Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για την αθώωση Πρίμπκε

ΡΩΜΗ.-

Καθώς η Γερμανία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ο πρώην λοχαγός των Ες Ες, Εριχ Πρίμπκε, που αθωώθηκε προχτές από την ιταλική Δικαιοσύνη, κρατήθηκε χτες στις ίδιες φυλακές όπου είχαν επιλεχθεί οι 335 Ιταλοί κρατούμενοι και εκτελέστηκαν υπό τις διαταγές του Πρίμπκε στα Αδριατικά Σπήλαια το 1944.

Υστερα από τη γενική κατακραυγή των Ιταλών, ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε τη σύλληψή του μόλις 8 ώρες μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο τον έκρινε ένοχο για δολοφονία αλλά όχι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η ενοχή για δολοφονία, σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα παραγράφεται μετά από 30 χρόνια και ήδη έχουν περάσει 52.

Ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζιοβάνι Μαρία Φλικ, δήλωσε χτες ότι η Ιταλία θα κρατήσει τον Πρίμπκε όσο εξετάζεται η αίτηση της Γερμανίας για την έκδοσή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου της εισαγγελικής αρχής, η έκδοση του Πρίμπκε στη Γερμανία είναι αδύνατον να συμβεί, διότι η Ιταλία είχε συμφωνήσει να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο όταν η Αργεντινή παρέδωσε τον πρώην λοχαγό των Ες Ες στην ιταλική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και των ιταλικών αρχών. Ο Πρόεδρος της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, δήλωσε ότι σέβεται τους δικαστές, αλλά το έγκλημα που διαπράχθηκε παραμένει. Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την πίκρα της κυβέρνησης για την απόφαση και ανανέωσε την αλληλεγγύη του στους συγγενείς των θυμάτων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Κάρλος Κόρατς, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή στα εδάφη της του πρώην λοχαγού του ναζιστικού στρατού. Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση για την απαγόρευση εισόδου στον Πρίμπκε ελήφθη κατόπιν σχετικών οδηγιών του Προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μενέμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ