ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απόφαση ρήξης από τον Κ. Καραμανλή
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε "αιφνιδιαστικά" εκτός κόμματος εφτά κορυφαία στελέχη και βουλευτές
  • Επίδειξη πυγμής, με στόχο τον έλεγχο των εσωκομματικών εξελίξεων
  • Τρόπους αντίδρασης μελετούν τα "διωκόμενα" στελέχη

Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζε από τη μέρα της εκλογής του επιχείρησε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, με τη χτεσινή "αιφνιδιαστική" απόφασή του να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με ορατή συνέπεια τη διάσπαση της παράταξης και τη δρομολόγηση εξελίξεων και ανακατατάξεων, γενικότερα, στο πολιτικό σκηνικό.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την προδιαγεγραμμένη, για πολλούς, κίνηση του προέδρου της ΝΔ είναι πολλά, όσον αφορά τα κίνητρα και τα σχέδιά του, αλλά είναι σαφές ότι δεν ήταν οι ιδεολογικοπολιτικές θέσεις των "διαφωνούντων" η αιτία που προκάλεσαν την "ακραία" απόφασή του, αφού οι θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι τώρα συμπίπτουν, σχεδόν απόλυτα, με τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές απόψεις τους.

Ειδικά η αφορμή για την απόφαση - η διαφοροποίηση στην ονομαστική ψηφοφορία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ - επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διαφωνίες πολιτικών θέσεων και ουσίας, αλλά ζήτημα κυριαρχίας στη ΝΔ.

Παρόλο που από πρώτη ματιά φαίνεται ότι η απόφαση του Κ. Καραμανλή στρέφεται κατά των εκπροσώπων της νεοφιλελεύθερης τάσης (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Κοντογιαννόπουλος), ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να σηματοδοτεί μια στροφή, τουλάχιστον σε ιδεολογικοπολιτικού επίπεδο, υπέρ της "λαϊκοπατριωτικής Δεξιάς", με βασικό εκφραστή τον Μ. Εβερτ. Μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργείται η εντύπωση - την οποία ενισχύουν και οι "διωκόμενοι" - ότι ο Κ. Καραμανλής στηρίζεται στους "Εβερτικούς", αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει την αντιπολιτευτική τακτική και το "λαϊκισμό" τους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει να εκφράσει και διαχειριστεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, απαλλαγμένος από τις "πιέσεις" και τις "προβοκατόρικες" παρεμβάσεις των "διαφωνούντων".

Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι τώρα έχει έρθει η ώρα της ρήξης, η οποία κυοφορούνταν από την επομένη του συνεδρίου, ώστε να ελέγξει απόλυτα τις εσωκομματικές εξελίξεις και, μάλιστα, από θέση ισχύος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν χτες το βράδυ ότι τα παραπεμφθέντα στο Πειθαρχικό στελέχη "δεν έχουν ανταπόκριση και λαϊκή απήχηση" και επικαλούνταν μάλιστα την υποστήριξη που είχε στη βάση του κόμματος η απόφαση του Κ. Καραμανλή.

Δημιουργία "ομάδας"

Από την άλλη, τα "διωκόμενα" ηγετικά στελέχη που έδειχναν να αιφνιδιάζονται από την κίνηση της ηγεσίας του κόμματος, προσπαθούσαν να την ερμηνεύσουν και να προσδιορίσουν, σε συνεννόηση μεταξύ τους, τις επόμενες κινήσεις τους.

Εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής, με την απόφασή του για διαγραφές, αντικειμενικά, συμβάλλει στη δημιουργία μιας "ομάδας", η οποία μάλιστα διακρίνεται από την ιδεολογικοπολιτική συνοχή της. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στην περίπτωση που διαγράφονταν και οι εφτά παραπεμφθέντες βουλευτές στο Πειθαρχικό, να προχωρήσουν στη συγκρότηση ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προσχώρηση ορισμένων ακόμα βουλευτών από τη ΝΔ που είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν.

Ταυτόχρονα, επικρίνουν τον Κ. Καραμανλή για αναβίωση παλαιοκομματικών μεθόδων και έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και επισημαίνουν με νόημα τη λειτουργία του "συμβουλίου κηδεμονίας", στο οποίο συμμετέχουν οι Αχ. Καραμανλής, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Π. Μολυβιάτης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Κ. Καραμανλή να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δε συμμετέχει στα κομματικά όργανα και έχει επιλέξει να βρίσκεται "υπεράνω κομμάτων". Ο πρώην πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά του προέδρου του κόμματος και μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του δήλωναν με νόημα ότι ο Κ. Καραμανλής "κλότσησε ό,τι είχε φτιάξει ένα χρόνο".

Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ ο οποίος δεν έκρυβε κατ' ιδίαν την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, επίσημα εμφανίστηκε να ανησυχεί για τις εξελίξεις. Μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία ζητούσε να αναβληθεί η συνεδρίαση του Πειθαρχικού χάρη της ενότητας.

Η συνεδρίαση του Πειθαρχικού

Ωστόσο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε αψηφώντας τις εντάσεις για τη νομιμότητα της σύνθεσής του. Πρόεδρος του οργάνου μετά τον αποκλεισμό του Κ. Μητσοτάκη ορίστηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης και μέλη του οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Αλ. Παπαδόγγονας, Αχ. Καραμανλής και Γ. Τζιτζικώστας. Η σύνθεσή του προδίκαζε σε σημαντικό βαθμό την "εναρμόνιση" των αποφάσεών του με τη βούληση του Κ. Καραμανλή. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, είχαν προσέλθει και είχαν "απολογηθεί" οι βουλευτές Γ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Κάκαλος, Π. Τατούλης και Α. Παπαληγούρας.

Το χρονικό της κρίσης
  • Το σκεπτικό των διαγραφών
  • Κακοί σύμβουλοι του Κ. Καραμανλή σπρώχνουν σε διάσπαση, δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης
  • Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από τον Γ. Σουφλιά, πιστός στις αρχές του ο Στ. Μάνος

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στη Ρηγίλλης και συνεχίστηκαν στο σπίτι του, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι τις αποφάσεις του. Οι Στ. Μάνος, Γ. Σουφλιάς, Β. Κοντογιαννόπουλος, Ν. Κάκαλος, Π. Τατούλης, Α. Παπαληγούρας, Γ. Παναγιωτόπουλος παραπέμπονται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής.

Το σκεπτικό για την παραπομπή των 7 βουλευτών στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με τη στάση τους "επέλεξαν στην ουσία να βρεθούν εκτός κόμματος", στηρίχτηκε στα εξής σημεία: Πρώτο, η προχτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ ήταν "πολύ κρίσιμη", όχι μόνο σε σχέση με το αποτέλεσμα, "αλλά κυρίως με σχέση με το περιεχόμενο και το συμβολισμό της" (!). Δεύτερο, "είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή να προσφέρουν κάποιοι στήριγμα και άλλοθι σε μια κυβέρνηση η οποία ζημιώνει τον τόπο". Τρίτο, η εντολή του συνεδρίου της ΝΔ ήταν "να μπει οριστικά τέρμα στη νοσηρή εσωστρέφεια" και άρα "το χτες δεν μπορεί να κρατάει όμηρο το αύριο".

Ο Κ. Μητσοτάκης

Δύο ώρες πριν τη σύγκληση του Πειθαρχικού ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια "πυροσβεστική" κίνηση, προσπαθώντας να αποτρέψει μια νέα διάσπαση της ΝΔ. Στην προσπάθειά του αυτή κατέρριψε ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Κ. Καραμανλή, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κίνηση που "σπρώχνει στη διάσπαση" και πρότεινε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ξεκαθαριστούν εκεί, κεκλεισμένων των θυρών, οι λογαριασμοί "πριν συμβεί το ανεπανόρθωτο". Δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει τον αποκλεισμό του από τη θέση του προέδρου του Πειθαρχικού, υποστηρίζοντας ότι αν συνεδριάσει χωρίς τον ίδιο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δε δήλωσε "κώλυμα" να συμμετέχει, είναι αντικαταστατικό και άρα, άφησε να εννοηθεί, δε νομιμοποιούνται οι όποιες αποφάσεις του. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε είναι αδιανόητο να παραπέμπονται βουλευτές "γιατί ενήργησαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους", ενώ επικαλέστηκε και το ότι δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, πράγμα που αν είχε γίνει, όπως είπε, οι "διαφωνούντες" βουλευτές θα είχαν ακολουθήσει την κομματική γραμμή.

Ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε μάλλον να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις, αφού απαντώντας χτες το πρωί σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων, απάντησε ότι "δε νομίζω", επικαλούμενος την πλήρη συμφωνία επί της πολιτικής, καθώς το θέμα της τακτικής το θεωρεί "έλασσον".

Η ειρωνεία είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης μία μέρα πριν, στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη φιλελεύθερη πορεία πλεύσης του προέδρου της ΝΔ και είχε δηλώσει ότι τον στηρίζει "ανεπιφύλακτα και χωρίς υστεροβουλία"...

Προσεκτική στις κινήσεις της η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, επιφυλασσόμενη, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες της, να μιλήσει την κατάλληλη στιγμή. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαμηνύει ότι αντιλαμβάνεται το βάρος που πέφτει στους ώμους της, υπενθυμίζει ότι αγωνίστηκε πάντα για την ενότητα, ενώ βρίσκεται σε επαφή με βουλευτές από όλες τις τάσεις...

Σουφλιάς - Μάνος

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση του Γ. Σουφλιά,αντίπαλου του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του κόμματος και προανήγγειλε ουσιαστικά τη δημιουργία πολιτικής κίνησης. Δικαιολογώντας γιατί δεν προσήλθε στο Πειθαρχικό, είπε ότι δε θέλει να συμβάλλει σε μεθοδεύσεις που υπονομεύουν την ενότητα και να νομιμοποιήσει "προειλημμένες αποφάσεις που μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της ενότητας όχι όμως και της παράταξης". Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ότι η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επέλεξε ως πρώτη απόφαση της θητείας της "τη δίωξη θέσεων και ιδεών", ακολουθεί "την οδό τη συρρίκνωσης του κόμματος και της αναξιοπιστίας της πολιτικής του πρότασης".

Περισσότερο συγκρατημένος ο Στ. Μάνος αναρωτήθηκε "τι έκανε εκείνους που αποφάσισαν τις διαγραφές να ξεχάσουν τις δημοκρατικές αρχές του κόμματος, ούτε για ποιο λόγο έπρεπε να στηρίξουμε τις θέσεις του κ. Κολλά", καθώς και γιατί να λέμε όχι σε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που συμφωνεί με το πρόγραμμά μας". Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις αρχές και θέσεις που πιστεύει, θέσεις που, όπως είπε, "στο παρελθόν συκοφάντησαν, τώρα τις διαγράφουν".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προβληματισμός για τις εξελίξεις στη ΝΔ

Στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας φαίνεται να επενδύουν στη λογική των "διαχωριστικών γραμμών", εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Τα όσα διαμείβονται στο εσωτερικό της ΝΔ δεν αφήνουν "ασυγκίνητο" και το κυβερνητικό στρατόπεδο. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη που είχε το θέμα της παραπομπής των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Πειθαρχικό, προκαλούσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας διαφορετικές αντιδράσεις, που προέρχονταν από τον ίδιο χώρο, ανάλογα με την ώρα και τις εξελίξεις των γεγονότων...

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, συνεργάτες του πρωθυπουργού περισσότερο φαίνονταν να "καλαμπουρίζουν" με την κατάσταση, λέγοντας ότι "όπως παλιότερα όταν είχαμε προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, τα ξεπερνούσαμε με μια δημόσια εμφάνιση της Δήμητρας Λιάνη, έτσι και τώρα τα ξεπερνάμε με την επισκίαση όλων των δικών μας προβλημάτων από τα προβλήματα της ΝΔ"...

Λίγο αργότερα και όταν τέθηκε το θέμα της διαγραφής των πρωτοκλασάτων της ΝΔ, τα στελέχη της "εκσυγχρονιστικής" ηγετικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να... σοβαρεύουν. Είναι ενδεικτικό ότι δυο απόψεις διατυπώνονταν: Η πρώτη, εκτιμούσε ότι "αυτή την ώρα" δε συμφέρουν ούτε το ΠΑΣΟΚ να πάρουν τέτοιο "διασπαστικό" χαρακτήρα οι διαφωνίες μέσα στη ΝΔ. Η δεύτερη, αν και αναγνώριζε τις "άκαιρες" για το αστικό πολιτικό σύστημα εξελίξεις, υποστήριζε ότι "σε τελική ανάλυση δεν είναι κακό να καταγραφεί ευκρινώς ότι μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν οριζόντιες διαχωριστικές γραμμές"...

Στο επίπεδο των επίσημων τοποθετήσεων, ο πρωθυπουργός προχώρησε χτες στον παρακάτω σχολιασμό, με την επισήμανση, βέβαια, ότι δεν... παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλου κόμματος: "Οι εξελίξεις αυτές - είπε ο Κ. Σημίτης - είναι απόρροια του γεγονότος ότι το κόμμα αυτό, η ΝΔ, δεν έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση, δεν έχει επεξεργασμένο πρόγραμμα, κινείται με βάση γενικές αρχές και γενικές εξαγγελίες χωρίς να ξέρει πώς να χειριστεί συγκεκριμένα τα προβλήματα. Με τέτοιο τρόπο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τέλος να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν την τακτική Καραμανλή είτε σε διάθεση "επίδειξης πυγμής", σε αντίθεση με τον Κ. Σημίτη για ανάλογα φαινόμενα "διαφοροποιήσεων" που παρατηρούνται στα δυο κόμματα, είτε στην προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να αποδεσμευτεί από τον "πατερναλισμό" του Κ. Μητσοτάκη ή τον "άκρατο νεοφιλελευθερισμό" του Μάνου και "να φτιάξει το δικό του κόμμα, για να διεκδικήσει όχι τις εκλογές του 2000, αλλά του 2004"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ