Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα υπερκέρδη των πολυεθνικών

Τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Ο λόγος για τον τζίρο και τα υπερκέρδη των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων. Σύμφωνα με το περιοδικό «Φόρτσιουν», προκύπτει ότι οι 500 αυτές πολυεθνικές εταιρίες εμφάνισαν το 2003 τζίρο συνολικού ύψους 7,5 τρισ. δολαρίων και μοιράστηκαν μεταξύ τους κέρδη συνολικού ύψους 445,6 δισ. δολαρίων, τα οποία ισοδυναμούν με περισσότερους από 11 ετήσιους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους του 2003!

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι εκτιμήσεις των συντακτών του περιοδικού «Fortune», που αποδίδουν την υψηλή κερδοφορία των εν λόγω επιχειρηματικών κολοσσών σε τρεις παράγοντες: Στα χαμηλά επιτόκια (τα χαμηλότερα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών), στις γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις και στα προγράμματα αύξησης των δαπανών του αμερικανικού προϋπολογισμού -κυρίως των εξοπλιστικών δαπανών.

Εννοείται ότι τη μερίδα του λέοντος καρπώθηκαν οι 10 πρώτες πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η «Wal Mart», η «Exxon Mobil», η «General Motors», η «Ford Motor», η «General Electric», η «ChevronTexaco», η «ConocoPhilips», η «Citicorp», η IBM και η «American Int. Group». Επιχειρηματικοί κολοσσοί, που κυριαρχούν - σε παγκόσμιο επίπεδο - στους κλάδους εμπορίας όπλων και οπλικών συστημάτων, παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ