Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Με αισιοδοξία και με αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν στη μάχη για την υλοποίηση της πολιτικής του Κόμματος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας συσπειρώσεων για τη συγκρότηση του Μετώπου, οι Οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μετά τις εργασίες της Συνδιάσκεψης Περιοχής, που έγινε το Σαββατοκύριακο και την παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κύριοι τομείς ενίσχυσης της δράσης και παρέμβασης αποφασίστηκε να είναι η δουλιά στην εργατική τάξη, αλλά και στους ΕΒΕ, στους αγρότες, στη νεολαία. Σημαντικός σταθμός στη δράση της Οργάνωσης θα είναι και οι δημοτικές εκλογές.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως ο λαός δέχτηκε την ολομέτωπη επίθεση της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της σε όλα τα επίπεδα. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής, όμως, εκφράζονται ιδιαίτερα έντονα στη Δυτ. Μακεδονία, περιοχή που χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο για την οικονομική διείσδυση στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με όρους πριμοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναλυτική αναφορά στο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή έγινε μέσα από την εισήγηση: "Η ΔΕΗ έχει μπει ουσιαστικά σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με την παράδοση της παραγωγής σε ιδιώτες. Μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις συρρικνώνονται, κλείνουν ή παραδίδονται σε ιδιώτες (ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, ΛΑΡΚΟ κλπ.). Εχουμε διαρκή σημαντική ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου από το κράτος, με όρους εξυπηρέτησης και πριμοδότησης μέχρι και 85%, ενώ παράλληλα μειώνονται δραστηριότητες κρατικού τομέα προς όφελος του ιδιωτικού, π.χ., ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία.

Τα πολυδιαφημισμένα έργα του Β Πακέτου Ντελόρ, κάθε άλλο παρά σε ανάπτυξη οδήγησαν, όπως προκύπτει και από επίσημα στοιχεία. Η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα η Δυτ. Μακεδονία να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με πάνω από το 17% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργοι. Προωθούνται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε Φλώρινα και Κοζάνη".

Από την άλλη μεριά διαπιστώνεται αύξηση της επιρροής του Κόμματος και μέσα από τις διάφορες εκλογικές διαδικασίες σε εργατικά σωματεία. Γεγονός ενθαρρυντικό, που παράλληλα αναδεικνύει τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιρροής του Κόμματος.

Οπως επισημάνθηκε τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, το τελευταίο διάστημα υπήρξε ανάπτυξη σημαντικών αγώνων, ιδιαίτερα στη ΔΕΗ, αλλά και σε άλλους κλάδους, ωστόσο το επίπεδο ανάπτυξης των αγώνων στην περιοχή είναι ακόμη πίσω από την εκρηκτικότητα των προβλημάτων και τις ανάγκες, αλλά και από τις δυνατότητες που υπάρχουν, με δεδομένο ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαθέσεις των εργαζομένων είναι πιο προωθημένες από τις διαθέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στόχος λοιπόν τέθηκε, μετά και την αύξηση της συνδικαλιστικής επιρροής του Κόμματος σε ορισμένους κλάδους, να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη των αγώνων με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, τις συνθήκες δουλιάς, την τρομοκρατία κλπ. Η δράση και η παρέμβαση των κομμουνιστών θα πρέπει να αποκαλύπτει το ρόλο των άλλων δυνάμεων, που ενώ εμφανίζονται να συμπαραστέκονται στους αγώνες στην ουσία δρουν υπονομευτικά και προσπαθούν να συγκαλύψουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα.

Το κύριο βάρος όμως της δουλιάς, λόγω της σημασίας της στην εθνική οικονομία, αλλά και του μεγέθους της και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται, αποφασίστηκε να πέσει στη ΔΕΗ. Θα πρέπει οι ΚΟ να δουλέψουν επίμονα ώστε να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα ποιον εξυπηρετεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να αναπτυχθούν αγώνες, κύρια από το συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδίκησης μέτρων εξυγίανσης, που να κινούνται στην κατεύθυνση να παραμείνει ο κοινωνικός και δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, με πολιτική ανάθεσης των έργων προς όφελος της ΔΕΗ και όχι του ιδιωτικού κεφαλαίου, πολιτική προμηθειών και πολιτική προσλήψεων σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της επιχείρησης με κοινωνικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια.

Παράλληλα, οι Κομματικές Οργανώσεις θα επιμείνουν στη διεύρυνση της παρέμβασης και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, κλάδους και εργοστασιακούς χώρους, όπως οικοδόμοι, γουνεργάτες, εργαζόμενοι στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία, στα νοσοκομεία, στις νομαρχίες, στις μεταφορές. Επίσης και στα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι κύρια νέοι και στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστοι.

Σημαντικό μέτωπο μάχης των Οργανώσεων της Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας είναι και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εκτιμήθηκε πως υπάρχει δυνατότητα σε ορισμένους δήμους της περιοχής, οι συνδυασμοί που στηρίζει το Κόμμα να περάσουν στο β γύρο. Αποφασίστηκε να σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα δουλιάς στη νεολαία με στόχο, εκτός των άλλων, και τη συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια. Ως κριτήριο αξιολόγησης της δουλιάς για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τέθηκε η προβολή της πολιτικής του Κόμματος και η συγκρότηση ψηφοδελτίων στη βάση αυτής της πολιτικής σε όλες τις νομαρχίες και τους δήμους, αλλά και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εμφαση στις σχέσεις φιλίας με τους γειτονικούς λαούς

Παράλληλα, λόγω και της γεωγραφικής θέσης της περιοχής, σημειώθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση, μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς βαλκανικούς λαούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Στη Συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε επίσης πλούσιος προβληματισμός σχετικά με την εμπειρία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εκτιμήθηκε πως, μπροστά στη συνεχή όξυνση των προβλημάτων, χρειάζεται ενεργοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν προβλήματα πολλές φορές και εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών, που πηγάζουν από την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται: Εγκατάλειψη της υπαίθρου, ερήμωση των χωριών, δισυπόστατη θέση σημαντικού κομματιού των αγροτών, που εξαιτίας του μικρού κλήρου αναγκάζονται να δουλεύουν είτε στη ΔΕΗ, είτε στην οικοδομή για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Αντίστοιχη κρίθηκε πως πρέπει να είναι η παρέμβαση και στο χώρο των ΕΒΕ για την ενίσχυση στο κίνημα, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα παρά την όξυνση των προβλημάτων.

Τέλος, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, σημειώθηκε πως πρέπει να αναπτυχθούν αγώνες για να παρθούν μέτρα, ιδιαίτερα στον άξονα Κοζάνης - Αμυνταίου. Αγώνες που να αποκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της περιβαλλοντικής μόλυνσης και να απαιτούν να πληρώσουν όσοι ευθύνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ