Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Εστιάζουν στην κατάργηση των «εγγυήσεων», κουκουλώνουν τα διχοτομικά σχέδια

Τις εντεινόμενες πιέσεις από ιμπεριαλιστικά κέντρα για γρήγορο «κλείσιμο» του Κυπριακού ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Κοτζιάς

Ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στη Λευκωσία. Χτες, είχε διαδοχικά συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γ. Ομήρου, και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας.

Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάνω σε ένα διχοτομικό στην ουσία του σχέδιο τύπου Ανάν, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξή μας. Σε ό,τι αφορά το διεθνή παράγοντα, κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, ορισμένοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν», συμπλήρωσε, θίγοντας και το ζήτημα των πιέσεων που δείχνει να ασκούνται από ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, η όλη υπόθεση να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Παραπέρα, επανέλαβε τη θέση περί κατάργησης του καθεστώτος των «εγγυήσεων», θέση που δείχνει να επιλέγει ως βασική γραμμή της στο Κυπριακό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε αν επιτευχθεί μια ολική ή μερική αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, να κάνουν πιο... εύπεπτη τη διχοτομική λύση που απεργάζονται: «Οταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και, βέβαια, πριν από όλους η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία». Παραπέρα, μετέφερε την «αίσθησή» του ότι «η Τουρκία λαμβάνει υπόψη της το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά».

Αργότερα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Γ. Ομήρου, επανέλαβε την ελπίδα του να απαλλαγεί η βόρεια Κύπρος από την κατοχή και η Κύπρος συνολικά από «το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων». «Σεβόμαστε απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε μεγάλες δυνάμεις, είτε σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε λίγο αργότερα.

Στο αστικό παζάρι η «γεωστρατηγική σημασία»

Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και, όσον αφορά την ίδια, έχει αναλάβει δραστήριες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να συμβάλει ώστε να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη Μεγαλόνησο».

«Είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο, χρειάζεται μια σταθερή Ελλάδα, σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική», συμπλήρωσε, βγάζοντας ουσιαστικά στο αστικό παζάρι τη γεωστρατηγική σημασία Ελλάδας και Κύπρου, για μια σειρά από ιμπεριαλιστικά κέντρα και λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ωστόσο, μην μπορώντας να παραβλέψει τους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την πρεμούρα της αστικής τάξης κάθε χώρας να κατοχυρώσει για την ίδια μεγαλύτερο μερίδιο από την καπιταλιστική λεία, είπε ερωτώμενος σχετικά με το πότε θα οριoθετηθεί εκ μέρους της Ελλάδας η ΑΟΖ: «Ποια ΑΟΖ; Υπάρχουν πολλές ΑΟΖ, με την Κύπρο, με την Αίγυπτο. Είναι αντικείμενο καλής συνεργασίας στην τριμερή, την οποία ποτέ δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει κανείς ως διπλωμάτης. Ξέρετε, ο υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους δεν είναι μεν διπλωμάτης με τον τυπικό όρο, αλλά είναι ο επικεφαλής της διπλωματίας και η διπλωματία πρέπει να κάνει πολλά, αλλά να μην ομιλεί πολύ»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (2017-11-16 00:00:00.0)
«Επιτάχυνση» των διαδικασιών θέλει και η Γερμανία (2017-02-04 00:00:00.0)
Το Εθνικό Συμβούλιο καθορίζει την πολιτική στο Κυπριακό (2005-11-16 00:00:00.0)
Ζυρίχη - Λουκέρνη (2004-03-30 00:00:00.0)
Αθεράπευτες αυταπάτες (2002-04-06 00:00:00.0)
Η Συνομοσπονδία δεν οδηγεί σε δίκαιη, βιώσιμη λύση (2001-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ