρήνη, μένουν, όμως, πολλά να γίνουν».

Ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεμ είπε ότι «η ΕΕ έδωσε 460 εκατ. ευρώ για να στηρίξει το έργο της δικαιοσύνης στα Βαλκάνια και 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών στην περιοχή. Ακόμη, η Μ. Βρετανία θα διαθέσει 8 εκατ. λίρες για την καταπολέμηση «του οργανωμένου εγκλήματος».

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερά στην πολιτική «των ανοιχτών θυρών» των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επισήμανε ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου. «Υποστηρίξαμε την ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών της ΝΑ στις ευρωατλαντικές δομές και την άσκηση επιρροής, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός για την ένταξή τους», σημείωσε.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί 36 συμφωνίες με διάφορες χώρες για το θέμα αντιμετώπισης «του οργανωμένου εγκλήματος».

Τέλος, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης υποστήριξε ότι «το οργανωμένο έγκλημα παράγει ασύμμετρες απειλές, εμποδίζει, επιβραδύνει και πολλές φορές ακυρώνει την πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, που βρίσκονται σε μια πορεία μετάβασης - ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ