Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΟΧΙ Ντενκτάς στις διακοινοτικές συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Απέτυχε και η νέα αποστολή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κορντοβέζ στην Κύπρο και αυτή τη φορά σαν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας του Ντενκτάς, ο οποίος, σε αντίδραση για την έγκριση των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, απαγόρευσε την είσοδο στο ψευδοκράτος του ακόμη και σε διπλωμάτες δυτικοευρωπαϊκών χωρών, απαιτώντας από αυτούς να επιδεικνύουν θεωρημένα διαβατήρια ή διπλωματικές ταυτότητες.

Ο Κορντοβέζ είχε και χτες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και απέφυγε και πάλι να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι θα δώσει σήμερα μετά το μεσημέρι δημοσιογραφική διάσκεψη και ακολούθως θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Η συνάντηση Κληρίδη - Κορντοβέζ έγινε στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στη σημερινή φάση του Κυπριακού και ιδιαίτερα στην αναζήτηση τρόπων διάσπασης του αδιεξόδου και επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος παρεκάθησε στο γεύμα εργασίας, δήλωσε ότι ο Ντιέγκο Κορντοβέζ διερευνά και προβληματίζεται και κάνει ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Θα πάρει, είπε, τα συμπεράσματα και τα πορίσματά του από αυτές τις συναντήσεις. Θα σκεφθεί, θα ενεργήσει κατά άλλο τρόπο, που ίσως ο ίδιος θέλει και ενδεχόμενα το Σεπτέμβρη να επανέλθει.

Μετά τη συνάντηση, ο Κορντοβέζ ενημέρωσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην κινεζική πρεσβεία. Η συνάντησή του με τον Ντενκτάς έγινε στο πλαίσιο δείπνου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επαναλαμβάνει τις γνωστές αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις.

Ο Ντενκτάς, σε δηλώσεις του μετά την προχτεσινή πρώτη συνάντησή του με τον Κορντοβέζ, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, σαν αποτέλεσμα της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των δυο ψηφισμάτων για την Κύπρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο Κορντοβέζ δεν μπορεί να τον αποκαλεί "πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου", γιατί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το απαγορεύουν αυτό. Αλλά, πρόσθεσε, δεν πρέπει κανένας να αναμένει να πω ότι δεν είμαι "πρόεδρος" της ΤΔΒΚ. Γι' αυτό είπα στον Κορντοβέζ πως είχα δηλώσει νωρίτερα ότι μετά την έγκριση των δύο ψηφισμάτων θα τον συναντούσα σαν πρόεδρος της ΤΔΒΚ.

Το θέμα των πυραύλων

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Τύπου και Πληροφοριών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Βαλερί Νεστερούσκιν εξέδωσε χτες δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα μη υλοποίησης του Συμβολαίου για την αποστολή των πυραύλων "S-300", αν: α) σημειωθεί σημαντική πρόοδος που να οδηγεί στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και β) το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου μπει στην πρακτική εφαρμογή του. Η ρωσική πλευρά, αναφέρει στη συνέχεια η δήλωση, τρέφει συγκεκριμένες ελπίδες, αναφορικά με την παραπέρα προώθηση διευθέτησης της κατάστασης στην Κύπρο. Παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις διεθνείς προσπάθειες, που καταβάλλονται για διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό και παίρνουμε μέρος, συμβάλλοντας σ' αυτές τις διαδικασίες. Αν στο σύντομο μέλλον δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, προειδοποιεί ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και αν οι πλευρές δεν καταλήξουν στην εξέταση του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης, η οποία αυτόματα υπονοεί την απουσία από το νησί των διαφόρων εξοπλιστικών συστημάτων, τότε η ρωσική πλευρά θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλες τις ειλημμένες υποχρεώσεις της, αναφορικά με το Συμβόλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ