ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενέργεια και Αμυνα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Συνομιλίες Σολτς και Μακρόν στο Παρίσι, με φόντο τα «γκρίζα σύννεφα» στον «γαλλογερμανικό άξονα»

Από τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι
«Εχουμε κάθε πρόθεση να κρατήσουμε ζωντανό τον γαλλογερμανικό κινητήρα» της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επισκεπτόταν το Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, με φόντο τις ολοένα και πιο έντονες αντιθέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων κρατών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι χθες στο Παρίσι δεν έγιναν δηλώσεις των δύο ηγετών, ούτε πριν ούτε μετά τις συνομιλίες.

Ο λεγόμενος «γαλλογερμανικός άξονας», που σε μεγάλο βαθμό - παρά τα κατά καιρούς σκαμπανεβάσματα στις αντιθέσεις των δύο πλευρών - θεωρείται η κινητήρια δύναμη της ευρωενωσιακής πολιτικής, βρίσκεται σε «κρίση», καθώς Παρίσι και Βερολίνο αδυνατούν το τελευταίο διάστημα να βρουν συμβιβασμούς και κοινά σημεία, όσο η «ενεργειακή κρίση» βαθαίνει, με διαφορετικό βαθμό επίδρασης στα μονοπώλια των δύο χωρών, η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών και ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, θέτοντας νέους όρους στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι «το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γεωστρατηγικής αλλαγής - μιας μετατόπισης που ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό και η οποία προορίζεται να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Ευρώπης». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η ουσία αυτής της αλλαγής» είναι «το ξύπνημα του γίγαντα που κοιμάται», δηλαδή της Γερμανίας, και «η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να αλλάξει για τον εαυτό του σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη γειτονιά».

Τα ζητήματα όπου συγκρούονται οι ηγεσίες των δύο κρατών ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα:

Στην Ενέργεια, με τη Γερμανία να επιλέγει να προχωρήσει την κρατική χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - με την άλλη πλευρά να μιλά για «στρέβλωση» στην «κοινή αγορά» - και τη Γαλλία να βασίζεται στην πυρηνική Ενέργεια, ενώ παράλληλα συμφώνησε με Πορτογαλία και Ισπανία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου και «πράσινου» υδρογόνου, παραμερίζοντας τα γερμανικά σχέδια για «αναβίωση» του αγωγού «MidCat», για τη διοχέτευση LNG στη Γερμανία μέσω Γαλλίας.

Στην Αμυνα, ενώ η Γαλλία επιδιώκει «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και «ευρωπαϊκή άμυνα» με όρους που ενισχύουν τις θέσεις της δικής της πολεμικής βιομηχανίας, η Γερμανία διακηρύσσει ότι θα δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη, και μάλιστα από τα 100 δισ. ευρώ για την Αμυνα η Γερμανία αντί να ενισχύσει γαλλικές και άλλες βιομηχανίες προτιμά τα αμερικανικά F-35 και «Patriot» ή τον ισραηλινό «Σιδερένιο Θόλο», ενώ παραμένουν «παγωμένες» άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες.

Η στάση απέναντι στην Κίνα δημιουργεί επίσης τριβές. Ο Σολτς θα επισκεφτεί το Πεκίνο μαζί με Γερμανούς επιχειρηματίες στις αρχές Νοέμβρη, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να προτιμούσε κοινή επίσκεψη στην Κίνα και επέκρινε έμμεσα τη γερμανική συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου με την κινεζική εταιρεία COSCO (που ήταν άλλωστε ζήτημα και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό).

Γαλλία και Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις», έγραψε παρ' όλα αυτά στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση, αναφέροντας την «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».

Γαλλία και Γερμανία «προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη» και «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την Ευρώπη της Αμυνας», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με σύμβουλο του Μακρόν, θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την Ενέργεια, την Αμυνα και την Καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και στις μπίζνες της ηλεκτροκίνησης

Την ίδια ώρα που εντείνονται τα «παράπονα» Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων στην ΕΕ για το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο που πωλούν στην Ευρώπη αμερικάνικα ενεργειακά μονοπώλια, εκμεταλλευόμενα τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η κούρσα για τις «πράσινες» μπίζνες αποτελεί άλλο ένα σημείο έντονων αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητώντας συμβιβασμούς, ΗΠΑ και ΕΕ συγκρότησαν ομάδα εργασίας με στόχο την επίλυση διαφορών στο θέμα παραγωγής μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση.

Η ΕΕ θεωρεί πως το πρόσφατο νομοσχέδιο που ενέκρινε τον Αύγουστο το Κογκρέσο των ΗΠΑ για φοροαπαλλαγές ύψους έως 7.500 δολάρια στην αγορά αυτοκινήτων που φτιάχτηκαν στη Βόρεια Αμερική, συνιστά αθέμιτη διάκριση σε βάρος αυτοκινητοβιομηχανιών χωρών της ΕΕ και παραβιάζει κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Από τη μεριά της Κομισιόν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας διαπραγματευτών ορίστηκε ο Bjoern Seibert και από τη μεριά των ΗΠΑ ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Πάιλ. Η πρώτη τους συνάντηση ορίστηκε να γίνει μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Νωρίτερα στη Γαλλία ανακοινώθηκε πως το 2028 θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός εκ των μεγαλύτερων ορυχείων λίθιου στην Ευρώπη, στην περιοχή Αλιέρ της κεντρικής Γαλλίας, με δυνατότητα παραγωγής 34.000 τόνων τον χρόνο. Το εν λόγω υλικό είναι απαραίτητο στις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση.

Επιπλέον χτες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Mercedes-Benz» ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά και θα πουλήσει τις μετοχές που έχει στην αλυσίδα εμπορίας αυτοκινήτων «Avtodom».

Η δε ιαπωνική «Nissan» υπέστη ζημιές 687 εκατ. δολαρίων παραδίδοντας την επιχείρησή της στη Ρωσία σε μια κρατική οντότητα έναντι ενός ευρώ, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα η «Renault», η οποία πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιό της στη ρωσική «Avtovaz» με αντίτιμο ένα ρούβλι.

Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, το ίδιο διάστημα, διαπιστώνεται αύξηση του εμπορικού ελλείμματος τον Σεπτέμβρη, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτη. Ως βασικός παράγοντας προβάλλεται το «ισχυρό» δολάριο που έκανε ακριβότερες τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά αυξήθηκε 5,7% τον Σεπτέμβρη στα 92,2 δισ. δολ. από 87,3 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές εμφάνισαν μικρή άνοδο 0,8% τον Σεπτέμβρη στα 269,8 δισ., ενώ οι εξαγωγές έπεσαν κατά 1,5% στα 177,6 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές υποχώρησαν για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά το ρεκόρ του Ιουνίου.

Παράλληλα, ανησυχία σε οικονομικούς αναλυτές προκαλεί η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας των μετοχών κορυφαίων τεχνολογικών μονοπωλίων όπως είναι οι εταιρείες «Microsoft» και «Alphabet» (μητρική της «Google»). Τα επικαιροποιημένα τριμηνιαία μεγέθη που δημοσιοποίησαν προχτές βράδυ κινήθηκαν αισθητά κάτω των προβλέψεων, με αποτέλεσμα τα προσυμβόλαια του δείκτη εταιρειών τεχνολογίας Nasdaq 100 να πέφτουν κατά 2,2%.

Νέα επενδυτικά ταμεία από τη Σαουδική Αραβία

Το κρατικό επενδυτικό fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας δημιουργεί πέντε επενδυτικές εταιρείες σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Οπως έγινε γνωστό, οι εταιρείες αυτές θα δημιουργηθούν σε Ιορδανία, Μπαχρέιν, Σουδάν, Ιράκ και Ομάν.

Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία Ταμείου Βιωσιμότητας Επενδύσεων με αρχικό κεφάλαιο 1,5 δισ. δολάρια από την Aramco, με στόχο την χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής και της ενεργειακής μετάβασης. Η είδηση ανακοινώθηκε στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ FII που πραγματοποιείται στο Ριάντ.

Στο ίδιο φόρουμ ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομίας, Μοχάμαντ αλ Τζαντάαν, εκτίμησε πως το επόμενο εξάμηνο «και πιθανώς η επόμενη εξαετία» θα είναι «πολύ καλή» για τις χώρες του Κόλπου αλλά «πολύ δύσκολη» για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Εκτίμησε δε ότι η διεθνής ενεργειακή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες και τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να διαρκέσει «ακόμη και 30 χρόνια», τονίζοντας πως θα πρέπει στο μεταξύ να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε συμβατικές πηγές Ενέργειας (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Επιδιώκει «συνθήκη ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν έως το τέλος του έτους

Η Αρμενία σκοπεύει να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τα τέλη του έτους, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ν. Πασινιάν, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η Αρμενία βρίσκεται σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Αζερμπαϊτζάν από τις αρχές του χρόνου με διαμεσολάβηση της ΕΕ, ενώ παράλληλα συχνά σημειώνονται ένοπλα επεισόδια στα σύνορα. Ταυτόχρονα, τα δυο κράτη έχουν υπογράψει και τριμερείς συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

Καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, η ΕΕ έστειλε εμπειρογνώμονες στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για να συμβάλλουν στην οριοθέτηση των συνόρων.

«Η κυβέρνηση και εγώ θα κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε ρεαλιστική» την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης πριν το τέλος του 2022, σημείωσε ο Πασινιάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο οριοθέτησης των συνόρων θα ολοκληρωθεί πριν από την υπογραφή της συνθήκης.

Ανέφερε επίσης ότι στην Πράγα - στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχ. Αλίεφ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ «συμφωνήσαμε ότι η οριοθέτηση των συνόρων θα γίνει με βάση τα σύνορα του 1991, επομένως είναι ρεαλιστικό, γιατί αυτά τα σύνορα είναι γνωστά».

Η Αρμενία θα δεχτεί επίσης να παραχωρήσει εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και ο Πασινιάν κάλεσε χτες σε έναν διάλογο «σε διεθνές επίπεδο μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ (σ.σ. του θύλακα που ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος του Αρμένιοι αυτονομιστές) και του Αζερμπαϊτζάν». Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να υπάρχουν ορατοί μηχανισμοί για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Στο μεταξύ, ο Ν. Πασινιάν ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, στο Σότσι στις 31 Οκτώβρη, με θέμα την «ασφάλεια και σταθερότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», καθώς «έχουν συσσωρευτεί πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να ανταλλάξουμε ιδέες, εξηγήσεις, ερωτήσεις».

Παράλληλα, το Ερεβάν κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) για να συζητήσει την κατάσταση στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Ο CSTO είχε στείλει ομάδα παρατηρητών μετά τα αιματηρά επεισόδια στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν του Σεπτέμβρη, ωστόσο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη για να συζητήσει τα αποτελέσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ