Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύνοδος καταστολής, στρατιωτικοποίησης, αντιλαϊκών μέτρων

Μια από τις σημαντικότερες Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Η σημασία της Συνόδου προκύπτει από την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, η οποία περιλαμβάνει θέματα, όπως: Η προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, το Ευρωσύνταγμα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό.

Συνολικά, η εαρινή Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυσμενή δεδομένα για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, για τους λαούς. Η επίθεση κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνδυάζεται με ένα νέο κύκλο περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να ενισχύσει τις τάσεις στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βεβαίως, η Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για να συζητήσει κυρίως τα θέματα της «στρατηγικής της Λισαβόνας», όπως η μεταρρύθμιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, η Εκπαίδευση, η Υγεία.

Οι εξελίξεις του τελευταίου εικοσαημέρου, χωρίς να αλλάζουν τις προτεραιότητες, πρόσθεσαν και τα άλλα σημαντικά θέματα. Το μακελειό της Μαδρίτης στις 11 Μάρτη, η δολοφονία του ηγέτη της «Χαμάς», Αχμέτ Γιασίν, από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υποχρεώνουν τους είκοσι πέντε ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους.

Ενα από τα χαρακτηριστικά αυτής της Συνόδου είναι η κοινή θέση των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας για τη «στρατηγική της Λισαβόνας», όπως διαμορφώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ, στο Βερολίνο.

Μια ακόμη εξέλιξη, που αναμένεται να επηρεάσει τη Σύνοδο, είναι η κυβερνητική αλλαγή στην Ισπανία, αφού ο νέος πρωθυπουργός, Θαπατέρο, έχει διαμηνύσει για θετική προσέγγιση στο θέμα του Ευρωσυντάγματος. Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι και η κυβέρνηση της Πολωνίας τάσσεται υπέρ της ψήφισης του Ευρωσυντάγματος μέχρι το τέλος της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Για το θέμα της τρομοκρατίας, έχει διαμορφωθεί εισήγηση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και την Κομισιόν, με την οποία προωθείται ο καλύτερος συντονισμός των κυβερνήσεων, η δημιουργία θέσης επιτρόπου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ταχύτερη εφαρμογή των ευρωτρομονόμων και των συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ