Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Ομιλία του υπουργού Αμυνας στη Σχολή Πολέμου, όπου κάλεσε τους αξιωματικούς να εμπεδώσουν τα νέα δεδομένα του ΝΑΤΟ

Την πλήρη ΝΑΤΟποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, σηματοδοτούν τα όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος με το χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους αξιωματικούς σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου,κατά την τελετή αποφοίτησής τους, τους ζήτησε να ταχθούν στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και των επιθετικών του σχεδίων.

"Μην ξεχνάτε, είπε ο υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και του υποστρατηγείου της Λάρισας, ότι από τα μέσα του '99, θα έχουμε το περιφερειακό Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ που θα λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση με συμμετοχή 450 περίπου στελεχών συνολικά, 200 από την Ελλάδα και 250 από το εξωτερικό. Τα στελέχη που θα ενταχθούν εκεί πρέπει να μπορέσουν να διακριθούν με τη δική τους παρέμβαση στην αποτελεσματική λειτουργία αυτού του Κέντρου".

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λεγόμενη "αμυντική διπλωματία" την οποία και οριοθέτησε στα πλαίσια εξυπηρέτησης των ΝΑΤΟικών σχεδίων. "Η αμυντική διπλωματία, είπε, σήμερα απαιτεί συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές, διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές κάθε μορφής, που πληθαίνουν καθημερινά. Είναι μια νέα πρόκληση, είναι μια συνολική αλλαγή στη μέχρι σήμερα λειτουργία. Ο ρόλος του στρατιωτικού στελέχους δεν περιορίζεται απλά στη διοίκηση μιας μάχιμης μονάδας συγκεκριμένων τμημάτων". Κλείνοντας δε το χαιρετισμό του, ο Α. Τσοχατζόπουλος ευχήθηκε προς τους αξιωματικούς να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, προφανώς να αφομοιώσουν γρήγορα τη νέα ΝΑΤΟική λογική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ανωτάτη Σχολή Πολέμου "θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο"...

Στο μεταξύ ο Α. Τσοχατζόπουλος αναχώρησε χτες για τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιήσει εφταήμερη επίσημη επίσκεψη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρίσκεται το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και ο ρόλος των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ημερομηνία σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον τύπο των μαχητικών αεροσκαφών, που θα αγοραστούν και για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναβλήθηκε για τις 24 Ιούλη - μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν ασκούνται πιέσεις από τις ΗΠΑ και μίλησε για κοινούς στόχους των δύο χωρών.

Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο στις ίδιες δηλώσεις του τάχθηκε ενάντια στη συμμετοχή των εκπροσώπων του "Απελευθερωτικού Στρατού" στις διαπραγματεύσεις, γιατί "μια συζήτηση με εκπροσώπους που εφαρμόζουν βία και τρομοκρατία για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ποτέ δεν μπορεί να είναι χρήσιμη". Μίλησε ακόμα για διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ επί του θέματος, αναφέροντας ότι αυτό "εκθέτει όσους προχωρούν σε τέτοιου είδους συναλλαγές, διότι συμβάλλουν, κατά κάποιο τρόπο "από το παράθυρο", σε μια συμμετοχή σε ειρηνευτικές διαδικασίες. Εκτός εάν έχουν εξασφαλίσει τη δέσμευση αυτών των δυνάμεων να παραιτηθούν από τη βία και τη στρατιωτική δραστηριότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ