Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα στη σίτιση των προσφύγων

Προβλήματα στη σίτιση των προσφύγων σημειώθηκαν χτες από τις ελλιπείς μερίδες του πρωινού, τις οποίες έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, χτες, στάλθηκαν λιγότερες μερίδες για πρωινό στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, δηλαδή αντί για 1.500, 1.000. Το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση του ρεύματος αποχώρησης των προσφύγων και μεταναστών από τις εγκαταστάσεις του παλαί και την αύξηση της εισροής. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, τη Δευτέρα βρίσκονταν στο χώρο 150 άτομα, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη αυξήθηκαν στα 1.300 και 1.500 αντίστοιχα. Χτες το πρωί, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, 1.554 πρόσφυγες με το πλοίο Blue Star 1. Από αυτούς οι 1.383 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι 171 στη Χίο. Επίσης, σώος εντοπίστηκε χτες πρόσφυγας σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Χίου.

Στο μεταξύ, το ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας, που εκτείνεται σε έκταση 40 στρεμμάτων μέσα στο ΟΑΚΑ, εξετάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση μόνιμου χώρου στέγασης προσφύγων. Γερμανικό περιοδικό, σε δημοσίευμά του, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ένα κέντρο προσφύγων θα συγκροτηθεί σε πρώην αθλητική εγκατάσταση που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ενοικίαση σπιτιών ιδιωτών, στα οποία θα φιλοξενηθούν 20.000 πρόσφυγες μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Το σχέδιο για να μείνουν οι πρόσφυγες σε σπίτια ιδιωτών που έχουν μείνει ξενοίκιαστα θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα του ΟΗΕ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε οικογένειες και σε όσους υπάγονται στο νομικό καθεστώς του πρόσφυγα. Για την επιδότηση του ενοικίου θα διατίθενται τρία ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το μέτρο θα λειτουργήσει παράλληλα με τους χώρους προσωρινής υποδοχής που θα συγκροτηθούν στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή, θα υπάρξουν οι 7.000 θέσεις φιλοξενίας των «hotspot» στα νησιά, οι 3.000 θέσεις στην Αθήνα συν άλλοι δύο χώροι με 10.000 θέσεις ο καθένας, ο ένας στην Αττική και ο άλλος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα με επιδοτούμενο ενοίκιο από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Επίσης, τη σορό ενός παιδιού αναζητούσε χτες το Λιμενικό ΝΑ της Χίου, μετά από ναυάγιο με έναν νεκρό στα τουρκικά χωρικά ύδατα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ