ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ

Επιστολή του Μπους προς το Σημίτη και απαντητική επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα

Μοιράζοντας διαταγές και οδηγίες προς τους... υφισταμένους του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, έστειλε τελεσίγραφο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, οριοθετώντας τόσο τον χρόνο όσο και τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέστειλε στις 26 Δεκέμβρη 2003 προς τον Ελληνα πρωθυπουργό επιστολή, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μαζί με την απάντηση του Κ. Σημίτη προς τον Τζ. Μπους και με την οποία ουσιαστικά απαιτούσε... επίλυση του Κυπριακού «εδώ και τώρα». Ο Αμερικανός πρόεδρος, ουσιαστικά διατάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν κρατάει ούτε καν τα προσχήματα και απαιτεί από τον Κ. Σημίτη να... ασκήσει την «επιρροή» του ακόμα και στον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο, προκειμένου να υπάρξει λύση!!

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός στην επιστολή που έστειλε χτες 2 Γενάρη 2004, μοίρασε ευχαριστίες προς τον Μπους «για το σταθερό ενδιαφέρον» του «για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» και συμμερίστηκε όλες τις... ανησυχίες του Αμερικανού προέδρου...

«Πρόκειται για μια απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ», δήλωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ηλ. Λέγγερης, κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενο της επιστολής του Τζ. Μπους. Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ καθοδηγούν τις εξελίξεις, βάζοντας μπροστά τον ΓΓ του ΟΗΕ». Ουσιαστικά, σημείωσε ο Ηλ. Λέγγερης, «δίνουν τελεσίγραφο για την υλοποίηση του σχεδίου Ανάν και καθορίζουν ρυθμιστή του σχεδίου τον ΓΓ του ΟΗΕ, έτσι ώστε εκεί όπου θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δυο μερών, οι τελικές αποφάσεις να ανήκουν στον Κ. Ανάν. Δίνουν εντολές, ώστε να υπάρξουν δικτατορικές εξουσίες από τον ΓΓ του ΟΗΕ», επισήμανε ο Ηλ. Λέγγερης και σημείωσε: «Οι ΗΠΑ και κατ' επέκταση η Νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, δίνουν εντολές και διαταγές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς».

Ζητά, παροτρύνει, δίνει εντολές... διατάσσει

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να παρουσιάσουμε μερικά από τα αποσπάσματα των δυο επιστολών, τα οποία φανερώνουν ξεκάθαρα από τη μια πλευρά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και από την άλλη τη στάση υποταγής του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Ο Τζ. Μπους μοιράζοντας παραγγέλματα και εντολές αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν, εδώ και καιρό, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και των συμφερόντων ασφαλείας της Ελλάδος και της Τουρκίας».

Ο «πλανητάρχης» βάζει χρονοδιάγραμμα υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθεί επίλυση, ούτως ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο αυτό να κλείσει».

Συνεχίζοντας με το ίδιο ύφος δίνει εντολή: «Τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν». Χρησιμοποιώντας σαν «όχημα» τον ΟΗΕ και βάζοντας τις προϋποθέσεις, αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία»...

Ο Τζ. Μπους, όμως, δεν αφήνει τίποτα στην... τύχη και δίνει οδηγίες και εντολές στον Κ. Σημίτη. «Σας παροτρύνω να ακολουθήσετε άμεσα αυτή την προσέγγιση, την οποία έχει ομόφωνα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και σας ζητώ να ενθαρρύνετε τον πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο να πράξει το ίδιο», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος και σημειώνει: «Τώρα είναι η στιγμή για δράση»...

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Τζ. Μπους υποστηρίζει ότι «συνεργαζόμενοι, μπορούμε να γράψουμε ιστορία που θα ωφελήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία και όλη τη διεθνή κοινότητα». Υπονοώντας βέβαια, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα...

Συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του Τζ. Μπους ο Κ. Σημίτης...

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ξεκίνησε τη δική του επιστολή με τις γνωστές ευχαριστίες του τονίζοντας: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 26ης Δεκεμβρίου και για το σταθερό ενδιαφέρον σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Οπως ισχυρίζεται στην επιστολή του ο πρωθυπουργός «η επικείμενη ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αδιαμφισβήτητα δημιούργησε μια νέα δυναμική προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης». Ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι η ΕΕ «έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική διευθέτηση σύμφωνη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα τύχει διαπραγμάτευσης επί τη βάσει των αναλυτικών προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια διευθέτηση και η ένταξη μιας επανενωμένης νήσου στην Ενωση θα επιτρέψει σε όλους του Κυπρίους να μοιραστούν ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας».

Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός δηλώνει πρόθυμος να υλοποιήσει όλες τις εντολές του Τζ. Μπους και στην επιστολή του καταγράφει ακριβώς αυτή τη διάθεση δηλώνοντας: «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι ο επερχόμενος χρόνος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο. Η κυβέρνησή μου έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας του να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της νήσου και των θετικών επιπτώσεων που κάτι τέτοιο θα είχε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Θα εξακολουθήσουμε να μη φειδόμεθα προσπαθειών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Με χαρά διαπιστώνω ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ενεργά εντεταγμένες σε αυτή την προσπάθεια».

Στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Δηλώσεις του Δ. Χριστόφια και της Αλέκας Παπαρήγα

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος αποτελούμενης από τα μέλη της ΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Ηλία Λέγγερη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος έφτασε χτες στην Κύπρο και είχε διμερή συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Ν. Κλεάνθους, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, τον αναπληρωτή πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Μ. Παπαπέτρου, και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών με επικεφαλής τον Σ. Φιλίππου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα βρεθεί σήμερα το πρωί στη Λεμεσό, όπου εκεί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των «Νέων Οριζόντων», Ν. Κουτσού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της ΑΔΗΚ, Ντ. Μιχαηλίδη, ενώ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Μετά τη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με την Αλέκα Παπαρήγα, ακολούθησαν δηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε: «Καλωσορίζω στην Κύπρο με αισθήματα συντροφικότητας, φιλίας και αγάπης τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Οπως είναι γνωστό, πέρα από τη συνάντηση που είχαμε εδώ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία.

Είχαμε μια πολύ θερμή συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό. Εγινε σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων του κυπριακού προβλήματος, που σχετίζονται με τις προσπάθειες αναζωογόνησης του διαλόγου. Οι σύντροφοι ενδιαφέρθηκαν για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανταλλάξαμε απόψεις για την πιθανή συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι θέσεις τις οποίες αναλύσαμε από πλευράς του ΑΚΕΛ είναι γνωστές και δε θέλω να τις επαναλάβω. Εκφράζεται και από τις δυο πλευρές στήριξη στην υπόθεση της Κύπρου και σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, και βεβαίως σε μια λειτουργικότητα που θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην πορεία η κοινωνική και η ταξική πάλη και να βρίσκονται αντιμέτωπες τάξεις και στρώματα ανθρώπων παρά οι κοινότητες. Αν η αντιπαράθεση θα αναπτυχθεί σ' αυτή τη βάση αυτό θα οδηγήσει στην ενότητα και του λαού.

Ασφαλώς έχουμε συζητήσει και θέματα που αφορούν την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Εχουμε καταλήξει στην ανάγκη να αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ζωή και πράξη αυτή η κοινή δράση για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση, να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη "νέα τάξη πραγμάτων" που επιβάλλουν οι Αμερικανοί και να εκφραστεί όσο γίνεται πιο θερμά η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη συντρόφισσα Παπαρήγα και το ΚΚΕ για τη θερμή συμπαράσταση στην υπόθεση της Κύπρου και να ευχηθώ στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα. Κάθε καλό στην ίδια και στους συντρόφους που είναι εδώ αλλά και στην Ελλάδα».

Με τη σειρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις δηλώσεις της τόνισε: «Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να μεταφέρω και σε σας και στον κυπριακό λαό τις ευχές μας για το 2004, που συνδέονται βεβαίως με το κυπριακό πρόβλημα και την επίλυσή του, αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν όλους τους λαούς. Ολοι θέλουμε βελτίωση της ζωής μας, κοινωνική ευημερία, ειρήνη και όχι πόλεμο».

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν απολύτως ειρηνικά μεταξύ τους

Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να πω ότι δεν ξεχνάμε το Κυπριακό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τη συμπαράσταση και αυτή την προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να επιλυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οσο περνάει ο χρόνος και δε λύνεται, οπωσδήποτε έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε όλοι. Να επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να διασφαλιστεί ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ομόσπονδο κράτος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ύπαρξής του, ένα κράτος που θα είναι ανεξάρτητο και οπωσδήποτε ασφαλές. Η πείρα και του δικού μας κόμματος έχει δείξει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν απολύτως ειρηνικά μεταξύ τους. Πραγματικά το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα που ξεχωρίζει γι' αυτή τη μακρόχρονη προσπάθειά του. Και οι διαφορές δεν μπορεί παρά να είναι μόνον πάνω στη βάση των ταξικών συμφερόντων, των πολιτικών αντιπαραθέσεων και σε καμία άλλη βάση.

Εμείς θα προσπαθήσουμε και μέσα στον προεκλογικό αγώνα, να προβάλουμε το Κυπριακό, να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση από την πλευρά μας ούτως ώστε να υπάρχει συνεπής υπεράσπισή του. Πιστεύουμε ότι και σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αν υπάρχει διεθνής πολιτική βούληση, μπορεί το Κυπριακό να επιλυθεί. Να ασκηθεί δηλαδή και η απαιτούμενη πίεση στην τουρκική πλευρά, αλλά να υπάρχει και σθεναρή υπεράσπιση του δικαιώματος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν ελεύθεροι, μέσα σε ένα ενιαίο κράτος, με βάση το πνεύμα αποφάσεων που ίσχυσαν και που κατά τη γνώμη μας ως πνεύμα και ουσία πρέπει να ισχύσουν και σήμερα».

Πρέπει να αντιπαλέψουμε την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Θεωρούμε και εμείς ότι πρέπει να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία όχι μόνον ανάμεσα στον ελληνικό και στον κυπριακό λαό, αλλά ανάμεσα στους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης, ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα, στις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, αλλά και σε επίπεδο κινημάτων και κοινωνικών οργανώσεων με κέντρο βάρους τα κοινωνικά δικαιώματα, διεκδίκηση κατακτήσεων και καλύτερης ζωής. Και κυρίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή την παγκόσμια ρεβανσιστική τάση που υπάρχει να παίρνονται πίσω κοινωνικές κατακτήσεις που πήραν οι λαοί με το σπαθί τους, ιδιαίτερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αντιπαλέψουμε την επιβολή αυτής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής, από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τον πολιτισμό. Και οπωσδήποτε στο επίκεντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι η πάλη κατά του πολέμου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εστίες και οι πληγές του πολέμου δεν έχουν κλείσει, και στην περιοχή μας αλλά και παγκόσμια, με βάση τη γνωστή "λίστα του κακού" των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν πάρα πολλοί στόχοι. Πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή και παγκόσμια παρέμβαση για να μην έχουμε ένα καινούριο κύκλο αιματηρών στρατιωτικών επεμβάσεων».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο προσκήνιο και η υφαλοκρηπίδα

Αναμένεται δήλωση για την έναρξη της διαδικασίας υπογραφής συνυποσχετικού για τη Χάγη

Η κοινή δήλωση για την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πιθανότατα θα είναι η τελευταία «μεγάλη» συνεισφορά του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με «διαρροές» από κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίες, ωστόσο, προκάλεσαν «δυσφορία» στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες προσέγγιζαν το θέμα πολιτικά και «απαλλαγμένο» από τις πολύπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές του λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν το συνυποσχετικό. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν επίσης ότι παρά τα όσα λέγονται, τα Ελληνοτουρκικά θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξελίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2004 και όχι το Κυπριακό.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως πράγματι το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα κυριαρχήσει το πρώτο εξάμηνο, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι η ελληνοτουρκική συμφωνία αφορά απλώς στην έναρξη διαδικασίας για την υπογραφή του συνυποσχετικού, η οποία είναι επίπονη και μακρόχρονη. Η έναρξη, ωστόσο, μιας διαδικασίας για την υπογραφή του συνυποσχετικού απαλλάσσει την Τουρκία από το άγχος του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ του 2004, στο οποίο, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο Ελσίνκι, οι δύο χώρες θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει μια διαδικασία διευθέτησης των συνοριακών και άλλων συναφών με αυτά προβλημάτων.

Για το Κυπριακό, όπως σημειώνουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο πρώτο εξάμηνο, παρά την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι παρά την όποια εκδήλωση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά, η Αγκυρα έχει αποφασίσει να κρατήσει το Κυπριακό ανοιχτό και να το παζαρέψει σκληρά με την εξασφάλιση συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ. Η κορύφωση αυτού του παζαριού θα εξελιχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004, πλησιάζοντας στη χειμερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ