ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εστιάζουν στην κατάργηση των «εγγυήσεων», κουκουλώνουν τα διχοτομικά σχέδια

Τις εντεινόμενες πιέσεις από ιμπεριαλιστικά κέντρα για γρήγορο «κλείσιμο» του Κυπριακού ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Κοτζιάς

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη Λευκωσία. Χτες, είχε διαδοχικά συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γ. Ομήρου, και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάνω σε ένα διχοτομικό στην ουσία του σχέδιο τύπου Ανάν, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας. Σε ό,τι αφορά το διεθνή παράγοντα, κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, ορισμένοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν», συμπλήρωσε, θίγοντας και το ζήτημα των πιέσεων που δείχνει να ασκούνται από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, η όλη υπόθεση να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Παραπέρα, επανέλαβε τη θέση περί κατάργησης του καθεστώτος των «εγγυήσεων», θέση που δείχνει να επιλέγει ως βασική γραμμή της στο Κυπριακό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε αν επιτευχθεί μια ολική ή μερική αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, να κάνουν πιο... εύπεπτη τη διχοτομική λύση που απεργάζονται: «Οταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και, βέβαια, πριν από όλους η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία». Παραπέρα, μετέφερε την «αίσθησή» του ότι «η Τουρκία λαμβάνει υπόψη της το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά».

Αργότερα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Γ. Ομήρου, επανέλαβε την ελπίδα του να απαλλαγεί η βόρεια Κύπρος από την κατοχή και η Κύπρος συνολικά από «το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων». «Σεβόμαστε απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε μεγάλες δυνάμεις, είτε σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε λίγο αργότερα.

Στο αστικό παζάρι η «γεωστρατηγική σημασία»

Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και, όσον αφορά την ίδια, έχει αναλάβει δραστήριες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να συμβάλει ώστε να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη Μεγαλόνησο».

«Είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο, χρειάζεται μια σταθερή Ελλάδα, σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική», συμπλήρωσε, βγάζοντας ουσιαστικά στο αστικό παζάρι τη γεωστρατηγική σημασία Ελλάδας και Κύπρου, για μια σειρά από ιμπεριαλιστικά κέντρα και λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ωστόσο, μην μπορώντας να παραβλέψει τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την πρεμούρα της αστικής τάξης κάθε χώρας να κατοχυρώσει για την ίδια μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, είπε ερωτώμενος σχετικά με το πότε θα οριoθετηθεί εκ μέρους της Ελλάδας η ΑΟΖ: «Ποια ΑΟΖ; Υπάρχουν πολλές ΑΟΖ, με την Κύπρο, με την Αίγυπτο. Είναι αντικείμενο καλής συνεργασίας στην τριμερή, την οποία ποτέ δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει κανείς ως διπλωμάτης. Ξέρετε, ο υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους δεν είναι μεν διπλωμάτης με τον τυπικό όρο, αλλά είναι ο επικεφαλής της διπλωματίας και η διπλωματία πρέπει να κάνει πολλά, αλλά να μην ομιλεί πολύ»...

ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ
Αναβαθμισμένη συνεργασία στην «ασφάλεια»

Η Λευκωσία θέτει όλο και πιο συχνά την ανάγκη άρσης του εμπάργκο όπλων

Τη διάθεση βαθύτερης εμπλοκής της Κύπρου στους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε η προχτεσινή συνάντηση που είχαν ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φωκαΐδης, και η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης «συζητήθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή» και «διαπιστώθηκε η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών, ιδιαίτερα λόγω της αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής της θέσης, η οποία ενισχύθηκε με τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή». Δηλαδή, ανοιχτά διατυπώνεται η ετοιμότητα της κυπριακής αστικής τάξης να στηρίξει και να πρωτοστατήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούνται σε όλη την εύφλεκτη «γειτονιά», όπου ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στρατηγικής σημασίας, σε ένα πεδίο εκρηκτικών για τους λαούς ανταγωνισμών.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρ. Φωκαΐδης - σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση - «ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άρση του "εμπάργκο" για την αγορά όπλων, γνωρίζοντας ότι συνιστά έναν αναχρονισμό που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για προαγωγή της κοινής στόχευσης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Η διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών, αλλά και με τις τεράστιες «αποκλίσεις» σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα, αποτελούν τα κεντρικά γνωρίσματα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση ύψους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε περίπου 29,7 δισ. ευρώ έναντι 32,1 δισ. ευρώ στο περσινό 9μηνο.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά περίπου 3,9 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που προβλέπονται από τον αναθεωρημένο στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία συμπιέστηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και διαμορφώνονται στα 9,4 δισ. ευρώ (από 10,4 δισ. ευρώ).

Ηδη στο πρώτο 9μηνο τείνουν να εξαντληθούν τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως αυτά προβλέπονται για ολόκληρο το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά που ήδη έχουν αποδοθεί έχουν ως εξής: ΟΑΕΕ 95,9%, ΙΚΑ 85,1%, ΟΓΑ 72,4% της ετήσιας επιχορήγησης.

Αποκαλυπτικό είναι ότι τα κρατικά κονδύλια για την κοινωνική προστασία (επιδόματα πολυτέκνων, εισοδηματικές ενισχύσεις, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.) εξαϋλώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ πέρσι). Να σημειωθεί ότι η εμφανιζόμενη δαπάνη για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώθηκε στο 9μηνο στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 12μηνο προβλέπονται μόλις 70 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν περίπου στα 5 δισ. ευρώ (από 4,8 δισ. πέρσι).

-- Με βάση τα παραπάνω, το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 3 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα καταφτάνει αύριο Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φ. Β. Στάινμαγιερ, στο φόντο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντός και εκτός Ευρωζώνης που ξετυλίγονται γύρω και από το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και την πρεμούρα της εγχώριας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, προσδοκώντας γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Ακολούθως θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας.

Το απόγευμα ο Φ. Β. Στάινμαγιερ θα μεταβεί στο Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

17η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ξεκινά την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη

Ο Δ. Κουτσούμπας επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Από τις 30 Οκτώβρη έως την 1η Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη η 17η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, με θέμα: «Τα καθήκοντα των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων για την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στον φασισμό, για τη χειραφέτηση των εργατών και των λαών, για το σοσιαλισμό!»

Στις εργασίες της 17ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα λάβει μέρος αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ακόμη οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ