Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πολεμικό συμβούλιο» για το Αφγανιστάν

Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου έχει η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, οι διήμερες εργασίας της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στο Νόορντβικ της Ολλανδίας. Τον τόνο δίνουν οι ΗΠΑ, που ζητούν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους ν' αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν. Το άλλο μέτωπο είναι αυτό του Κοσσυφοπεδίου, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η δέσμευση των Ευρωπαίων συμμάχων για διατήρηση της «ειρηνευτικής» δύναμης 17.000 ανδρών στην περιοχή αυτή, παρά την αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς της εν λόγω σερβικής επαρχίας. Θα συζητηθεί επίσης η απειλή της Τουρκίας να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ για την εξουδετέρωση των Κούρδων ανταρτών.

Το πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται εκ μέρους των ΗΠΑ το παρουσίασε στη διάρκεια περιοδείας του στην Ευρώπη ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος προειδοποίησε από το Κίεβο ότι θα θέσει το θέμα της ενίσχυσης της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν, που τελεί υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. «Ο υπουργός Αμυνας δεν επιδιώκει να οχλήσει οποιαδήποτε χώρα, αλλά θέλει να υπενθυμίσει την ηθική ευθύνη των χωρών - μελών σε αυτή την ισχυρή συμμαχία και τις συλλογικές δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Ρίγα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου αναφερόμενος σε μια υπόσχεση που δόθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λετονία πέρυσι, για να εξασφαλιστεί επιτυχία στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται πως εδώ και ένα χρόνο, σε κάθε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ζητούν από τους συμμάχους τους περισσότερες μονάδες μάχης, καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό που κρίνεται απαραίτητος, όπως ελικόπτερα και αεροσκάφη για το Αφγανιστάν.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι έχουν δεσμευτεί σε άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κόσμο (Λίβανος, Κόσσοβο, Ιράκ και σύντομα Τσαντ) και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την κάλυψη των αναγκών αυτών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, τη ΝΑΤΟική συμμαχία απασχολεί ταυτόχρονα το θέμα της διανομής των επικίνδυνων επιχειρήσεων, με τις ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά και Ολλανδία να είναι στην πρώτη γραμμή από το καλοκαίρι του 2006 στο Νότιο και Ανατολικό Αφγανιστάν, εκεί όπου επιχειρούν κυρίως οι Ταλιμπάν. Ετσι η Ολλανδία που φιλοξενεί τη σύνοδο αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια των συμμάχων της για αποστολή ενισχύσεων στο Αφγανιστάν ώστε να μειώσει κατά 300 άνδρες την παρούσα δύναμη των 1.500 στρατιωτών της. Οι ΗΠΑ, όπως και η Βρετανία που έχει περισσότερους από 5.000 άνδρες στο Νότιο Αφγανιστάν, ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αποχώρηση των άλλων χωρών, καθώς κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει προσφερθεί επί του παρόντος να τις αντικαταστήσει.

Από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε να πάρει θέση όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή και μίλησε αόριστα περί ανάγκης «συνεργασίας μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής πτυχής των προσπαθειών μας». Επιπλέον αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα «της ενεργού εμπλοκής των ίδιων των Αφγανών, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή συνέχιση της διαδικασίας οικοδόμησης των θεσμών». Επίσης ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπλοκή σημειώνοντας ότι «η αποστολή ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας) της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα διατήρησης της τάξης και του ευρύτερου κράτους δικαίου θα ενισχύσει τη συμβολή της ΕΕ στην προσπάθεια της κυβέρνησης του Αφγανιστάν για μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας».

Σήμερα, δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου, τα θέματα που θα συζητηθούν συνδέονται με την πορεία υλοποίησης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του NATO (NRF), τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ, ενώ θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ