ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πολεμικό συμβούλιο» για το Αφγανιστάν

Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου έχει η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, οι διήμερες εργασίας της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στο Νόορντβικ της Ολλανδίας. Τον τόνο δίνουν οι ΗΠΑ, που ζητούν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ν' αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν. Το άλλο μέτωπο είναι αυτό του Κοσσυφοπεδίου, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η δέσμευση των Ευρωπαίων συμμάχων για διατήρηση της «ειρηνευτικής» δύναμης 17.000 ανδρών στην περιοχή αυτή, παρά την αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς της εν λόγω σερβικής επαρχίας. Θα συζητηθεί επίσης η απειλή της Τουρκίας να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ για την εξουδετέρωση των Κούρδων ανταρτών.

Το πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται εκ μέρους των ΗΠΑ το παρουσίασε στη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος προειδοποίησε από το Κίεβο ότι θα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν, που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. «Ο υπουργός Αμυνας δεν επιδιώκει να οχλήσει οποιαδήποτε χώρα, αλλά θέλει να υπενθυμίσει την ηθική ευθύνη των χωρών - μελών σε αυτή την ισχυρή συμμαχία και τις συλλογικές δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Ρίγα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου αναφερόμενος σε μια υπόσχεση που δόθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λετονία πέρυσι, για να εξασφαλιστεί επιτυχία στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται πως εδώ και ένα χρόνο, σε κάθε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ζητούν από τους συμμάχους τους περισσότερες μονάδες μάχης, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό που κρίνεται απαραίτητος, όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη για το Αφγανιστάν.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι έχουν δεσμευτεί σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο (Λίβανος, Κόσσοβο, Ιράκ και σύντομα Τσαντ) και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών αυτών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, τη ΝΑΤΟική συμμαχία απασχολεί ταυτόχρονα το θέμα της διανομής των επικίνδυνων επιχειρήσεων, με τις ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Ολλανδία να είναι στην πρώτη γραμμή από το καλοκαίρι του 2006 στο Νότιο και Ανατολικό Αφγανιστάν, εκεί όπου επιχειρούν κυρίως οι Ταλιμπάν. Ετσι η Ολλανδία που φιλοξενεί τη σύνοδο αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια των συμμάχων της για αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν ώστε να μειώσει κατά 300 άνδρες την παρούσα δύναμη των 1.500 στρατιωτών της. Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία που έχει περισσότερους από 5.000 άνδρες στο Νότιο Αφγανιστάν, ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αποχώρηση των άλλων χωρών, καθώς κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει προσφερθεί επί του παρόντος να τις αντικαταστήσει.

Από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε να πάρει θέση όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή και μίλησε αόριστα περί ανάγκης «συνεργασίας μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής πτυχής των προσπαθειών μας». Επιπλέον αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα «της ενεργού εμπλοκής των ίδιων των Αφγανών, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή συνέχιση της διαδικασίας οικοδόμησης των θεσμών». Επίσης ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπλοκή σημειώνοντας ότι «η αποστολή ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας) της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα διατήρησης της τάξης και του ευρύτερου κράτους δικαίου θα ενισχύσει τη συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας».

Σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου, τα θέματα που θα συζητηθούν συνδέονται με την πορεία υλοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του NATO (NRF), τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, ενώ θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Βλέποντας και κάνοντας» η κυβέρνηση
  • Τώρα είναι η ώρα της λύσης, εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εξασφαλίσει την αποδοχή μιας σύνθετης ονομασίας από τους βουλευτές της ΝΔ

Την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, επιδιώκοντας περισσότερο να εξουδετερώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στην όποια λύση δοθεί τελικά.

Ενόψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, υπό τον Νίμιτς στον ΟΗΕ, και των πιέσεων που ασκούνται από ΗΠΑ και ΕΕ για λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη, όπου είναι πιθανό η ΠΓΔΜ να προταθεί να γίνει μέλος της «συμμαχίας του πολέμου», η κυβέρνηση προσπαθεί να ετοιμάσει το έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημέρωση που έκανε προχτές το βράδυ η Ντ. Μπακογιάννη στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στις Επιτροπές Εξωτερικών, Αμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός από τη μια εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι μακρά και δύσκολη, αλλά από την άλλη είπε ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης, στη βάση μιας κοινώς αποδεκτής και σύνθετης ονομασίας. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών, το διεθνές περιβάλλον είναι δυσμενές αφού ήδη 117 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία, ενώ είναι θέμα χρόνου να γίνουν 150 αν συνεχιστεί η μέχρι τώρα τακτική. Προσπάθησε να πείσει ότι «δεν είμαστε μόνοι» και ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν μια θετική προσέγγιση» από τη στιγμή που η κυβέρνηση μίλησε για σύνθετη ονομασία, ξεφεύγοντας από τη θέση να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγο στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματά της ως μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά συμπλήρωσε ότι «η απειλή του βέτο είναι ισχυρό μέσο αλλά όχι αυτοσκοπός».

Χτες, όμως, η Ντ. Μπακογιάννη συνέδεσε το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με το Κόσσοβο, στο όνομα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα: «Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια και Βοσνία όλα μαζί πρέπει να συνδεθούν, καθώς όλα μαζί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και θα πρέπει τους επόμενους μήνες να περιμένουμε εξελίξεις στα προαναφερθέντα», είπε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σουηδό ομόλογό της στην Αθήνα. Στη βάση αυτή κάλεσε την ΕΕ «τους επόμενους μήνες να ασκήσει τις δικές της πολιτικές για τα Βαλκάνια».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι» θα σταθούν στο πλευρό της, αφού η Κομισιόν τηρεί τακτική «ίσων αποστάσεων», ενώ δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της στο ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση βέτο. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ίσες αποστάσεις της Κομισιόν και το αν θα εκφραστεί η περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη: «Εμείς θέλουμε να υπολογίζουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη, ως παλαιότερο κράτος - μέλος της ΕΕ στην περιοχή», είπε, συμπληρώνοντας ότι μέσω των διπλωματικών μηχανισμών επιχειρείται να μεταφέρουν στους «εταίρους» τις θέσεις που διατύπωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Πάντως, απέφυγε να αποδοκιμάσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποδεχτεί μια «διπλή ονομασία» (σ.σ. μια ονομασία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και μία διεθνή, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δε θα ήταν δόκιμο σε αυτή τη φάση». Στην κυβέρνηση έχουν φτάσει πληροφορίες ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας από χώρες που δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, όπως η Αυστραλία, ή ακόμα και κάποια χώρα - μέλος της ΕΕ.

Πάντως, στο εσωτερικό της ΝΔ οι τόνοι για το θέμα έχουν πέσει και οι βουλευτές φαίνονται έτοιμοι να αποδεχτούν μια σύνθετη ονομασία, αλλά ταυτόχρονα περιμένουν να δουν ποια συγκεκριμένη πρόταση θα κάνει ο Μ. Νίμιτς. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Γ. Σουφλιά, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης: «Προχωράμε μαζί, ενωμένοι, δε χρειάζεται γκρίνια». Για να συμπληρώσει ότι «είναι υγιές φαινόμενο να ακούγονται φωνές, αλλά είμαστε όλοι δίπλα στον κ. Καραμανλή». «Ο κ. Καραμανλής είναι σοφός και ο λαός που τον ψήφισε έπραξε σοφά. Ο κ. Καραμανλής ξέρει τι να κάνει», κατέληξε ο νομάρχης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πεδίο μαχών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Χθες οι επικεφαλής της ΝΑΤΟικής αποστολής (Isaf) παραδέχτηκαν ότι προχώρησαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Ουαρντάκ, κοντά στην Καμπούλ, που κόστισε τη ζωή 13 αμάχων και τραυμάτισε άλλους τόσους. Βέβαια, κατά την Isaf, επρόκειτο για «βομβαρδισμό ακριβείας θέσεων μαχητών», εντούτοις, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Χάτζι Χαζράτ, πρόκειται για αμάχους εκ των οποίων οι 11 είναι μία οικογένεια, περιλαμβανομένων και των γυναικών και των παιδιών. Η επαρχία Ουαρντάκ είναι το θέατρο των μαχών των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αρκετοί μαχητές «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των μαχών, ενώ οι «Ταλιμπάν» εκτέλεσαν έναν Αφγανό γιατί εργαζόταν για την Isaf. Τέλος, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χοστ του νότιου Αφγανιστάν, Αρσάλα Τζαμάλ, επέζησε επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον της αυτοκινητοπομπής του, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ