Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Βλέπωντας ψητό για το κεφάλαιο σε Ιόνιο και Αδριατική

Τρόπους προώθησης των μπίζνες που μπορούν ν' ανοίξουν για μονοπώλια Ελλάδας και Ιταλίας σε Ιόνιο και Αδριατική, εξέτασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης και ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Σ. Γκόζι, σε συνάντησή τους τη Δευτέρα 26/10 στην Αθήνα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ξυδάκης μετά τη συνάντηση, «η στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου αποτελεί ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο για την Ελλάδα και την Ιταλία και υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να δημιουργηθεί κατάλογος ελληνοϊταλικών έργων υποδομής και να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (σχέδιο Γιούνκερ), όπως και από δανεισμό και εντάξεις σε άλλα προγράμματα. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι ηγετικές δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και οι γειτονικές χώρες».

Προσδιορίζοντας πιο συγκεκριμένα τους τομείς που εστιάζει το ενδιαφέρον του κεφαλαίου των δύο χωρών, ο Ν. Ξυδάκης ανέφερε: «Το σχέδιο περιλαμβάνει την Ενέργεια, πολλά έργα υποδομής, τον αγωγό TAP και είναι ένα σχέδιο που από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή».

Τον Ιταλό υφυπουργό συνάντησε και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Στις μεταξύ τους επαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, δόθηκε και πάλι έμφαση «στις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των προοπτικών συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής», ενώ υπήρξε και «εκτενής ενημέρωση τόσο για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, όσο και για τους βασικούς άξονες του συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού».

Η «μακροπεριφέρεια» Αδριατικής - Ιονίου

Θυμίζουμε ότι η Στρατηγική της ΕΕ για τη «μακροπεριφέρεια» Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2012, με στόχο «να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία, μέσω της συνεργασίας κρατών - μελών της Ενωσης και τρίτων χωρών από τη συγκεκριμένη περιοχή».

Επιπλέον, η δημιουργία της «μακροπεριφέρειας» αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξ ου και διοργάνωσε το Φλεβάρη σχετική Υπουργική Σύνοδο στην Αθήνα. Οπως τόνιζε χαρακτηριστικά η τότε ευρωενωσιακή επίτροπος της χώρας, Μ. Δαμανάκη, «η μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου παράγει κάθε χρόνο ακαθάριστη προστιθέμενη αξία πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα σε τομείς της "γαλάζιας οικονομίας". Από το 2007 υπήρξαν 135 σχέδια συνεργασίας για θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και τη θάλασσα, συνολικής αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου». Η ίδια καλούσε «να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση και να παρέχουμε τους καλύτερους δυνατούς λειτουργικούς όρους για τις επιχειρήσεις».

Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται μπίζνες στους τομείς «της καινοτόμου θαλάσσιας και παράκτιας ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας, με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές και τα δίκτυα Ενέργειας, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και το βιώσιμο τουρισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ