Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα...

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί βασικού μετόχου μεταφέρθηκε χτες στην αίθουσα του «πρες ρουμ», όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας κλήθηκε να σχολιάσει καταγγελίες που αφορούν στο ότι το σχέδιο νόμου αφήνει παντελώς ανεξέλεγκτη την ανάμειξη και δράση των off shore εταιριών στα ΜΜΕ. Ενώ ταυτόχρονα ρωτήθηκε για το αν το νομοσχέδιο είναι πιο αυστηρό στο πλαίσιό του από το νόμο Βενιζέλου, ο οποίος - όπως αναφέρθηκε από πολιτικό συντάκτη - απαγόρευε παντελώς στους επιχειρηματίες που είχαν σχέση με τα ΜΜΕ να μετέχουν σε off shore εταιρίες.

Απαντώντας ο Χρ. Πρωτόπαππας ανέφερε ότι δεν υπήρχε ουδεμία απαγόρευση στο νόμο 2328 και ότι «η απαγόρευση δεν είχε σχέση μόνο με τις off shore εταιρίες, αλλά γενικότερα με τη συμμετοχή επιχειρηματία που έχει ΜΜΕ σε εταιρία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορεί να μετέχει και στις δύο, άρα δεν μπορεί να μετέχει και σε off shore».

Συμπλήρωσε ότι το αναφέρει αυτό γιατί «ό,τι γίνεται με τις off shore πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εφόσον, λοιπόν, για την ελληνική νομοθεσία δεν μπορούσε ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει σε εταιρία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, άρα δεν μπορούσε και ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει και σε off shore εταιεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας τόνισε πως δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό και εντόπισε τη διαφορά στο ότι «οι τυχόν επιθυμούντες να συμμετέχουν ή να ιδρύουν off shore εταιρίες δεν το δηλώνουν. Το πραγματικό πρόβλημα με τις off shore είναι ότι δε φαίνεται ο ιδιοκτήτης. Δεν μπορείς εσύ, δηλαδή, να αποδείξεις εύκολα ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της off shore εταιρίας είναι ο χ ή ο ψ. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατευτείς έχει δύο πλευρές: Η πρώτη είναι η ενίσχυση, κατά το δυνατόν, της ευρωπαϊκής - και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής - νομοθεσίας για τις off shore εταιρίες, για τον έλεγχό τους».

Σ' αυτή την κατεύθυνση συμπλήρωσε πως έχουν γίνει τα ιδιαίτερα διαβήματα και οι προσπάθειες στην ΕΕ, ενώ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ο κ. Χριστοδουλάκης προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τις off shore εταιρίες.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας παραδέχτηκε πως off shore εταιρίες εμφανίστηκαν στην προκήρυξη για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας μια και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάτι τέτοιο δεν μπορεί να απαγορευτεί. Συμπλήρωσε όμως πως η κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρίες αυτές τα στοιχεία τους, τα οποία αφού κατέθεσαν, διαπιστώθηκε ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονταν δεν είχαν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» για μια τόσο μεγάλη επένδυση και κατά συνέπεια απορρίφθηκε η αίτησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ