Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Πλειστηριασμοί με αστυνομική καταστολή και «αλλαγές» στον Ποινικό Κώδικα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Λάρισας ενάντια στους πλειστηριασμούς, την οποία οργάνωσε η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Λάρισας ενάντια στους πλειστηριασμούς, την οποία οργάνωσε η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ
Στη Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη βδομάδα ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, ενώ παράλληλα ξαναστήνεται και το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό, με την επάνοδο των κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση σπεύδει να «κλείσει» τη νέα φουρνιά με τα δεκάδες αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», προαναγγέλλοντας μάλιστα την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια στις 29 Νοέμβρη, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά των πλειστηριασμών, των εκβιασμών και των απειλών απέναντι στο κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα προωθείται άμεση δέσμη παρεμβάσεων, με άξονα την αστυνομική καταστολή στις αίθουσες των δικαστηρίων, την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων που οι ίδιοι κρίνουν ότι «παρακωλύουν» τη δικαστική διαδικασία, κ.ά. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής «σύσκεψης», με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση:

Ως «προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών», προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την «τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα».

Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις στην κατεύθυνση της «βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών».

Οπως επισημαίνεται, «κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της τρέχουσας «αξιολόγησης» και με παρεμβάσεις που θα νομοθετηθούν στη συνέχεια, προωθούνται νέες «μεταρρυθμίσεις» στον «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», και συγκεκριμένα αναφορικά με τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση τους έναντι άλλων, όπως οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οφειλές προς εργαζόμενους κ.ά.

«Ευέλικτη εργασία» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, αναφορικά με την ελληνική αγορά εργασίας, χαρακτηριστικά επισημαίνει: «Η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, που οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, και η βελτιωμένη δυναμική των εξαγωγών, στηρίζουν την ανάκαμψη». Πρόκειται για μια ακόμη «έκθεση» στη χορεία των επιβραβεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναφορικά με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί φέτος με ρυθμό 1,7% και το 2018 με 2,4%, κυρίως με τη συμβολή των νέων επενδύσεων, την «αύξηση της απασχόλησης» και το «βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα» για την επόμενη χρονιά.

Ανακυκλώσεις κρατικού χρέους

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, με αβάντα την επιβράβευση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και υπηρετεί, ξεκίνησε χτες την ανταλλαγή (swap) παλαιών διάσπαρτων κρατικών ομολόγων με νέα ομόλογα, ενώ η διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε, θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28/11. Πρόκειται για 20 παλαιά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 29 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 20 δισ. ευρώ, με λήξεις από το 2023 έως το 2042, που δόθηκαν σε ιδιώτες «επενδυτές» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του «κουρέματος» (PSI) το 2012. «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στην αγορά», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ρόιτερς».

Μάλιστα, η κυβέρνηση ανέθεσε τη διεκπεραίωση της συναλλαγής με τους ενδιαφερόμενους ομολογιούχους σε τραπεζικά μονοπώλια, όπως οι «BNP Paribas», «Citigroup», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs», «HSBC Bank» και «Merrill Lynch».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξηλώνουν τα απομεινάρια της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία (2018-11-10 00:00:00.0)
Μπαράζ πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, «παρακαταθήκη» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2018-02-21 00:00:00.0)
Αναβάλλονται οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία (2017-12-20 00:00:00.0)
Αναβολή των σημερινών πλειστηριασμών (2017-12-06 00:00:00.0)
Οι ρίζες... (2014-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ