Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το ολοκαύτωμα των τριών χωριών των Κρουσσίων

Εκδήλωση - μνημόσυνο για το ολοκαύτωμα των τριών χωριών των Κρουσσίων (Κλειστό, Αμπελόφυτο, Κυδωνιές) από τους ναζί κατακτητές, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/10, ανήμερα της επετείου από την εκτέλεση κατοίκων των χωριών Κλειστό, Αμπελόφυτο, Κυδωνιές και Ισωμα, από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στις 25/10/1941, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν όλους τους άντρες ηλικίας 16 έως 65 ετών των χωριών Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιές και έκαψαν αυτά τα χωριά, ενώ εκτέλεσαν και άγνωστο αριθμό αντρών στο χωριό Ισωμα.

Οι κάτοικοι των χωριών αυτών, όπως και της Ξηρόβρυσης, της Μεγάλης Στέρνας κ.ά., είχαν σημαντική συμβολή στην Αντίσταση κατά του φασισμού. Επίσης, έχουν χαρακτηριστεί ως «μαρτυρικά» από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο μνημείο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα μαρτυρικά χωριά από τα οποία σήμερα έχουν μείνει μόνο κάποια ερείπια, οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τους νεκρούς - θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας και έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν ανυποχώρητα την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στο φασισμό, την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για ν' ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ