Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Με «οδηγό» το ... Αγιο Πνεύμα
  • Τα Φώτα ανακοινώνει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός
  • «Πρόκριμα» στο θέμα της διαδοχής στον Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζει και ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ανήμερα των Φώτων ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου το κυβερνών κόμμα να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να αποκτήσει ελπίδες νίκης στην επικείμενη εκλογική μάχη. Στο όνομα αυτής της προσπάθειας, ο δύο φορές εκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας υποχρεώνεται, όπως όλα δείχνουν, να παραμερίσει προς όφελος του «εκλεκτού» Γ. Παπανδρέου, τον οποίον ήδη διάφορες δημοσκοπήσεις - όπως διαρρέουν ορισμένοι δημοσιογράφοι - τον φέρνουν νικητή των εκλογών!

Ο Κ. Σημίτης το απόγευμα της Τρίτης θα συναντηθεί στο σπίτι του με το κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων, τον Γ. Παπανδρέου. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, θα έχει και πάλι στο σπίτι του συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδη.

Την επομένη, 7 του Γενάρη, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου ο Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει δημόσια τις αποφάσεις του. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο οποίος από χτες το μεσημέρι βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κορακοχώρι Ηλείας, αναφέρουν ότι στη συνάντησή του με τον Κ. Στεφανόπουλο, ο Κ. Σημίτης θα τον ενημερώσει για την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν παράλληλα θα ζητήσει και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν χτες από νωρίς στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και είχε συναντήσεις με τους στενούς του συνεργάτες. Ο υπουργός αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σχετικό με τις επικείμενες εξελίξεις στους δημοσιογράφους που τον ...περίμεναν για ερωτήσεις. Λέξη για τα «κομματικά» του ΠΑΣΟΚ δεν έβγαζαν χτες και οι στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την προσεχή Δευτέρα-Τρίτη θα αρχίσουν να τρέχουν οι εξελίξεις.

«Στηρίζει» ο Τσοχατζόπουλος

Πλήρη και ανεπιφύλακτη στήριξη στην πρωτοβουλία Σημίτη -«βαθύτατης πολιτικής σημασίας», όπως τη χαρακτηρίζει, για την αντιστροφή του κλίματος - παρέχει ο Α. Τσοχατζόπουλος. Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «πρόκριμα» στο θέμα της διαδοχής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι εκλογές δε θα κριθούν από τα πρόσωπα αλλά από την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να προβάλει ξανά μια κοινωνική πολιτική που θα επαναφέρει στο προσκήνιο το αποκλεισμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Δηλώνει πεπεισμένος ότι με την κίνηση αυτή θα δημιουργηθεί «πολιτική πανστρατιά» και συσπείρωση για το κυβερνών κόμμα, αφήνοντας όμως απ' έξω προσωπικότητες του συντηρητικού χώρου.

«Τώρα», αναφέρει ο Α. Τσοχατζόπουλος, «το ΠΑΣΟΚ, μέσω του πρωθυπουργού και προέδρου του, μπαίνοντας στην τελική φάση της προσπάθειάς μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες... Εναντι των θεσμικά προβλεπομένων, σταθερών διαδικασιών εκλογής οργάνων, σήμερα έχουμε μια διαφορετική διαδικασία, που λέγεται πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέρει ο υπουργός, είναι η ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού κλίματος, στόχος είναι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να «αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό», να «αναδειχτούν νέες δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην εκλογική αντιπαράθεση».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος υπογραμμίζει ότι «στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες γιατί δίνουν πράγματι μια νέα προοπτική και μια νέα δυνατότητα». Τονίζει ότι «ο Γ. Παπανδρέου έχει κάποιο πρόκριμα στο θέμα της διαδοχής», αλλά προσθέτει ότι «οι εκλογές θα κερδηθούν αν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να προβάλει μια κοινωνική πολιτική».

«Το ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, «θα κριθεί από την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τα τρία "Α", δηλαδή την ακρίβεια, την ανεργία και την ανασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες εναντίον του Γ. Παπανδρέου για φιλοαμερικανική στάση, ο Α. Τσοχατζόπουλος υπενθυμίζει ανάλογες κατηγορίες κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από την ίδια την πολιτική που επέβαλε ο ιδρυτής του κινήματος. Υποθέτω, λέει χαρακτηριστικά, ότι ο «καθένας που τον αφορούν αυτά που λέγονται βγαίνει και τα αντικρούει με τα δικά του έργα και τη δική του στάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ