ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Νέο συμβόλαιο» ενάντια στο λαό

Αρχισε χτες το συνέδριο «επανίδρυσης» του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την «επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ με μια «νέα κοινωνική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, το «νέο σύνταγμα της Ευρώπης», παγκοσμιοποίηση, ανταγωνιστικότητα, σοσιαλισμό με ...νόμους της αγοράς και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, συνεργασία με τη «σύγχρονη αριστερά», εξήγγειλε από το βήμα του 7ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Ολα αυτά, μαζί με αναφορές στο «παλιό ΠΑΣΟΚ» και με την πανηγυρική επανεμφάνιση του Κ. Λαλιώτη, στον οποίο ανατέθηκε και η προεδρεία του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά υποσχέθηκε ένα «νέο συμβόλαιο» συνέχισης της ίδιας και ακόμα χειρότερης, πιο αντιλαϊκής πολιτικής, πιο ξεδιάντροπης και απροκάλυπτης εξυπηρέτησης των σχεδίων των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού, μιας πολιτικής εξαγνισμού του ρόλου των ΗΠΑ, με αόριστες αναφορές στο μακρινό παρελθόν τους και στους... αγώνες του Τζ. Ουάσιγκτον.

Με τις αναφορές του ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε τη μεγάλη αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε λάθη, αλλά με συνέπεια εφάρμοσε και διεκδικεί εκ νέου να εφαρμόσει από κυβερνητικές θέσεις μια συγκεκριμένη πολιτική, μια ταξική πολιτική υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας, την πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο, ντόπιο και πολυεθνικό, κεφάλαιο και τα νεοταξικά κέντρα. Την πολιτική αυτή που σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν την αμφισβητεί, αλλά μόνο διεκδικεί αυτό να την εφαρμόσει.

Περιόρισε την όλη προσπάθεια της «αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ στο «να αλλάξουμε νοοτροπίες και προκαταλήψεις, να ξεπεράσουμε δογματισμούς και κατεστημένα». Επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ, επανέλαβε αρκετές φορές τις γνωστές αναφορές στη «δεξιά» σε αντιδιαστολή με αυτό που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ και οι «σοσιαλιστές» που το αποκάλεσε «νέο πατριωτισμό», «νέο διεθνισμό». Στα πλαίσια αυτής της ιδεολογίας, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να συμβιβάσει την «εξαθλίωση στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό» και έκανε λόγο για «εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης». Δήλωσε πίστη στα νεοταξικά δόγματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δε συμβιβαζόμαστε με τη βία, με την τρομοκρατία», αποφεύγοντας όμως να αναφέρει από πού προέρχονται και απλώς διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς αντιτάσσουμε την ασφάλεια, την ασφάλεια που βασίζεται στη λύση των αιτιών και όχι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων». Προφανώς την «ασφάλεια» που φέρνουν οι ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χωρίς να ασκήσει έστω και την ελάχιστη κριτική.

Δίνοντας το στίγμα του πώς εννοεί τη «σοσιαλιστική» παρέμβαση στο παγκόσμιο σκηνικό υποστήριξε ότι το «μεγάλο δημοκρατικό στοίχημα» είναι η δημιουργία ενός συστήματος «παγκόσμιας διακυβέρνησης» που να είναι μια «δημοκρατική διακυβέρνηση». Η μόνη κριτική που βρήκε να κάνει στις ΗΠΑ είναι ότι «δείχνει πολλές φορές αδύναμη να διαχειριστεί τη δύναμή της». Και εδώ να μη «δαιμονοποιήσουμε τις ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι «για μας είναι πιο έξυπνο να παλέψουμε με τις δυνάμεις της προόδου για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις της, αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας».

Τα παραπάνω τα ενέταξε σ' «ένα νέο διεθνισμό», που περιλαμβάνει το «νέο σύνταγμα της Ευρώπης», το οποίο, όπως είπε, «αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική ενοποίηση της ηπείρου». Μετά από όλα αυτά είπε ότι το συνέδριο θα αποφασίσει αναφορικά με το ζήτημα του «ευρωσυντάγματος» «για το πώς θα ψηφίσουμε στην ελληνική Βουλή».

Δε δίστασε, κάνοντας ιστορική αναδρομή του κόμματός του, να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα από «Ελλάδα των βάσεων και της εξάρτησης από την Αμερική» σε Ελλάδα του «κύρους, των υποδομών, της ειρήνης, του διαλόγου». Βέβαια, διαπίστωσε ότι υπάρχει και ανεργία και ότι οι «αλλαγές» που χρειάζονται θα πρέπει να είναι στα πλαίσια μιας «παγκόσμιας ανταγωνιστικής οικονομίας». Σε εθνικό επίπεδο, οι αλλαγές αυτές θα διασφαλιστούν «με μια νέα κοινωνική συμφωνία», ώστε «να οργανώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα, τη νέα οικονομία» που, όπως ισχυρίστηκε, θα φέρει «δίκαιη κατανομή του πλούτου». Υποσχέθηκε «κοινωνική συνοχή» με «απελευθέρωση των δυνάμεων της παραγωγής», σε αντιπαράθεση με τον «κρατισμό που είναι τροχοπέδη».

Στην πορεία αυτή, κάλεσε «τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς». Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του σοσιαλιστή και δίνοντας τον ορισμό της έννοιας είπε: «Θέλω την αγορά να λειτουργεί με καθαρούς όρους ανταγωνισμού και προδιαγραφές που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον και θα δημιουργεί ισότητα ευκαιριών και ισότητα δυνατοτήτων». Επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, ότι όροι και έννοιες όπως δικαιώματα και αγώνας για την κατάκτησή τους έχουν αντικατασταθεί πλέον στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ από «ισότητα ευκαιριών και ισότητα δυνατοτήτων». Στο ίδιο πλαίσιο και το «κοινωνικό κράτος», το οποίο πλέον μετατρέπεται σε ένα είδος φιλανθρωπίας, που θα «βοηθά τον αδύναμο».

Στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διαβεβαίωσε ότι «δε φοβόμαστε να συζητήσουμε το Ασφαλιστικό», αλλά μαζί με τη «διασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έχουμε στο μυαλό μας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος». Πρόκειται για το γνωστό ισχυρισμό όσων μεθοδεύουν νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στα πλαίσια της «συναίνεσης», άσκησε χλιαρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, σχολιάζοντας την πολιτική της σε επιμέρους τομείς και τελείως αποσπασματικά, επικεντρώνοντας όλο το βάρος της αντιπολιτευτικής του κριτικής στους χειρισμούς και στα αποτελέσματα της οικονομικής απογραφής.

Σε αναφορά που έκανε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θυμήθηκε το «ζεϊμπέκικο» με τον Ισ. Τζεμ, ο οποίος ήταν παρών στο συνέδριο.

Μετά την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου και υπό το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ...» ανακοίνωσε τη σύνθεση του προεδρείου του, υπό τον Κ. Λαλιώτη, ο οποίος παίρνοντας το λόγο, στη συνέχεια, έκανε ένα χαιρετισμό, όπου προσπάθησε να «παντρέψει» τη σημερινή πορεία του ΠΑΣΟΚ με το παρελθόν του. «Σήμερα, είπε βρισκόμαστε μπροστά στην επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την αρχή μιας νέας αφετηρίας για τη νικηφόρα πορεία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης». Μάλιστα, ανέφερε ότι αισθάνεται το ίδιο «σκίρτημα» όπως πριν 30 χρόνια με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ...

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο είπε ότι το πολιτικό μήνυμα αυτού του συνεδρίου είναι «αφύπνιση τώρα για τη μεγάλη ανατροπή».

Οι εργασίες της πρώτη μέρας έκλεισαν με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Αν. Γκουντιέρας και του Φ. Νάνο. Σήμερα, συνεχίζονται με χαιρετισμούς εκπροσώπων των ελληνικών και κυπριακών κομμάτων και ομιλίες αντιπροσώπων.

Η Αλ. Παπαρήγα στο «ΜΕΓΚΑ»

Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα φιλοξενήσουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης και Εριφύλη Μαρωνίτη, στην εκπομπή τους «Μέγκα Σαββατοκύριακο», την Κυριακή 6/3, στις 9 π.μ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ