Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικό παιχνίδι με τις ταυτότητες

Αντικείμενο δικομματικής αντιπαράθεσης με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την τεχνητή διαίρεση του λαού επιχειρείται να γίνει άλλη μια φορά το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια με αφορμή τη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χτεσινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου μετά από διάλογο με την ιεραρχία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στη «σαφή θέση» που είχε το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας όμως να γίνει περισσότερο σαφής: «Η κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, είχε δηλώσει ότι πρέπει να συζητά η Πολιτεία με όλους τους φορείς και στο πλαίσιο διαλόγου να βρίσκονται οι αρμόζουσες λύσεις», περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί αν η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει το νόμο που ισχύει, απάντησε αόριστα πως «όταν έρθει η ώρα θα γίνει διάλογος και θα προχωρήσουμε στις αποφάσεις που θα ληφθούν, μετά την ολοκλήρωσή του».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, σημείωσε με νόημα ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί μια γόνιμη σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο των επιταγών του Συντάγματος». Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χτες το βράδυ ότι το θέμα των ταυτοτήτων «δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης», αλλά δεν απέκλειαν την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Η ανακίνηση ωστόσο του θέματος των ταυτοτήτων είναι βολική για την κυβέρνηση, εκτός των άλλων, και γιατί σκεπάζει την «πλούσια» ατζέντα της σημερινής συνάντησης αλλά και γενικότερα των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας. Σημειώνεται ότι η ιεραρχία έχει θέσει μια σειρά «αιτήματα», τα οποία θα προσπαθήσει να αποσπάσει «λύσεις». Πρόκειται για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης στον Καρέα, την ανέγερση ξενοδοχείου στο Κολωνάκι, το μερίδιο από το Γ' ΚΠΣ, την κατάργηση των «νόμων Τρίτση» -1700/87 και 1811/88 - για την εκκλησιαστική περιουσία, τη μη ανέγερση Ισλαμικού Κέντρου στην Παιανία, τηλεοπτική συχνότητα για εκκλησιαστικό κανάλι, ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κ.ά.

Πάντως από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής η σημερινή συνάντηση πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου «παραμένει» εθιμοτυπική, όπου θα γίνει «γενική αναφορά στα εκκρεμή ζητήματα», δίχως να τεθεί το θέμα των ταυτοτήτων ή και οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ