ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Πρόσκληση στο κεφάλαιο να ανταποκριθεί στις «μεγάλες ευκαιρίες» που διαμορφώνει η αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει μέχρι τέλους την ανάκαμψη του κεφαλαίου, επιμένοντας στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, παρείχε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του χτες βράδυ στο Συνέδριο του «Economist». Την ίδια ώρα που αναλωνόταν σε κομπασμούς για τον μεταρρυθμιστικό οίστρο της κυβέρνησης και για την αναγνώρισή του από τις αγορές και τους επενδυτές ή οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, ο Αλ. Τσίπρας κορόιδευε το λαό ότι μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του θα ωφεληθεί τελικά, στο πλαίσιο της ...δίκαιης ανάκαμψης, η οποία θα είναι, όπως είπε, «μια win win διαδικασία για κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγική δραστηριότητα»!

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω πολυετή ύφεση και διαμορφώνει συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την επιτροπεία, με δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα (...) πιο παραγωγική, πιο δίκαιη», ισχυρίστηκε. Την ώρα μάλιστα που η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ έβαλε και τη «βούλα» στη μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, και η κυβέρνηση παίρνει επιπλέον αντεργατικά μέτρα, με τον ίδιο να περηφανεύεται ότι στα δύο χρόνια διακυβέρνησης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν όσες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την επενδυτική δραστηριότητα, προσποιήθηκε τον αντίπαλο της θέσης ότι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου προϋποθέτει συρρίκνωση μισθών, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι σταθερός στόχος παραμένει η βελτίωση της οικονομίας, με ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με κράτος πιο φιλικό στον επενδυτή και απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης οικονομικής δραστηριότητας.

Θύμισε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην κατεύθυνση αυτή, κατονομάζοντας τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μηχανισμό, στη δημόσια διοίκηση, στο Ασφαλιστικό, στον τραπεζικό τομέα κ.α. Επιπλέον, όπως είπε, η προσπάθεια υπέρβασης του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ αναλύεται σε ένα πλέγμα δράσεων και εργαλείων όπως ο «αναπτυξιακός νόμος», η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, του προγράμματος Γιούνκερ, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων κ.ά.

Ειδική αναφορά έκανε στο κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης» υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και τις δεσμεύσεις στήριξης της ανάπτυξης, τα ειδικά μέτρα, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και οι ειδικές χρηματοδοτικές γραμμές, θα επιτρέψουν σύντομα η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ' αυτές όταν το «πρόγραμμα» τελειώσει.

«Δύο χρόνια πριν δεν υπήρχε τίποτα (...) γι' αυτό η Ελλάδα δεν θα βγει τώρα στις αγορές προστατευμένη για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά με το σπαθί της (...) Δεν θα αναζητήσει σε ένα χρόνο πιστωτική γραμμή στήριξης (...) αλλά θα βγει καθαρά με τις δυνάμεις και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια και για του λόγου το αληθές οι αγορές το αποδεικνύουν, υποδέχτηκαν ήδη πολύ θετικά τη συμφωνία, φάνηκε στα επιτόκια ομολόγων, που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης», ανέφερε.

Επιπλέον, επικαλέστηκε και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που επικεντρώνεται, όπως είπε, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση, ο Τουρισμός. Στη βάση αυτού του απολογισμού απηύθυνε κάλεσμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα και «να μη χάσει τη μεγάλη ευκαιρία».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις διεργασίες στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι διέρχεται κρίση και για το ξεπέρασμά της χρειάζονται συντονισμένες δράσεις σε μια «πιο προοδευτική κατεύθυνση», εξηγώντας ότι αναφέρεται στην αξίωση για τερματισμό της λιτότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Απηχώντας τις αγωνίες και τους στόχους του κεφαλαίου, στη σχετική συζήτηση είπε πως «η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά αξιοπιστία και διατηρεί την τεράστια γεωπολιτική αξία και σημασία, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις στον κρίσιμο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Η επιστροφή μας στην κανονικότητα και στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων συνοδεύεται ήδη από πλατιά εμπιστοσύνη που την κερδίσαμε τα δύο αυτά χρόνια, της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις ανακάμπτουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους», κατέληξε συνοψίζοντας τα επίδικα του κεφαλαίου και υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τα υπηρετήσει.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σε συνέδριο από σήμερα στο φόντο ακατάπαυστων διεργασιών

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο ΣΕΦ το «προγραμματικό και πολιτικό» Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, των πρόσφατων ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και των γενικότερων «αναζητήσεων» κυβερνητικών σχημάτων για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Συνέδριο ανοίγει με τις ομιλίες των επικεφαλής (ή εκπροσώπων) των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα μιλήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος κ.ά. Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην έναρξη των εργασιών να παραβρεθούν και οι Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης από ΝΔ και Ποτάμι, αντίστοιχα, ενδέχεται δε την κυβέρνηση να εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Στην Ολομέλεια του Συνεδρίου προγραμματίζεται να συζητηθούν το λεγόμενο «Πρόγραμμα Ελλάδα» (η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας), η πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και «εργαστήρια πολιτικής» με θέματα όπως «Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση», «Σχέσεις Γενεών», «Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις», «Ψηφιακή Ανάπτυξη: Διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία».

«Ζυμώνονται» τα επόμενα σχήματα του κεφαλαίου

Το συνέδριο αναμένεται πάντως να δώσει και νέα ώθηση στις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν και χτες οι σχετικές παρεμβάσεις από στελέχη του χώρου.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με άρθρο της στην «Εφ.Συν.» αναπαράγοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, σημειώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εν δυνάμει αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας». Συμπληρώνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει ευθύνη, να «συζητήσει με τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα άμεσα, στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας». Ξεχωρίζει μάλιστα την απλή αναλογική ως πλευρά που μπορεί να συντελέσει «στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας προγραμματικής συμμαχίας», καθώς «διευκολύνει την οικοδόμηση συμμαχικών κυβερνήσεων».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα και ο πρώην υπουργός Γ. Πανούσης, σε άρθρο του στα «Νέα», ουσιαστικά καλεί τον «ενιαίο» ΣΥΡΙΖΑ και το «ενιαίο» ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν «τις τεχνητές πολώσεις, να συνεγείρουν τη νέα γενιά και να καταθέσουν στον ελληνικό λαό κοινό πρόγραμμα σοσιαλιστικής δημοκρατικής αριστερής διακυβέρνησης».

Η «Αυγή», από την πλευρά της, αφιέρωσε το χτεσινό κύριο άρθρο της στις σχετικές διεργασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία αναδιάταξης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθούν «συμμαχίες στην ευρύτερη Αριστερά σε κοινωνικό επίπεδο», των οποίων «έπονται» οι πολιτικές συνεργασίες.

ΝΔ
«Εγγυάται» στο κεφάλαιο σταθερό πλαίσιο κερδοφορίας

Με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ συναντήθηκε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσοντάς του το δικό του σχέδιο για αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και διεύρυνσης των κερδών του κεφαλαίου, με ταχύτερη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, χαλάρωση απαιτήσεων εκ μέρους των πιστωτών και εταίρων της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, απελευθέρωση κονδυλίων προς παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και φτηνότερο δανεισμό τους.

Η «στήριξη της επιχειρηματικότητας» είναι ζήτημα που σηκώνει ψηλά η ΝΔ, εξ ου και μετά την προχτεσινή παρέμβαση Μητσοτάκη στο συνέδριο του «Economist», συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας, με δηλώσεις του χτες, επανέλαβε τις δεσμεύσεις της ΝΔ για «ένα σταθερό πλαίσιο, με χαμηλότερη φορολογία, ανόθευτο ανταγωνισμό και λιγότερη γραφειοκρατία», που εγγυάται - όπως είπε - ο Κυρ. Μητσοτάκης, «ως επόμενος πρωθυπουργός».

Τέλος, σηκώνοντας ψηλά και το θέμα που έχει ανακύψει με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Π. Καμμένου με τον ισοβίτη Μ. Γιαννουσάκη που εμπλέκεται στην υπόθεση του «Noor 1», ο Β. Κικίλιας επανέλαβε ερωτήματα όπως γιατί ο υπουργός Αμυνας μίλησε 12 φορές με τον κατάδικο και αν ο Αλ. Τσίπρας γνώριζε για αυτές τις συνομιλίες. Για το ίδιο θέμα, βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στ. Κοντονή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ