Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Ενάντια στα μονοπώλια τουρισμού και τις απειλές του ΝΑΤΟ

Με την εξέταση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ ασχολήθηκε η Νομαρχιακή συνδιάσκεψη της Νότιας Ρόδου η οποία, ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού - επισιτισμού - όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των εργαζομένων στην περιοχή και απ' όπου εξαρτάται το εισόδημα και η κατάσταση στην τοπική κοινωνία - διαπίστωσε πως η κρίση τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις. Κι αυτό γιατί ο όλο και μεγαλύτερος έλεγχος της αγοράς από τα μονοπώλια του τουρισμού επιβάλει τον έλεγχο της διακίνησης στον τουρισμό και χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής. Από την άλλη, η μεταφορά των συνεπειών της κρίσης αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων, οδηγεί στην εντατικοποίηση και υπερεκμετάλλευση, στην επιβολή εργασιακού καθεστώτος χειρότερου απ' αυτό που προωθεί με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Ετσι, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς χωρίς χρονικά όρια, αμοιβές κάτω από τις ισχύουσες συμβάσεις, πληρωμή δεδουλευμένων όποτε θέλουν τα αφεντικά, να δουλεύει το μισό προσωπικό, εκμετάλλευση "μαύρης" εργασίας χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες κλπ.

Στη βάση των παραπάνω η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη αποφάσισε στο επόμενο διάστημα να δραστηριοποιηθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του εργατικού και ευρύτερα των άλλων λαϊκών κινημάτων, με στόχο την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων και τη λήψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση μετώπου εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών και των άλλων στρωμάτων που θίγονται από τα μονοπώλια και τις πολιτικές που τα υπηρετούν.

Αναφερόμενοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στη Συνδιάσκεψη, οι κομμουνιστές της Νότιας Ρόδου τόνισαν ότι πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων, που, άμεσα ή έμμεσα, βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Συνδιάσκεψη επαναβεβαίωσε τη θέση της για στήριξη από τους κομμουνιστές της περιοχής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", με επικεφαλής τον γραμματέα της ΝΕ, την οποία στηρίζουν και άλλες αριστερές αγωνιστικές προοδευτικές δυνάμεις της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Καλούνται οι κομμουνιστές της περιοχής να δραστηριοποιηθούν και ενημερώσουν το λαό ώστε να συσπειρωθούν πλατιές δυνάμεις στους αγωνιστικούς συνδυασμούς και να τους στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές, ενάντια σε συνδυασμούς που, επίσημα ή ανεπίσημα, στηρίζουν τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές και λειτουργούν σαν διαχειριστές της. "Να μην παγιδευτεί καμία ψήφος και να γίνει στήριγμα εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών", τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο και την προετοιμαζόμενη νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με αφορμή την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η Συνδιάσκεψη τονίζει: Η διατήρηση της κατάστασης σε μια συνεχή ένταση και επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων,όπως και μια πιθανή σύγκρουση, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, για τα γενικότερα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μπροστά σ' αυτούς τους κινδύνους και τις απειλές πολέμου, και για την επιβολή σχεδίων και λύσεων που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, είναι επιτακτική ανάγκη η επαναδραστηριοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος. Η Συνδιάσκεψη καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τη νεολαία και κάθε φιλειρηνικό πολίτη να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη του μαζικού φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη.

Τέλος, η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργαζόμενους που κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και καταδικάζει τη χρήση κατασταλτικών - τρομοκρατικών μηχανισμών από την κυβέρνηση και τις προβοκατόρικες αντικομμουνιστικές μεθόδους κατασυκοφάντησης των εργαζομένων και εκφοβισμού τους, για να υποταχθούν στο μονόδρομο της ΕΕ και των αφεντικών.

Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, που στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γραμματέα της τον σ. Γιαννέζο Γιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ