ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύνοδος καταστολής, στρατιωτικοποίησης, αντιλαϊκών μέτρων

Μια από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Η σημασία της Συνόδου προκύπτει από την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, η οποία περιλαμβάνει θέματα, όπως: Η προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, το Ευρωσύνταγμα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό.

Συνολικά, η εαρινή Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, για τους λαούς. Η επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνδυάζεται με ένα νέο κύκλο περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενισχύσει τις τάσεις στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βεβαίως, η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για να συζητήσει κυρίως τα θέματα της «στρατηγικής της Λισαβόνας», όπως η μεταρρύθμιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, η Εκπαίδευση, η Υγεία.

Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσαημέρου, χωρίς να αλλάζουν τις προτεραιότητες, πρόσθεσαν και τα άλλα σημαντικά θέματα. Το μακελειό της Μαδρίτης στις 11 Μάρτη, η δολοφονία του ηγέτη της «Χαμάς», Αχμέτ Γιασίν, από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υποχρεώνουν τους είκοσι πέντε ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της Συνόδου είναι η κοινή θέση των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας για τη «στρατηγική της Λισαβόνας», όπως διαμορφώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, στο Βερολίνο.

Μια ακόμη εξέλιξη, που αναμένεται να επηρεάσει τη Σύνοδο, είναι η κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία, αφού ο νέος πρωθυπουργός, Θαπατέρο, έχει διαμηνύσει για θετική προσέγγιση στο θέμα του Ευρωσυντάγματος. Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι και η κυβέρνηση της Πολωνίας τάσσεται υπέρ της ψήφισης του Ευρωσυντάγματος μέχρι το τέλος της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Για το θέμα της τρομοκρατίας, έχει διαμορφωθεί εισήγηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και την Κομισιόν, με την οποία προωθείται ο καλύτερος συντονισμός των κυβερνήσεων, η δημιουργία θέσης επιτρόπου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ταχύτερη εφαρμογή των ευρωτρομονόμων και των συμφωνιών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Π. ΚΟΞ
Πλήρης ταύτιση απόψεων

Την προσήλωσή του στις επιλογές της ΕΕ, εξέφρασε χτες ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Π. Κοξ.

Πλήρη ταύτιση με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, την τρομοκρατία και το Ευρωσύνταγμα, εκδήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας ταυτόχρονα τα... διαπιστευτήρια στο διευθυντήριο των Βρυξελλών και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο «για ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της τρομοκρατίας», προσθέτοντας: «Ως Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε πολλές δυνατότητες να συμβάλλουμε και για τα αίτια, αλλά και στην αντιμετώπιση άμεσα και των τρομοκρατικών ενεργειών»... Μάλιστα, ο ίδιος, αναφερόμενος «στη δολοφονία του θρησκευτικού αρχηγού της Χαμάς», ανέφερε ότι πρόκειται για «μια πράξη που είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στην ειρήνη. Αντιθέτως, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ως το πιο δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέκοντας το εγκώμιο του ΕΚ εξέφρασε τον διακαή του πόθο «σύντομα να μπορούμε να μιλάμε για μια συμφωνία για το Σύνταγμα», που όπως ισχυρίστηκε «θα ενισχύσει και την Ευρώπη της δημοκρατίας και των πολιτών, αλλά και την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης»!!

Από την «ατζέντα» της συζήτησης με τον Π. Κοξ, δε θα μπορούσε βέβαια να λείψει και το Κυπριακό, για το οποίο ο Γ. Παπανδρέου «ευχαρίστησε» προσωπικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για το ρόλο που παίζει για την εξεύρεση λύσης», στηρίζοντας, όπως είπε, «τις συνομιλίες, στηρίζοντας τη βάση των διαπραγματεύσεων που είναι το σχέδιο Ανάν».

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε και ζήτησε την «άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας: «Η Ευρώπη έχει να παίξει και πρέπει να παίξει ισχυρό ρόλο, επιτέλους να συμβάλει στη λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, μέσα βεβαίως από διαπραγματεύσεις».

Οι συγκεκριμένες θέσεις του Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησαν πλήρως τον κ. Κοξ, ο οποίος έκανε λόγο «για μια πολύ ολοκληρωμένη παρουσίαση των συζητήσεων» από τον Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου το βράδυ θα πάρει μέρος στη συνάντηση των ηγετών του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν ο ρόλος της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και οι Ευρωεκλογές.

Η δολοφονία ήταν ... εξωδικαστική!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενος στη δολοφονία του Σεΐχη Γιασίν και κάνοντας για γενικότερη προσέγγιση στο θέμα της τρομοκρατίας, φανέρωσε τις πραγματικές πολιτικές θέσεις της ΕΕ.

Συγκεκριμένα,ανέφερε: «Θεωρώ ότι ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε ο Σεΐης Γιασίν, ο εξωδικαστικός τρόπος δεν αποτελεί βήμα που θα προωθήσει ούτε την υπόθεση της ειρήνης, ούτε θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιοχής καλύτερα»... Και συνέχισε: «Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζω τη δολοφονία. Παραδέχομαι όμως ότι και η κυβέρνηση του Ισραήλ αισθάνεται τη μεγάλη ευθύνη να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών της».

«Αμήχανες» δικομματικές κόντρες

Για «αμηχανία» της κυβέρνησης όσον αφορά στους χειρισμούς της στο Κυπριακό, έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Β. Λυσσαρίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η ΝΔ «δείχνει μια ιδιαίτερη αμηχανία» στους χειρισμούς της στο Κυπριακό, παρά το γεγονός όπως δήλωσε ότι «γνώριζε πως αυτό ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα και πως οι εκλογές της 7ης Μαρτίου έγιναν για το Κυπριακό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και «να σπεύσει πολύ πιο γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ιδιαίτερα όπως είπε σε ό,τι «αφορά στις λεγόμενες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι το θέμα της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου «έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών» και όχι να τεθεί «καθυστερημένα», όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να προσθέσει ότι «το κόμμα του θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου «περί δήθεν αμηχανίας», όπως αναφέρει, τις χαρακτήρισε «διπλά ατυχείς».

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «ο κ. Παπανδρέου, με τη δήλωσή του αυτή, δίνει κακό δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την εθνική συναίνεση και ομοψυχία» και συγχρόνως όπως πρόσθεσε «εμφανίζεται ανενημέρωτος για την πράγματι πυρετώδη δράση που έχει αναπτύξει, από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών».

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ στα Καλάβρυτα

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, καλεί τους αγωνιστές της Ειρήνης σε συμμετοχή στην εκδρομή που γίνεται στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων την Κυριακή 28 Μάρτη. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλέφωνο 210.3827.303) καθημερινά 9-2 το πρωί και 6-8 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ