ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διογκώνεται η λαϊκή οργή

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η όξυνση που προκάλεσε ο θάνατος ενός Παλαιστινίου κρατουμένου από βασανιστήρια στο εσωτερικό των παλαιστινιακών φυλακών. Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν χτες στην Τουλκαρέμ, όπου 40.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την παλαιστινιακή Αστυνομία έξω από τις φυλακές της πόλης. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική μετά τη χτεσινή απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου να άρει την απαγόρευση επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη.

Παλαιστίνιοι εναντίον Παλαιστινίων

Σκηνές που θύμιζαν την ισραηλινή κατοχή έζησε χτες η πόλη της Τουλκαρέμ. Με ξύλο αλλά και με σφαίρες αντιμετώπισε η παλαιστινιακή Αστυνομία τους, περίπου, 40.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στις φυλακές της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης των δικών τους ανθρώπων. Ο θάνατος του 26χρονου Μαχμούντ Τζεμαγιέλ από βασανιστήρια ξεχείλισε το ποτήρι, τόσο για τους συγγενείς των κρατουμένων, όσο και για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που, εδώ και καιρό, κατήγγειλαν τόσο τις παρατεταμένες κρατήσεις ατόμων χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, όσο και τα σκληρά βασανιστήρια από τους Παλαιστινίους δεσμοφύλακες.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και υπέρ του Τζεμαγιέλ και των 80 κρατουμένων που έχουν αρχίσει απεργία πείνας από την προηγούμενη Κυριακή, προσπάθησαν κάποια στιγμή να διασπάσουν τον κλοιό της Αστυνομίας και να εισέλθουν στις φυλακές. Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και άλλα 25 να τραυματιστούν αρκετά σοβαρά. Το ειρωνικό είναι ότι οι είσοδοι της πόλης είχαν αποκλειστεί από Ισραηλινούς στρατιώτες, που ως γνωστόν έχουν δικαιοδοσία εκτός των αυτόνομων πόλεων, και οι τραυματίες δέχονταν τις πρώτες βοήθειες από τον ισραηλινό στρατό!

Ναι στους εβραϊκούς εποικισμούς, από την ισραηλινή κυβέρνηση

Λάδι στη φωτιά της παλαιστινιακής λαϊκής δυσαρέσκειας ρίχνει, όμως, και η χτεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως έγινε γνωστό, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την άρση της απαγόρευσης επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, απαγόρευση που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη ισραηλινή κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, το 1993. Βέβαια, το κείμενο της απόφασης περιέχει πολλά ασαφή σημεία και χρησιμοποιεί ιδιαίτερα αόριστη γλώσσα, πιθανώς σε μια προσπάθεια και να ικανοποιηθούν οι Εβραίοι έποικοι αλλά και να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις του Εργατικού Κόμματος και των αραβο - ισραηλινών βουλευτών. Καθοριστικό ρόλο στην αποφυγή διατύπωσης συγκεκριμένων απόψεων φαίνεται ότι έπαιξε και το γεγονός ότι ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ντόρε Γκολντ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Χασάν Ασφούρ, ένα από τα βασικά μέλη της διαπραγματευτικής επιτροπής των Παλαιστινίων, και ο Ναμπίλ Αμπού Ρντάινα, στενός σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους, κατήγγειλαν την παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών από το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι ο παλαιστινιακός λαός δε θα διστάσει να παλέψει για τα δικαιώματά και τη γη του.

Νέα συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας;

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διπλωματικά κλιμάκια των χωρών της Μέσης Ανατολής, χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", σύμφωνα με το οποίο Αγκυρα και Τελ Αβίβ μελετούν, ήδη, το κείμενο μιας νέας συμφωνίας κοινής παραγωγής πυραύλων αέρος - εδάφους. Επίσης, ο Τούρκος δημοσιογράφος, που επικαλείται ανώτερες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, υποστηρίζει ότι η Αγκυρα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει από το Ισραήλ πυραύλους τύπου "Ποπάϊ", βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων και αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η προηγούμενη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που υπογράφτηκε το Φλεβάρη και οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν ότι έχει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, είχε προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση τόσο του αραβικού κόσμου όσο και του νυν πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, που είναι και μέλος του Κόμματος της Ευημερίας, του Ερμπακάν, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος.

Νέο κύμα διώξεων στην Ινδονησία

Η βάρβαρη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά της Εδρας του Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος και οι μαχητικές διαδηλώσεις που επακολούθησαν, όχι μόνο στην Τζακάρτα, αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αντικατοπτρίζουν την "τεταμένη ηρεμία" που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα. Τις μέρες αυτές έχει εξαπολυθεί ένα κύμα άγριων διωγμών κατά της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί εκατοντάδες μέλη και στελέχη δημοκρατικών κομμάτων. Πολλοί απ' αυτούς έχουν εξαφανιστεί και αγνοείται η τύχη τους... Τώρα, ήρθε να προστεθεί και η σύλληψη του αρχηγού των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ινδονησίας, Νουχτάρ Πακπαχάν, ο οποίος έχει οδηγηθεί στην Ασφάλεια από έξι ανώτατους υπαλλήλους της Γενικής Κρατικής Εισαγγελίας.

***

Με τη βίαιη κατάληψη του παραπάνω κομματικού κτιρίου, κεντρική επιδίωξη του Σουχάρτο και των στρατηγών του, ήταν η εκκαθάριση του Δημοκρατικού Κόμματος, η ουσιαστική του παράλυση. Σχετικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον περασμένο κιόλας Ιούνη, με αυθαίρετη παρέμβαση του δικτάτορα, είχε καθαιρεθεί από την προεδρία του κόμματος η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Πρόκειται για την 49άχρονη κόρη του πρώτου Προέδρου του κράτους, Σουκάρνο, ο οποίος το 1966 είχε ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα, του οποίου ηγούνταν ο ίδιος ο Σουχάρτο. Τότε, είχαν δολοφονηθεί εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες της χώρας. Σήμερα η Μεγκαβάτι θεωρείται η πιο επικίνδυνη αντίπαλος του δικτάτορα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν το 1998. Η καθαίρεσή της και οι μαχητικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, τη μετέτρεψαν σε σύμβολο αντίστασης κατά της τυραννίας στην Ινδονησία.

***

Ενεκα της τρομοκρατίας και των διώξεων που έχουν ξαποληθεί, ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης προβάλλουν όλο και περισσότερο την απαίτηση αναβολής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αφού όλα δείχνουν ότι αυτές κάθε άλλο παρά ελεύθερες θα είναι. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σουχάρτο είναι άρρωστος - υποφέρει από τα νεφρά και την καρδιά του - μέχρι στιγμής δεν προωθεί ανοιχτά κανέναν συγκεκριμένο υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, γεγονός που καθιστά πάρα πολύ πιθανή και τη δική του υποψηφιότητα.

Τέλος, Θα πρέπει ακόμα να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι ο Σουχάρτο δεν πρόκειται εύκολα να εγκαταλείψει την εξουσία, αφού αυτός και οι γιοι του στη βάση ενός "καλά κουρδισμένου μηχανισμού διαφθοράς", ελέγχουν σοβαρούς τομείς της οικονομίας. Σήμερα, η περιουσία της οικογένειας Σουχάρτο φθάνει στο γιγάντιο ποσό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΙΤΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για την αθώωση Πρίμπκε

ΡΩΜΗ.-

Καθώς η Γερμανία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ο πρώην λοχαγός των Ες Ες, Εριχ Πρίμπκε, που αθωώθηκε προχτές από την ιταλική Δικαιοσύνη, κρατήθηκε χτες στις ίδιες φυλακές όπου είχαν επιλεχθεί οι 335 Ιταλοί κρατούμενοι και εκτελέστηκαν υπό τις διαταγές του Πρίμπκε στα Αδριατικά Σπήλαια το 1944.

Υστερα από τη γενική κατακραυγή των Ιταλών, ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε τη σύλληψή του μόλις 8 ώρες μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο τον έκρινε ένοχο για δολοφονία αλλά όχι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η ενοχή για δολοφονία, σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα παραγράφεται μετά από 30 χρόνια και ήδη έχουν περάσει 52.

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζιοβάνι Μαρία Φλικ, δήλωσε χτες ότι η Ιταλία θα κρατήσει τον Πρίμπκε όσο εξετάζεται η αίτηση της Γερμανίας για την έκδοσή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της εισαγγελικής αρχής, η έκδοση του Πρίμπκε στη Γερμανία είναι αδύνατον να συμβεί, διότι η Ιταλία είχε συμφωνήσει να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν η Αργεντινή παρέδωσε τον πρώην λοχαγό των Ες Ες στην ιταλική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και των ιταλικών αρχών. Ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, δήλωσε ότι σέβεται τους δικαστές, αλλά το έγκλημα που διαπράχθηκε παραμένει. Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την πίκρα της κυβέρνησης για την απόφαση και ανανέωσε την αλληλεγγύη του στους συγγενείς των θυμάτων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Κάρλος Κόρατς, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή στα εδάφη της του πρώην λοχαγού του ναζιστικού στρατού. Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στον Πρίμπκε ελήφθη κατόπιν σχετικών οδηγιών του Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μενέμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η σύγκρουση στρατού - Κούρδων

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Δεκαεννέα Κούρδοι αντικαθεστωτικοί έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό χτες, στην νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Οι Κούρδοι σκότωσαν 11 στρατιώτες σε μια ενέδρα κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας στις επαρχίες Χακάρι και Μπίτλις.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, από την απαρχή της κινητοποίησης των Κούρδων, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι...

Ο Σομαλός πολέμαρχος Μουχαμάντ Φαράχ Αϊντίντ, το 1993 στο Μογκαντίσου. Ο 62χρονος αυτοαποκαλούμενος "Πρόεδρος" της Σομαλίας πέθανε από καρδιακή προσβολή την Πέμπτη, όπως μετέδωσε χτες ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος πρόσκειται στην παράταξή του. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο θάνατός του "μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ειρήνη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ