Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική συναίνεσης και υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στο Αιγάλεω

«Δύο βδομάδες πέρασαν από τις βουλευτικές εκλογές και είδαμε ήδη κινήσεις συναίνεσης, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και αποφάσεις που δείχνουν την πολιτική υποταγής στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων». Τα παραπάνω τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε συγκέντρωση του Κόμματος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Και συνέχισε:

«Προεκλογικά διαπιστώναμε ότι ήταν έκδηλη η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή εκφράστηκε όχι σε βάρος του δικομματισμού, συνολικά, αλλά υπέρ του ενός πόλου του, αυτού της ΝΔ.

Αυτή η εξέλιξη δε συνιστά πολιτική αλλαγή. Πρόκειται για μια εναλλαγή στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ της πλουτοκρατίας και των επιλογών που τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα έχουν διαμορφώσει.

Αυτή η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη. Πηγάζει από το γεγονός ότι η ΝΔ είναι ένα συγκεκριμένο αστικό κόμμα, που διαθέτει ένα σαφές πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής διαχείρισης. Μια πολιτική η οποία εκφράζει με συνέπεια και στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι φανερό πως όταν με αυτή την πολιτική στηρίζεται το μεγάλο κεφάλαιο τότε περιορίζονται, συρρικνώνονται οι ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των πλατειών λαϊκών στρωμάτων.

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, μαζί με φίλους και συμμάχους, για να αναπτύσσονται οι αγώνες της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της εργαζόμενης διανόησης της νεολαίας, ώστε όχι μόνον να μην περιορίζονται δικαιώματα και λαϊκές κατακτήσεις, αλλά αντίθετα αυτά να στεριώνουν, να διευρύνονται στη βάση πάντα της διεκδίκησης νέων λαϊκών αναγκών.

Κι αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να δρουν παραπλανητικά και να εμφανίζονται ως ο αντιπολιτευτικός πόλος δήθεν, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Κάτι τέτοιο ούτε το θέλει ούτε φυσικά το μπορεί το ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό γιατί, η εφαρμοζόμενη πολιτική ξεκίνησε απ' αυτό και συνεχίζεται από τη ΝΔ. Δεν αγνοούμε ότι στηρίχτηκε αυτή η πολιτική προηγουμένως από τη ΝΔ. Είναι η βασική πολιτική που αποφασίζεται από την ΕΕ με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και αποσκοπεί στη στήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών και κατευθύνσεων της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων».

Να κερδίσουμε όσους γεύονται τις συνέπειες από την πολιτική της ΕΕ

Σε συνέχεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε:

«Υπογραμμίζουμε, ότι είναι μια μάχη, όπως όλες οι εκλογικές μάχες, δύσκολη, με μεγάλες δυνατότητες να προσεγγίσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κερδίσουμε νέους ανθρώπους που ήδη γεύονται τις συνέπειες από την πολιτική της ΕΕ σε όλους τους τομείς.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν υποτάσσεται, αλλά αντιστέκεται και καλεί σε συσπείρωση όλους όσοι δεν υποτάσσονται στη νέα τάξη, όλους όσοι συνεχίζουν να βλέπουν μια άλλη προοπτική στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο. Οσους δεν έπαψαν να βλέπουν, έστω και αχνά, το σοσιαλισμό σαν την αποκλειστική και μοναδική απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

-- Εμείς που ζητάμε τη διάλυση της ΕΕ, γιατί είναι μια ιμπεριαλιστική ένωση ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων, μπορούμε να πείσουμε ότι σε εθνικό επίπεδο, με τη συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να δέχεται σοβαρά πλήγματα η πολιτική που οδηγεί στη συσπείρωση όσων υποστηρίζουν την αναγκαιότητά της.

-- Εμείς που έχουμε συνολική αντίθεση με την ΕΕ, έχουμε τις καλύτερες δυνατότητες, αλλά και διάθεση να αγωνιστούμε και ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της ΕΕ.

-- Εμείς που είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το Ευρωσύνταγμα, τον Ευρωστρατό, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, μπορούμε να αντιπαρατεθούμε αποτελεσματικότερα στη λογική της υποταγής στους Ευρωαμερικανούς ιμπεριαλιστές.

-- Εμείς που ζητάμε την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αποδεικτικότερα πείθουμε ότι οι πολυεθνικές, τα ευρωπαϊκά μονοπώλια είναι που σαρώνουν τη βιομηχανία των μικρών αδύναμων χωρών και συρρικνώνουν την αγροτική τους οικονομία.

-- Εμείς που αγωνιζόμαστε με συνέπεια για τη δημοκρατία, τα συλλογικά δικαιώματα, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, μπορούμε να γίνουμε το κέντρο συσπείρωσης, όλων όσων μάχονται για τη δημοκρατία, για τα πολιτικά δικαιώματα, που ακυρώνονται από την πολιτική της νέας τάξης, από την επιβολή των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, από την προσπάθειά τους στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της τρομοκρατίας να γενικεύσουν τους περιορισμούς, να επεμβαίνουν να λεηλατούν λαούς και χώρες να δυναμώσουν την αστυνομοκρατία, ακόμα και τη στρατοκρατία σε πολλές χώρες.

-- Εμείς που εκφράζουμε την ταξική αλληλεγγύη μας σε αγωνιζόμενους εργάτες σ' όλο τον κόσμο, μπορούμε καλύτερα να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των οικονομικών μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στη χώρα μας. Ολοι αυτοί είναι αντικείμενα της πιο σκληρής, εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια και γενικότερα από επιχειρηματίες μεγάλους, αλλά και μικρότερους, καθώς και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

-- Εμείς που υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να συσπειρώσουμε όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τη νέα τάξη στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον κόσμο.

Σήμερα το ΚΚΕ σηκώνοντας τη σημαία της εναντίωσης, της ρήξης, της ανυπακοής με την ΕΕ, της απαίτησης και του αγώνα του για να διαμορφωθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για την αποχώρηση της χώρας μας, αλλά και για την ίδια τη διάλυση της ΕΕ, σηκώνει ταυτόχρονα το λάβαρο της ενότητας εκείνων όλων των δυνάμεων που βλέπουν, έστω και στο βάθος του χρόνου, ως μόνη Ευρωπαϊκή Ενωση, την ΕΕ του σοσιαλισμού. Μόνο μια τέτοια προοπτική, μια τέτοια λύση μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς της Ευρώπης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ