Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Ανακοίνωση για την 34η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο εξέδωσε το ΥΠΕΞ. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η μονομερής και παράνομη αυτή πράξη συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η οποία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή και τον παράνομο εποικισμό, παρεμποδίζει την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης του κυπριακού ζητήματος».

Θυμίζει ότι με αποφάσεις του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταδικάσει την ανακήρυξη και απαιτεί ανάκλησή της. «Δυστυχώς», προσθέτει το ΥΠΕΞ, «η Τουρκία και ορισμένοι κύκλοι της τουρκοκυπριακής ηγεσίας επιχειρούν να επιβάλουν νέα παράνομα τετελεσμένα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και να προβάλουν διχοτομικές "εναλλακτικές λύσεις", οι οποίες το μόνο που υποδηλώνουν είναι περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας». Βέβαια, και το όλο πλαίσιο όπου γίνονται οι περιλάλητες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, και όπου μετέχουν ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, περικλείει διχοτομικά σχέδια τύπου «Ανάν».

Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει ποτέ να συνεργήσει στη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο» και πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να εργάζεται υπεύθυνα για την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας, μέσω της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Παρακάμπτοντας πάντως το χαρακτήρα «συνομοσπονδίας» που έχουν τα όποια σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γνωματεύει ότι «η επανένωση της Μεγαλονήσου και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος Εγγυήσεων και του τερματισμού της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ