Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σε συνέδριο από σήμερα στο φόντο ακατάπαυστων διεργασιών

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στο ΣΕΦ το «προγραμματικό και πολιτικό» Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, των πρόσφατων ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και των γενικότερων «αναζητήσεων» κυβερνητικών σχημάτων για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Συνέδριο ανοίγει με τις ομιλίες των επικεφαλής (ή εκπροσώπων) των κομμάτων και κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα μιλήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος κ.ά. Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην έναρξη των εργασιών να παραβρεθούν και οι Κυρ. Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης από ΝΔ και Ποτάμι, αντίστοιχα, ενδέχεται δε την κυβέρνηση να εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Αύριο, Σάββατο, θα μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Στην Ολομέλεια του Συνεδρίου προγραμματίζεται να συζητηθούν το λεγόμενο «Πρόγραμμα Ελλάδα» (η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας), η πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης, ενώ θα πραγματοποιηθούν και «εργαστήρια πολιτικής» με θέματα όπως «Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση», «Σχέσεις Γενεών», «Πολιτικό Σύστημα και θεσμικές Μεταρρυθμίσεις», «Ψηφιακή Ανάπτυξη: Διέξοδος για την Ελληνική Οικονομία».

«Ζυμώνονται» τα επόμενα σχήματα του κεφαλαίου

Το συνέδριο αναμένεται πάντως να δώσει και νέα ώθηση στις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Στο πλαίσιο αυτό συνεχίστηκαν και χτες οι σχετικές παρεμβάσεις από στελέχη του χώρου.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με άρθρο της στην «Εφ.Συν.» αναπαράγοντας την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα, σημειώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «θα μπορούσε να αποτελέσει έναν εν δυνάμει αξιόπιστο πολιτικό συνομιλητή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση μιας αριστερής προοδευτικής κυβερνητικής ατζέντας». Συμπληρώνει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει ευθύνη, να «συζητήσει με τα συγγενή ιδεολογικά κόμματα άμεσα, στη βάση μιας προγραμματικής ατζέντας, ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας». Ξεχωρίζει μάλιστα την απλή αναλογική ως πλευρά που μπορεί να συντελέσει «στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας προγραμματικής συμμαχίας», καθώς «διευκολύνει την οικοδόμηση συμμαχικών κυβερνήσεων».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα και ο πρώην υπουργός Γ. Πανούσης, σε άρθρο του στα «Νέα», ουσιαστικά καλεί τον «ενιαίο» ΣΥΡΙΖΑ και το «ενιαίο» ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψουν «τις τεχνητές πολώσεις, να συνεγείρουν τη νέα γενιά και να καταθέσουν στον ελληνικό λαό κοινό πρόγραμμα σοσιαλιστικής δημοκρατικής αριστερής διακυβέρνησης».

Η «Αυγή», από την πλευρά της, αφιέρωσε το χτεσινό κύριο άρθρο της στις σχετικές διεργασίες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πορεία αναδιάταξης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθούν «συμμαχίες στην ευρύτερη Αριστερά σε κοινωνικό επίπεδο», των οποίων «έπονται» οι πολιτικές συνεργασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ