ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρατεταμένη κρίση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης φαίνεται ότι μπαίνει πλέον η Αστυνομία, παρά την πολιτική κάλυψη που προσφέρει στον Γ. Ρωμαίο η κυβέρνηση. Ο θόρυβος που προκλήθηκε από την εισαγγελική έρευνα για τις άδειες αλλοδαπών και πολύ περισσότερο οι δυσμενείς εντυπώσεις που θα προκαλέσουν οι πιθανολογούμενες ποινικές διώξεις, ενδέχεται να υποβάλουν σε νέες δοκιμασίες τα ηγετικά στελέχη του υπουργείου και της Αστυνομίας.

Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, είναι αν και κατά πόσο μπορεί πλέον η ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους. Ενώ η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με απίθανες καταγγελίες για ανώτατους και μη αξιωματούχους του υπουργείου, λάδι στη φωτιά ήρθαν να ρίξουν, με τις ανακοινώσεις τους, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων!

Πρώτοι άρχισαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής, οι οποίοι κάλεσαν την πολιτική και φυσική ηγεσία να εξετάσει το ενδεχόμενο της παραίτησης, αντί να μετακυλίει τις ευθύνες της προς τα κάτω. Ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ Α. Βασιλόπουλος κατηγόρησε τα σωματεία ότι ουδέποτε υπέβαλαν προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς και ότι είχαν εναντιωθεί στην απόφαση του υπουργείου για την ανάθεση των σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς σε εισαγγελείς.

Η δημόσια τοποθέτηση του Α. Βασιλόπουλου προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών περιορίστηκε να μιλήσει για "οργίλη" και εν θερμώ ανακοίνωση του αρχηγού, άφησε όμως τις αιχμές της για τον ανώτατο θεσμικό εκπρόσωπο της ΕΛ. ΑΣ, αναφέροντας ότι "όλοι κρινόμαστε και ότι ο θεσμός του ανευθύνου άρχοντος καταργήθηκε προ πολλού στη χώρα μας". Υπενθυμίζουν επίσης "τις κατ' επανάληψη διατυπωθείσες και σ' όλους γνωστές θέσεις της Ενωσης για την πάταξη της διαφθοράς, του "παραγοντισμού", του "νεποτισμού", της "παρεοκρατίας", της "ευνοιοκρατίας" και της "ημετεροκρατίας" στην Ελληνική Αστυνομία".

Ενα βήμα παραπέρα στο δρόμο της ρήξης με την ηγεσία της Αστυνομίας κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών, η οποία χαρακτηρίζει "υποκριτική και συνάμα ισοπεδωτική σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών" την ανακοίνωση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. Μια ανακοίνωση, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "μας θλίβει ιδιαίτερα, καθόσον απαξιώνει βροντόφωνα το θεσμό, και η αποποίηση των δικών του ευθυνών δηλώνει μικρότητα και μικροψυχία. Για το λόγο αυτό, αναμένουμε τη "δημόσια συγνώμη του". Η ΠΟΑΣΥ υπενθυμίζει επίσης ότι για την πάταξη της διαφθοράς είχε προτείνει τη θέσπιση της Δικαστικής Αστυνομίας, την καθιέρωση του "πόθεν έσχες", την ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, την κατάρτιση νέου Πειθαρχικού Δικαίου και την εκπροσώπηση των αστυνομικών στα Συμβούλια Κρίσεων, μεταθέσεων κλπ. Στην καταγγελία του αρχηγού ότι ουδείς διοικητής ή συνδικαλιστικός εκπρόσωπος δεν έχει προσφέρει βοήθεια για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς, η ΠΟΑΣΥ αποκαλύπτει ότι έχει ζητήσει τη διαλεύκανση από ειδικό τμήμα συγκεκριμένων περιστατικών. Τέλος, η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την αποκατάσταση μιας μορφής σύννομης λειτουργίας της ΕΛ. ΑΣ, αντιτιθέμενη σε αυτούς που θεωρούν την Αστυνομία ως τσιφλίκι τους και ως χώρο άσκησης επιχειρηματικών δικών τους εξωυπηρεσιακών δραστηριοτήτων.

"Σιγή ιχθύος" από τους εισαγγελείς

Με απόλυτη μυστικότητα κινούνται οι έρευνες του εισαγγελέα Γ. Γεράκη για την υπόθεση της ελληνοποίησης αλλοδαπών, που ήταν και η αφορμή για την πραγματοποίηση μιας γενικότερης έρευνας, σχετικά με τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας.

Οι εισαγγελείς τηρούν σιγήν ιχθύος και δε δίνουν καμιά απολύτως πληροφορία για την πορεία των ερευνών. Χαρακτηριστικά, χτες, όταν ρωτήθηκε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας από τους δημοσιογράφους για την πορεία των καταθέσεων, η απάντηση του εισαγγελέα ήταν πως κατέθεσαν κάποιοι αστυνομικοί, αλλά και στον ίδιο ο Γ. Γεράκης δεν είπε ποιους αστυνομικούς κάλεσε για κατάθεση!

Πάντως, ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης είναι αποφασισμένος να περατώσει την έρευνα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μέχρι τέλους του μήνα, το πόρισμα θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα ασκηθούν και οι πρώτες διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πλαστογραφηθεί ακόμη και η υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου.

Οι εισαγγελείς είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν την έρευνα σε βάθος. Η προχτεσινή κλήση για κατάθεση του διευθυντή του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη δημιουργεί υπόνοιες ότι ο εισαγγελέας θέλει να ελέγξει ακόμη και την οικονομική κατάσταση ορισμένων αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. που εμπλέκονται στο κύκλωμα ελληνοποίησης των αλλοδαπών και στην "προστασία" νυχτερινών κέντρων.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Υποσκάπτονται οι κατακτήσεις του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΕ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση έκθεσης σχετικά με τα διεθνικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι η κοινοτική παρέμβαση σε θεμελιώδη ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας τείνει ιδιαίτερα σήμερα να υποσκάψει και να ανατρέψει τις βασικότερες κατακτήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, το δικαίωμα της απεργίας ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός νόμου, καθώς στις 100 δικαστικές αποφάσεις που αφορούν απεργίες, τις 98 τις θεωρούν παράνομες και καταχρηστικές. Αλλο παράδειγμα στην Ελλάδα, με πρόσφατη νομοθετική διάταξη αναφορικά με ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, το δικαίωμα σύναψης συλλογικών συμβάσεων ουσιαστικά καταργήθηκε, κατά παραβίαση θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ. Το νομοσχέδιο, εξάλλου, που μόλις την περασμένη βδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση - το οποίο αποτελεί τμήμα του πακέτου που περιλαμβάνει το υποβληθέν στην ΕΕ "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" - στην πράξη καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατ' επέκταση περιορίζει το περιεχόμενο του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, όταν επιτρέπει παραβίαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στο θέμα των αμοιβών, ενώ για τους όρους των εργασιακών σχέσεων, με εξαίρεση το χρόνο εργασίας, γίνεται παραπομπή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή στην ασυδοσία του εργοδότη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την αντίθεσή του με την υπό συζήτηση έκθεση, για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, ζητείται η κατάργηση των διατάξεων της Συνθήκης της ΕΕ που αφορούν στα δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι και της απεργίας και η επέκταση της κοινοτικής αρμοδιότητας και στους τομείς αυτούς. Η καθημερινή πραγματικότητα, είπε, αποδεικνύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την παρέμβαση της ΕΕ στην κατεύθυνση του περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που θα μπορεί να επικουρείται στην πολιτική της αυτή και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και θα δίνει όπλα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να χτυπούν πιο αποφασιστικά το δικαίωμα της απεργίας και την ίδια τη συνδικαλιστική δράση.

Δεύτερον, γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η κοινωνική συναίνεση ως βασικό καθήκον των συνδικάτων σε βάρος της κατεύθυνσης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς αντιτασσόμαστε σ' έναν κοινωνικό διάλογο που θα υποβαθμίσει αντί να διευρύνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, πράγμα που αποτελεί τη φυσική συνέπεια των όρων που συνθέτουν την ΟΝΕ, των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και των κατευθύνσεων της νέας διαδικασίας πολυμερούς εποπτείας για την απασχόληση. Και αυτό γιατί το οικοδόμημα που πάνε να οικοδομήσουν και που χαρακτηρίζεται από την αδιαφάνεια και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο μέσα από το χτύπημα της δικαιολογημένης αντίδρασης των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, που δεν μπορούν να δεχτούν στο όνομα του ανταγωνισμού και της ευελιξίας την ανατροπή των κατακτήσεων που κέρδισαν με την πολύχρονη και σκληρή πάλη τους.

Τρίτον, ζητείται η προσαρμογή της πολιτικής απασχόλησης στους στόχους της ΟΝΕ, κύριας υπεύθυνης για τη σημερινή όξυνση της κοινωνικής κατάστασης των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για μια άλλη πολιτική, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, θα κατοχυρώνει νομικά και στην πράξη τις θεμελιώδης συμβάσεις της ΔΟΕ και σε κοινοτικό επίπεδο, που θα βάζει τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου και που δε θα χρησιμοποιεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο για την αποδιάρθρωση του εργατικού δικαίου. Στις σημερινές συνθήκες της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχεται το εργατικό κίνημα, θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο απέναντι στα προβλήματα του εργατικού κινήματος και να μεριμνά για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων, αντί να μετέχει στην προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους".

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Για τα δικαιώματα της γυναίκας

Η Ακτίδα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση την Τετάρτη 8-7-98 στις 8 μμ στην πλατεία Δημοκρατίας Καματερού. Θα γίνει ομιλία με θέμα: "Η πάλη του ΚΚΕ για τα δικαιώματα της γυναίκας". Στη συνέχεια θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Εγκαινιάζεται, επίσης, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει στην Παραλία Πρέβεζας το Σάββατο 11 Ιούλη και ώρα 9.30 μμ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και Δημοτικές Εκλογές".

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Κηρύκου πραγματοποιεί εκδήλωση για την ειρήνη σήμερα Σάββατο 4 Ιούλη ώρα 9.00 μμ στην πλατεία Αγ. Κηρύκου. Ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, με θέμα: "Κίνδυνος για την Ειρήνη στην περιοχή μας". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια την Τετάρτη 8 Ιούλη στις 8.00 μμ στην πλατεία Ηρώου Αγ. Δημητρίου (πεζόδρομος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και παράσταση Καραγκιόζη από τον Κυριάκο Δεσύλλα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Καλώς... δε ρωτήθηκε το ΕΣΡ!

Κυβερνητικοί ισχυρισμοί για τη μη συμμετοχή του ΕΣΡ στη διαμόρφωση του σχετικού νομοσχεδίου

Τις απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επιχείρησε χθες ν' αντικρούσει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, ισχυριζόμενος ότι το νομοσχέδιο για τη συνδρομητική, ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, ήταν υποχρέωση αποκλειστικά της κυβέρνησης να το επεξεργαστεί. Προχθές, ως γνωστό, κριτική στην κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή και συνδρομή τους στη σύνταξη του κειμένου του νομοσχεδίου έκαναν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης καθώς και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ μάλιστα, είχε τονίσει ότι το ΕΣΡ θα έπρεπε, ως ρυθμιστικός, θεσμικός κρατικός φορέας, να έχει συμβάλει στη σύνταξη του κειμένου. Ο Δ. Ρέππας, δε συμμερίζεται την άποψη αυτή, θεωρώντας μάλιστα ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα κατέλυε την αυτονομία της ανεξάρτητης αρχής (!). Τώρα, όμως και αφού το νομοσχέδιο στις βασικές του διατάξεις είναι ήδη έτοιμο, καλεί κόμματα και αρμόδιους φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

Ο υπουργός Τύπου μάλιστα εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή που επιφυλάχτηκε στο νομοσχέδιο, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι δε διατυπώθηκαν από κανέναν διαφορετικές θέσεις και πως εκφράστηκαν μόνο "κάποιοι αφορισμοί". Ο υπουργός φυσικά, αναφέρεται στη θετική "υποδοχή" του νομοσχεδίου από τους βαρόνους και μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ, αφού το νομοσχέδιο τούς ανοίγει τις πόρτες, χωρίς κανέναν περιορισμό, για να εισβάλουν και να ελέγξουν τη συνδρομητική ραδιοτηλεόραση και τις τηλεπικοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ