Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Υποσκάπτονται οι κατακτήσεις του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΕ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση έκθεσης σχετικά με τα διεθνικά συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι η κοινοτική παρέμβαση σε θεμελιώδη ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας τείνει ιδιαίτερα σήμερα να υποσκάψει και να ανατρέψει τις βασικότερες κατακτήσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα, το δικαίωμα της απεργίας ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός νόμου, καθώς στις 100 δικαστικές αποφάσεις που αφορούν απεργίες, τις 98 τις θεωρούν παράνομες και καταχρηστικές. Αλλο παράδειγμα στην Ελλάδα, με πρόσφατη νομοθετική διάταξη αναφορικά με ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, το δικαίωμα σύναψης συλλογικών συμβάσεων ουσιαστικά καταργήθηκε, κατά παραβίαση θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ. Το νομοσχέδιο, εξάλλου, που μόλις την περασμένη βδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική κυβέρνηση - το οποίο αποτελεί τμήμα του πακέτου που περιλαμβάνει το υποβληθέν στην ΕΕ "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση" - στην πράξη καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατ' επέκταση περιορίζει το περιεχόμενο του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, όταν επιτρέπει παραβίαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στο θέμα των αμοιβών, ενώ για τους όρους των εργασιακών σχέσεων, με εξαίρεση το χρόνο εργασίας, γίνεται παραπομπή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή στην ασυδοσία του εργοδότη.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε την αντίθεσή του με την υπό συζήτηση έκθεση, για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, ζητείται η κατάργηση των διατάξεων της Συνθήκης της ΕΕ που αφορούν στα δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι και της απεργίας και η επέκταση της κοινοτικής αρμοδιότητας και στους τομείς αυτούς. Η καθημερινή πραγματικότητα, είπε, αποδεικνύει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την παρέμβαση της ΕΕ στην κατεύθυνση του περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που θα μπορεί να επικουρείται στην πολιτική της αυτή και από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και θα δίνει όπλα στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να χτυπούν πιο αποφασιστικά το δικαίωμα της απεργίας και την ίδια τη συνδικαλιστική δράση.

Δεύτερον, γίνεται προσπάθεια να αναδειχτεί η κοινωνική συναίνεση ως βασικό καθήκον των συνδικάτων σε βάρος της κατεύθυνσης της πάλης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εμείς αντιτασσόμαστε σ' έναν κοινωνικό διάλογο που θα υποβαθμίσει αντί να διευρύνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, πράγμα που αποτελεί τη φυσική συνέπεια των όρων που συνθέτουν την ΟΝΕ, των διατάξεων του Συμφώνου Σταθερότητας και των κατευθύνσεων της νέας διαδικασίας πολυμερούς εποπτείας για την απασχόληση. Και αυτό γιατί το οικοδόμημα που πάνε να οικοδομήσουν και που χαρακτηρίζεται από την αδιαφάνεια και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο μέσα από το χτύπημα της δικαιολογημένης αντίδρασης των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, που δεν μπορούν να δεχτούν στο όνομα του ανταγωνισμού και της ευελιξίας την ανατροπή των κατακτήσεων που κέρδισαν με την πολύχρονη και σκληρή πάλη τους.

Τρίτον, ζητείται η προσαρμογή της πολιτικής απασχόλησης στους στόχους της ΟΝΕ, κύριας υπεύθυνης για τη σημερινή όξυνση της κοινωνικής κατάστασης των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "εμείς στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων για μια άλλη πολιτική, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, θα κατοχυρώνει νομικά και στην πράξη τις θεμελιώδης συμβάσεις της ΔΟΕ και σε κοινοτικό επίπεδο, που θα βάζει τα συμφέροντά τους πάνω από τα συμφέροντα των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου και που δε θα χρησιμοποιεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο για την αποδιάρθρωση του εργατικού δικαίου. Στις σημερινές συνθήκες της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχεται το εργατικό κίνημα, θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο απέναντι στα προβλήματα του εργατικού κινήματος και να μεριμνά για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων, αντί να μετέχει στην προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ