Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους οι αιτίες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη, στη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

"Τη ζούγκλα του νόμου των πολυεθνικών συμφερόντων, τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους, στα πλαίσια της διαβόητης ελεύθερης αγοράς", κατέδειξε ως κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση των αστικών κέντρων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "τα προβλήματα θα επιδεινώνονται και θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, όσο οι πραγματικές αιτίες που τα γεννούν αποκρύπτονται για την εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων σε βάρος των πολύπαθων πληθυσμών των αστικών κέντρων".

"Οι εκθέσεις και η συζήτηση που γίνεται τόση ώρα, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, δώσανε μια δειγματοληψία των πολλών και έντονων προβλημάτων, που μέσα τους βασανίζεται ο κοινοτικός αστικός χώρος. Είναι φανερό ότι υπάρχουν περισσότερα και η προοπτική είναι να χειροτερέψουν και να πολλαπλασιαστούν. Ποιο είναι το αξιοσημείωτο, το προκλητικό: Πουθενά κανείς δεν κατονομάζει τις κύριες αιτίες, τους ενόχους γι' αυτήν την κατάσταση, που είναι η ζούγκλα του νόμου των πολυεθνικών συμφερόντων, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός στο αμόκ του κυνηγητού του κέρδους, στα πλαίσια της διαβόητης ελεύθερης αγοράς".

"Η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια τμημάτων που κατοικούν στις μεγάλες πόλεις, τα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας, εγκληματικότητας, η ανισόμετρη ανάπτυξη - όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών πόλεων σε διαφορετικές χώρες, αλλά ακόμα περισσότερο στην ίδια χώρα και μέσα στις ίδιες αυτές πόλεις, ανάμεσα σε συνοικίες και τμήματά τους, η πολυρύπανση, η τραγική υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η συνολική διάλυση της ποιότητας ζωής δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μοιραία προβλήματα και, φυσικά, δεν αντιμετωπίζονται με συγκαλύψεις, εξωραϊστικά κηρύγματα και προγράμματα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ανεργία που διογκώνεται και μαστίζει τα αστικά κέντρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, της κυριαρχίας του κεφαλαίου που τορπιλίζει ασύδοτα, με προπομπό την ίδια την ΕΕ και την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων, την ισόμετρη ανάπτυξη, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Δεν κατονομάζονται τα συμφέροντα, που συρρικνώνουν την αγροτική, περιφερειακή οικονομία και ναρκοθετούν την ισόρροπη σχέση υπαίθρου - πόλης, δημιουργώντας ολοένα νέα, μεγαλύτερα κύματα ανέργων, που συρρέουν στα αστικά κέντρα για να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα τεράστιο αριθμό ανέργων. Στην ίδια την έκθεση, αναφέρεται ότι από τις 49 περιοχές του προγράμματος για το αστικό περιβάλλον, οι 15 διαθέτουν ποσοστό ανεργίας πάνω από το 30% και ουδείς από τους πρεσβεύοντες την "κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή" δε βάζει το κρίσιμο ερώτημα "γιατί;"

Είναι ο νόμος του ασύδοτου κέρδους του νόμου της ζούγκλας των πολυεθνικών, που ανατρέπει κάθε ισορροπία του κοινωνικού ιστού και γεννά τις συνθήκες ανάπτυξης φαινομένων εγκληματικότητας, ρατσισμού, ξενοφοβίας, αλληλοσπαραγμού και αυτά, κύριε πρόεδρε, δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα αστυνόμευσης της κοινωνικής ζωής και μέτρα καταστολής που προτείνει η έκθεση. Είναι οι ίδιοι νόμοι που ευθύνονται για τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που έχει αφεθεί στην "υψηλή προστασία" των βιομηχάνων, των αυτοκινητοβιομηχάνων, των λόμπι και των πολιτικών, που διευκολύνουν την ασύδοτη δράση τους, που ανατρέπουν και παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Αναφέρονται τα αποτελέσματα και οι διακηρύξεις της Διάσκεψης του Ρίο, του Κιότο, πουθενά όμως δεν κατονομάζονται αυτοί που τις κατέστησαν αναιμικές και νεκρό γράμμα. Ούτε αυτά τα ελάχιστα δεν επέτρεψαν τα μονοπωλιακά κυκλώματα να εφαρμοστούν".

"Αυτή η νέα εξαγγελλόμενη απόπειρα δήθεν επίλυσης του αστικού προβλήματος, με τους οποιουσδήποτε "ευρωπαϊκούς διαλόγους" και την κατασπατάληση μερικών ακόμα εκατομμυρίων ECU, εκτός από πηγή πλουτισμού "μεγαλοτρωκτικών" των κοινοτικών κονδυλίων, δε θα επιλύσει τα προβλήματα. Θα τα οξύνει, θα τα διογκώσει, θα γίνει πρόσχημα για αφαίρεση πόρων από άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, μέσο για την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης", υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε τονίζοντας: "Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε υποκριτές, συνένοχοι, για να καλύψουμε άνομα συμφέροντα ή αν δεν είναι το ένα ή το άλλο κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε πολιτικοί, κοινοβουλευτικοί μαζοχιστές, για να τραγουδάμε διαρκώς τα προβλήματα, να μην επισημαίνουμε τις αιτίες, επομένως να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα για να υπάρξει λύση. Επιτέλους αυτό το Κοινοβούλιο ας αρθεί πάνω από αυτά τα σύνδρομα και ας δείξει ότι αντιπροσωπεύει πραγματικά τους βασανισμένους λαούς στα αστικά κέντρα της ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ