Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Δηλώσεις του Δ. Χριστόφια και της Αλέκας Παπαρήγα

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος αποτελούμενης από τα μέλη της ΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Ηλία Λέγγερη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος έφτασε χτες στην Κύπρο και είχε διμερή συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Ν. Κλεάνθους, τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου, τον αναπληρωτή πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Μ. Παπαπέτρου, και αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών με επικεφαλής τον Σ. Φιλίππου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα βρεθεί σήμερα το πρωί στη Λεμεσό, όπου εκεί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των «Νέων Οριζόντων», Ν. Κουτσού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της ΑΔΗΚ, Ντ. Μιχαηλίδη, ενώ αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το βράδυ.

Μετά τη συνάντηση του Δ. Χριστόφια με την Αλέκα Παπαρήγα, ακολούθησαν δηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε: «Καλωσορίζω στην Κύπρο με αισθήματα συντροφικότητας, φιλίας και αγάπης τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Οπως είναι γνωστό, πέρα από τη συνάντηση που είχαμε εδώ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ολόκληρη την πολιτική ηγεσία.

Είχαμε μια πολύ θερμή συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό. Εγινε σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων του κυπριακού προβλήματος, που σχετίζονται με τις προσπάθειες αναζωογόνησης του διαλόγου. Οι σύντροφοι ενδιαφέρθηκαν για τις εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανταλλάξαμε απόψεις για την πιθανή συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και του διεθνούς παράγοντα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι θέσεις τις οποίες αναλύσαμε από πλευράς του ΑΚΕΛ είναι γνωστές και δε θέλω να τις επαναλάβω. Εκφράζεται και από τις δυο πλευρές στήριξη στην υπόθεση της Κύπρου και σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μια κυριαρχία, και βεβαίως σε μια λειτουργικότητα που θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην πορεία η κοινωνική και η ταξική πάλη και να βρίσκονται αντιμέτωπες τάξεις και στρώματα ανθρώπων παρά οι κοινότητες. Αν η αντιπαράθεση θα αναπτυχθεί σ' αυτή τη βάση αυτό θα οδηγήσει στην ενότητα και του λαού.

Ασφαλώς έχουμε συζητήσει και θέματα που αφορούν την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Εχουμε καταλήξει στην ανάγκη να αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει ζωή και πράξη αυτή η κοινή δράση για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση, να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη "νέα τάξη πραγμάτων" που επιβάλλουν οι Αμερικανοί και να εκφραστεί όσο γίνεται πιο θερμά η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη συντρόφισσα Παπαρήγα και το ΚΚΕ για τη θερμή συμπαράσταση στην υπόθεση της Κύπρου και να ευχηθώ στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα. Κάθε καλό στην ίδια και στους συντρόφους που είναι εδώ αλλά και στην Ελλάδα».

Με τη σειρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στις δηλώσεις της τόνισε: «Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να μεταφέρω και σε σας και στον κυπριακό λαό τις ευχές μας για το 2004, που συνδέονται βεβαίως με το κυπριακό πρόβλημα και την επίλυσή του, αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν όλους τους λαούς. Ολοι θέλουμε βελτίωση της ζωής μας, κοινωνική ευημερία, ειρήνη και όχι πόλεμο».

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν απολύτως ειρηνικά μεταξύ τους

Αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να πω ότι δεν ξεχνάμε το Κυπριακό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τη συμπαράσταση και αυτή την προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε. Εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι να επιλυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο γρήγορα. Οσο περνάει ο χρόνος και δε λύνεται, οπωσδήποτε έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε όλοι. Να επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να διασφαλιστεί ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ομόσπονδο κράτος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ύπαρξής του, ένα κράτος που θα είναι ανεξάρτητο και οπωσδήποτε ασφαλές. Η πείρα και του δικού μας κόμματος έχει δείξει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν απολύτως ειρηνικά μεταξύ τους. Πραγματικά το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα που ξεχωρίζει γι' αυτή τη μακρόχρονη προσπάθειά του. Και οι διαφορές δεν μπορεί παρά να είναι μόνον πάνω στη βάση των ταξικών συμφερόντων, των πολιτικών αντιπαραθέσεων και σε καμία άλλη βάση.

Εμείς θα προσπαθήσουμε και μέσα στον προεκλογικό αγώνα, να προβάλουμε το Κυπριακό, να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση από την πλευρά μας ούτως ώστε να υπάρχει συνεπής υπεράσπισή του. Πιστεύουμε ότι και σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αν υπάρχει διεθνής πολιτική βούληση, μπορεί το Κυπριακό να επιλυθεί. Να ασκηθεί δηλαδή και η απαιτούμενη πίεση στην τουρκική πλευρά, αλλά να υπάρχει και σθεναρή υπεράσπιση του δικαιώματος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να ζήσουν ελεύθεροι, μέσα σε ένα ενιαίο κράτος, με βάση το πνεύμα αποφάσεων που ίσχυσαν και που κατά τη γνώμη μας ως πνεύμα και ουσία πρέπει να ισχύσουν και σήμερα».

Πρέπει να αντιπαλέψουμε την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Θεωρούμε και εμείς ότι πρέπει να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία όχι μόνον ανάμεσα στον ελληνικό και στον κυπριακό λαό, αλλά ανάμεσα στους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης, ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα, στις ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, αλλά και σε επίπεδο κινημάτων και κοινωνικών οργανώσεων με κέντρο βάρους τα κοινωνικά δικαιώματα, διεκδίκηση κατακτήσεων και καλύτερης ζωής. Και κυρίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο αυτή την παγκόσμια ρεβανσιστική τάση που υπάρχει να παίρνονται πίσω κοινωνικές κατακτήσεις που πήραν οι λαοί με το σπαθί τους, ιδιαίτερα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αντιπαλέψουμε την επιβολή αυτής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων σε όλους τους τομείς της ζωής, από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι τον πολιτισμό. Και οπωσδήποτε στο επίκεντρο της προσοχής μας πρέπει να είναι η πάλη κατά του πολέμου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι εστίες και οι πληγές του πολέμου δεν έχουν κλείσει, και στην περιοχή μας αλλά και παγκόσμια, με βάση τη γνωστή "λίστα του κακού" των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν πάρα πολλοί στόχοι. Πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή και παγκόσμια παρέμβαση για να μην έχουμε ένα καινούριο κύκλο αιματηρών στρατιωτικών επεμβάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ