Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ξηλώνουν τα απομεινάρια της δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία

Προ των πυλών εμφανίζεται η νέα «διαρθρωτική» παρέμβαση της κυβέρνησης αναφορικά με την πλήρη διάλυση της όποιας δικαστικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, στο πλαίσιο βέβαια της διευκόλυνσης των τραπεζικών ομίλων και άλλων «τρωκτικών», που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», τόνισε στις αρχές της βδομάδας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το τέλος του αρχικού νόμου 3869/2010, και μάλιστα όπως αυτός τροποποιήθηκε προς το χειρότερο στη συνέχεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σε αυτό το φόντο, η απαρχή της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει νομικά απροστάτευτη ακόμη και την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών, ενόψει της λήξης του σχετικού νόμου στα τέλη Δεκέμβρη του 2018.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός έχει και συνέχεια, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει η κυβέρνηση έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, ώστε οι τράπεζες να γνωρίζουν «με το νι και με το σίγμα» όλα τα σχετικά στοιχεία, αλλά και σε «ενεργητικές πολιτικές», όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων, που για την ώρα παραμένει ανενεργή και προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση του οφειλέτη να καταβάλλει ελάχιστη δόση στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και στο 10% για το κλιμάκιο πάνω από τα 8.000 ευρώ.

«Εργα και ημέρες»

Η κατάργηση ακόμα και της τυπικής και προσωρινής προστασίας που απέμενε στα λαϊκά σπίτια έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας και εδώ να διεκπεραιώσει τη «βρώμικη δουλειά» σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθούν οι ροές χρηματοδότησης στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ομίλους.

Τα «έργα και οι ημέρες» της κυβέρνησης περιλαμβάνουν αντιλαϊκές παρεμβάσεις όπως:

Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Ενδεικτικά: Καταργήθηκε μέχρι και η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου, ενώ οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Προβλέπεται η ένταση της κρατικής καταστολής, με αυστηροποίηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου που εφαρμόζεται για την «απρόσκοπτη» διενέργεια των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη για «αδικήματα» όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ