ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εναγώνια αναζήτηση προσχημάτων
  • Ανίσχυρα "επιχειρήματα", για να δικαιολογήσει τη νέα θέση του, σχετικά με την προεδρική εκλογή, επικαλείται ο Μ. Εβερτ
  • Η "σύγχυση" των βουλευτών διευκολύνει την ηγεσία για τη διατύπωση της "τελικής θέσης"

Σε μια εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης προσχημάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης της στο θέμα των πρόωρων εκλογών, έχει αποδυθεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα "εκλιπαρεί" την κυβέρνηση να "τα βρει" με το κόμμα Σαμαρά για να αναδείξουν από κοινού Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Τα "επιχειρήματα" που προβάλλει τώρα η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να στηρίξει τη νέα θέση της ότι δεν επιδιώκει εκλογές, επικεντρώνονται στο ότι"δε διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να επιβάλει τις εκλογές". Δικαιολογώντας τη συμμετοχή της στη διαδικασία των ψηφοφοριών με δικό της υποψήφιο, προβάλλει τον ισχυρισμό πως δε θέλει να κατηγορηθεί από την... κυβέρνηση ότι "δε σέβεται τους θεσμούς".

Χαρακτηριστική των προθέσεων και της βούλησης της ΝΔ, υπήρξε η προχτεσινή δήλωση του προέδρου του κόμματος Μ. Εβερτ,ο οποίος, κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι "η ΝΔ είναι έτοιμη από καιρό για εκλογές. Αυτό δε σημαίνει, πρόσθεσε, κατ' ανάγκη και εκλογές". Αργότερα επανήλθε για να επαναλάβει τη γενική θέση ότι "δε δίδει έμμεσα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στηρίζοντας την οποιαδήποτε υποψηφιότητα, την οποία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ". Απολογούμενος, ουσιαστικά, γι' αυτή την επιλογή του, ο Μ. Εβερτ συμπλήρωσε: "Η ΝΔ δε διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επιβάλει εκλογές. Σεβόμενη τους θεσμούς, θα προτείνει υποψηφιότητα και θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν θα κινηθούν, βάσει του Συντάγματος, οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας".

Ποιος θυμάται;

Οι θέσεις αυτές του προέδρου της ΝΔ απέχουν παρασάγγας από αυτές που είχε εκφράσει στις 19 Σεπτέμβρη 1994 στη ΔΕΘ. Τότε είχε δηλώσει ότι "η κατάσταση τον Απρίλιο, λόγω των εθνικών και οικονομικών θεμάτων, θα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που το κυρίαρχο δε θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά πώς θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση αυτή". Τελευταία όμως, επικράτησαν "ωριμότερες σκέψεις", προφανώς γιατί "το κυρίαρχο δεν είναι η απαλλαγή του τόπου από αυτή την κυβέρνηση".

Λίγους μήνες αργότερα, στις 8 Νοέμβρη, στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο Μ. Εβερτ είχε υπερακοντίσει τους βουλευτές του, λέγοντας ότι "η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό μια ευκαιρία, που θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως για την απομάκρυνση μιας ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης".

"Διχασμένοι"

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται "διχασμένοι", διευκολύνοντας ουσιαστικά τον πρόεδρο του κόμματος στην τελική "συμβιβαστική" επιλογή του, η οποία θα ληφθεί στο όνομα της "ενότητας" και του "εθνικού συμφέροντος".

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης,από την Καβάλα, επανέλαβε τα επιχειρήματα του Μ. Εβερτ, περί απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ έσπευσε να υποδείξει στον πρωθυπουργό "να συμφωνήσει με την κυρία Παπαρήγα σε πρόσωπο κοινής αποδοχής", ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή.

Ο Σ. Κούβελας αμφισβήτησε εμμέσως την επιλογή για πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι "αν οι εκλογές οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης, ασφαλώς και είναι λύση".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη γραμμή, κινήθηκε χτες η βουλευτής Μ. Γιαννάκου - Κούτσικου,η οποία είπε ότι δεν πιστεύει πως το κόμμα της ζητάει εκλογές. Η προεδρική εκλογή, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση και από το "αν όντως η κυβέρνηση θέλει να προβεί σε έντιμες διαβουλεύσεις και συζητήσεις με τα κόμματα".

Παράλληλα, τους βουλευτές της ΝΔ άρχισε να απασχολεί το θέμα του ονόματος του υποψηφίου, που θα προταθεί από το κόμμα. Ο Θ. Κασσίμης, ερωτηθείς για τις υποψηφιότητες των Γ. Ράλλη και Αθ. Τσαλδάρη, απάντησε: "Εγώ πιστεύω ότι άνθρωποι με κακίες και απωθημένα δεν κάνουν για το ανώτατο αξίωμα της χώρας". Αντίθετα, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης υποστήριξε την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη.Ο τελευταίος μεθαύριο, Πέμπτη, μεταβαίνει στη Βόννη, όπου θα συναντηθεί με τον Χ. Κολ, με ενδιάμεσο σταθμό το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Σλ. Μιλόσεβιτς.

Π. Κ.

ΠΑΣΟΚ
Προεδρολογία υπό τον Α. Παπανδρέου

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του πρωθυπουργού, στον οποίο θα μεταφερθεί πρόταση για τη σύσταση επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα της προεδρικής εκλογής

Συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα κυριαρχήσει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα τεθούν και ζητήματα σχετικά με την Οργανωτική Συνδιάσκεψη, η οποία μετατίθεται για τον Απρίλη. Μετάθεση που σχετίζεται με το χρόνο πραγματοποίησης των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί το ταυτόχρονο των δυο διαδικασιών στο πλαίσιο των προσωπικών σχεδιασμών του Α. Παπανδρέου.

Σχετικά με τη χτεσινή συνεδρίαση του οργάνου, όπως σημείωναν παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη, είχε ως στόχο την προετοιμασία της σημερινής σύσκεψης όπου θα καθοριστούν "οι προδιαγραφές και ο προσανατολισμός" βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή του υποψηφίου. Οσο για το αν θα ανακοινωθεί σήμερα το όνομα του τελευταίου, ο πρωθυπουργός σε σχετικά ερωτήματα που του τέθηκαν, απάντησε χτες "ασφαλώς όχι".Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το περιβάλουν του Α. Παπανδρέου,πρόθεσή του είναι να ζητήσει τη γνώμη των μελών του ΕΓ για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την επιλογή του "κατάλληλου προσώπου".

Οσο για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, πηγές της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν ότι σήμερα, το ΕΓ θα προτείνει στον Α. Παπανδρέου τη σύσταση Επιτροπής που θα απαρτίζεται από 2 - 3 μέλη του οργάνου, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα της προεδρικής εκλογής και θα αναλάβει το βάρος των διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, συναντήσεις για το θέμα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να πραγματοποιήσει και ο Α. Παπανδρέου.

Οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι - παρά τα αναγραφόμενα σε μερίδα του Τύπου - ισχύουν απολύτως τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης,για "επίσπευση" των διαδικασιών ανακοίνωσης του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριζαν δε, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τη λήξη των σχετικών διαδικασιών, αφού όπως υποστήριζαν, "οι εποχές έχουν αλλάξει" και δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του 1985, που ο υποψήφιος Πρόεδρος ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπογράμμιζαν την αλλαγή στάσης της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, όπως εκφράστηκαν από τις τελευταίες δηλώσεις των Μ. Εβερτ και Αντ. Σαμαρά γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει το πρώτο βήμα των κινήσεων επειδή είναι το κόμμα της πλειοψηφίας", ενώ φρόντισε να "επαινέσει" τον Μ. Εβερτ για τις προχτεσινές του δηλώσεις, λέγοντας ότι "ο κ. Εβερτ έκανε ένα βήμα και απεδέχθη ότι αυτή η Βουλή έχει την αριθμητική και την πολιτική δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι έπαυσε να θεωρεί ότι διαδικασία εκλογής Προέδρου είναι διαδικασία τεχνητής διάλυσης της Βουλής".

Την ίδια ώρα δε σταματά, στα πλαίσια του οίστρου της προεδρολογίας, η συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ γύρω από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με μέλη του ΕΓ "πρέπει να προέρχεται από τον δημοκρατικό χώρο"... Σχολιάζοντας τις παραπάνω θέσεις στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι "το πρώτο κριτήριο δεν είναι από πού θα προέρχεται ο υποψήφιος αλλά το αν μπορεί να εκλεγεί". Πρόκειται για το μοναδικό κριτήριο "αν θέλουμε πραγματικά να μην πάμε σε εκλογές",κατέληγαν. Οσον αφορά στις πληροφορίες που διαρρέονταν χτες για το ταξίδι του Α. Τσοχατζόπουλου στις ΗΠΑ και επικείμενη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, σημείωναν ότι ενδεχόμενη τέτοια συνάντηση δεν έχει καμία σχέση με την προεδρική εκλογή.

  • Συνεχίστηκαν και χτες και το Σαββατοκύριακο οι αντιδράσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις Πάγκαλου, ενώ δεν έλειψαν και νέα φαινόμενα αντιπαραθέσεων μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του την Τετάρτη σε προγραμματισμένη δημόσια εμφάνισή του με τον Στ. Μάνο, δέχτηκε τις βολές των Κ. Σκανδαλίδη και Ε. Γιαννόπουλου. Από την άλλη, επικριτικά σχόλια κατά του Κ. Σημίτη προκάλεσε η επιλεκτική προς τον Τύπο δημοσιοποίηση της εισήγησής του στο ΕΓ ενόψει της Συνδιάσκεψης.

Ν. Μπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Αντικείμενο συναλλαγής

Συνδέει τη στήριξη υποψηφιότητας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με το όνομα των Σκοπίων ο Αντ. Σαμαράς

Σε πεδίο συναλλαγής με το κυβερνών κόμμα έχει μετατρέψει την προεδρική εκλογή ο Αντ. Σαμαράς,ο οποίος επιχειρεί να αναδείξει το "ρυθμιστικό ρόλο" του κόμματός του σε αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών και έχει ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να ψηφίσει "υπερκομματική" υποψηφιότητα, συνδυάζει τώρα την υποστήριξη υποψηφιότητας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ με την ονομασία των Σκοπίων.

Στο ερώτημα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα στηρίξει υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε, στο "Εθνος της Κυριακής": "Είμαστε σαφείς. Για μας, για παράδειγμα, η τριπλή ονομασία είναι απαράδεκτη. Τυχόν αποδοχή της από την κυβέρνηση θα όρθωνε αξεπέραστα εμπόδια για οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη σύμπλευσή του με το ΠΑΣΟΚ, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από τους ανέξοδους λεονταρισμούς για την ονομασία των Σκοπίων. "Θα ρίξω τον Α. Παπανδρέου, δήλωσε στην "Α. τ. Κ", εάν δε χειριστεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σύμφωνα με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών του Απριλίου του '92".

Επιβεβαιώνοντας τον καιροσκοπικό χαρακτήρα της πρότασης του ο Αντ. Σαμαράς, σε χτεσινές δηλώσεις του, στον "9,84", ομολόγησε, αν η κυβέρνηση δηλώσει μετά την προεδρική εκλογή ότι αλλάζει γραμμή για το όνομα... "εγώ δεν έχω μια τέτοια δυνατότητα ελέγχου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ