ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρκετά κράτησε ο εμπαιγμός για τους πρόσφυγες

Ανακοίνωση με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα και το μεγάλο δράμα που εξελίσσεται στα νησιά

Αποψη του λιμανιού της Μυτιλήνης, όπου καταφτάνουν καθημερινά πρόσφυγες, προσμένοντας ένα πλοίο για την ηπειρωτική χώρα

Lesvosnews.net

Αποψη του λιμανιού της Μυτιλήνης, όπου καταφτάνουν καθημερινά πρόσφυγες, προσμένοντας ένα πλοίο για την ηπειρωτική χώρα
Με τίτλο: «Αρκετά κράτησε ο εμπαιγμός και η αδιαφορία για το μεγάλο δράμα που εξελίσσεται στα νησιά του Αιγαίου του προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος», η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της ζητά «τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο».

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

«Δε θέλουμε οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικοί τάφοι, να βρίσκουν φρικτό θάνατο μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Δε θέλουμε τα νησιά μας να μετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των απελπισμένων, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβερνητικής αδιαφορίας, της ανεπάρκειας υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης των υπηρεσιών. Ούτε να γίνουν τόποι όπου δρουν και εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες κυκλώματα και συμμορίες.

Οι κάτοικοι δικαιολογημένα ανησυχούν, καθώς βλέπουν να περιπλανιούνται, ταλαιπωρημένοι και αβοήθητοι, εκατοντάδες και χιλιάδες πρόσφυγες, αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο φυγής. Οταν διαπιστώνουν ότι οι δομές της δημόσιας Υγείας (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατρική εξέταση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Η λαϊκή αλληλεγγύη που πολύμορφα εκφράζεται και πρέπει να δυναμώσει, δεν μπορεί από μόνη της να λύσει τα προβλήματα της κρατικής οργάνωσης στην καταγραφή, στη στέγαση, στη σίτιση, στην περίθαλψη και μετακίνηση.

Είναι δικαιολογημένη η απόγνωση που νιώθουν οι γυναίκες και οι άντρες του Λιμενικού, της Αστυνομίας, άλλων κρατικών υπηρεσιών, που προσπαθούν να σώσουν, να βοηθήσουν, ενώ είναι πολύ λίγοι και δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την πρέπουσα στήριξη.

Το ΚΚΕ διεκδικεί στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού και καλεί τους κατοίκους των νησιών να ενώσουν μαζί του τη φωνή τους, απαιτώντας τώρα να ληφθούν:

- Αμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης. Επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, περίθαλψη και τη μετακίνηση. Να στηριχθούν με τον αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές.

- Να καλυφτούν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και να ενισχυθούν ώστε να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες.

- Να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής υγιεινή διαμονή και διατροφή, μέχρι να αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους.

- Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι' αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.

- Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και όχι μόνο αλά καρτ αναστολή εφαρμογής.

Αρκετά με τα λόγια συμπάθειας, τις υποσχέσεις και τις συσκέψεις των κυβερνητικών και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά., που μεταφέρουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.

Προκαλούν όταν λένε ότι αιφνιδιάστηκαν! Ολοι γνώριζαν τι έρχεται. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), γιατί επιχείρησαν να καθησυχάσουν και να κουκουλώσουν το μεγάλο πρόβλημα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Καμιά εμπιστοσύνη στις νέες υποσχέσεις τους.

Η αλήθεια είναι ότι όσο ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ επεμβαίνουν και εξαπολύουν πολέμους για να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος για τα μονοπώλιά τους, από τις αγορές, τις πηγές ενέργειας και για να έχουν τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου. Οσο εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις όπως τους ισλαμιστές του ISIS, για να προωθούν τα σχέδιά τους. Τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αυξάνονται. Οταν έρχεται πάνω σου η φωτιά του πολέμου, το να πάρεις το δρόμο της φυγής και να πέσεις στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά σου, φαντάζει ως σωτηρία...

Οσο ισχύουν οι συνθήκες και κανονισμοί της ΕΕ, τόσο θα εμποδίζονται οι μετανάστες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.

Αυτές τις αιτίες και τους υπεύθυνους που γεμίζουν τις θάλασσες με πνιγμένους και τα νησιά με απελπισμένους, τις κρύβουν όλα τα άλλα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Και ακόμα χειρότερα, στηρίζουν τις επεμβάσεις και τους πολέμους.

Μόνο το ΚΚΕ τούς αντιπαλεύει και καλεί το λαό να ξεσηκωθεί, για να μη συμμετέχει η χώρα μας με κανέναν τρόπο στις ιμπεριαλιστικές σφαγές.

Πρώτη σε αυτό το ρόλο της συγκάλυψης των ιμπεριαλιστών και της εκμετάλλευσης των προσφύγων είναι η εγκληματική φασιστική οργάνωση της ΧΑ.

Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις μάσκες που φορά. Ανάλογα το ποιο πρόβλημα είναι οξυμένο, τη μία φορούν αυτή "του αγανακτισμένου", την άλλη "του υπερπατριώτη" και "του αντιμνημονιακού", όμως το πραγματικό τους πρόσωπο είναι αποκρουστικό. Αυτοί μισούν το μετανάστη όπως μισούν τον εργάτη, το νέο, τον αγρότη που παλεύει για το δίκιο του. Οπως μισούν κάθε λαό που υπερασπίζεται τα δικαιώματά του.

Ο ρόλος του στρατού πρέπει να είναι ένας και μόνο: Να υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας από άλλους στρατούς. Οχι να παίρνει μέρος, με διάφορα προσχήματα, σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, ούτε να σκοτώνει πρόσφυγες και να πνίγει τα μωρά τους, όπως θέλουν οι ναζιστές της ΧΑ!

Ανθρώπινη - ταξική - πατριωτική θέση είναι:

Η καταγγελία των υπευθύνων, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η διεκδίκηση άμεσων μέτρων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιπαραθέσεις για το Προσφυγικό

Την ίδια ώρα που η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστές διευρύνουν τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δημιουργώντας και νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών, εντείνουν και την υποκριτική τους ευαισθησία, με τη λήψη μέτρων. Στην ουσία, πρόκειται για τη διαχείριση όσων πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (κυρίως δηλαδή των Σύρων) και το άνοιγμα της δυνατότητας για την επαναπροώθηση των άλλων ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου θα παρουσιαστούν οι πρώτες προτάσεις και στις 14/9 πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών. Στο μεταξύ, μεγαλώνουν οι αντιπαραθέσεις και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις με πιο χαρακτηριστική τη στάση της Ουγγαρίας, που έχει μετατραπεί σε κόμβο των προσφύγων και μεταναστών πριν αυτοί μεταβούν στη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Χτες έγινε και συνάντηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο Ορμπαν χαρακτήρισε το προσφυγικό πρόβλημα «πρόβλημα γερμανικό και όχι της Ευρώπης». Η κυβέρνησή του προχωράει σε κτίσιμο τείχους στα σύνορα και απαγόρευσε χτες την πραγματοποίηση των δρομολογίων τρένων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χιλιάδες στο σταθμό της Βουδαπέστης. Νωρίτερα, σε άρθρο του, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ορμπαν ισχυρίστηκε ότι «κινδυνεύει ο χριστιανικός χαρακτήρας» της Ευρώπης και πρόσθεσε «κάθε Ευρωπαίος πολιτικός που δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να εγκαταλείψουν τα πάντα και με κίνδυνο της ζωής τους να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη είναι ανεύθυνος».

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ απάντησε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να χωριστεί σε ανατολή και δύση στο ζήτημα της προσφυγικής έκρηξης» και ζήτησε να υπάρξει δίκαιη κατανομή σε περισσότερες χώρες. Στην ίδια γραμμή κινείται και η κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία - Μαργκάλο άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες αξιολογούν τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν αξιολογούνται επαρκώς.

Σε ό,τι αφορά την τραγική ιστορία της οικογένειας από το Κομπανί της Συρίας που ξεκληρίστηκε στην προσπάθεια να περάσει από την Αλικαρνασό της Τουρκίας στην Κω - όπου πνίγηκαν η μητέρα, ο 3χρονος Αϊλάν, που η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου και ο 5χρονος αδελφός του - αποδεικνύεται ότι ήθελαν να πάνε σε συγγενείς τους στον Καναδά αλλά οι καναδικές αρχές τους έθεταν εμπόδια.

Εμπαιγμός

Σε εμπαιγμό εξελίσσεται το θέμα της ανθρωπιστικής διαχείρισης των χιλιάδων προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την ίδρυση ομάδας που θα ξεμπλοκάρει κοινοτικά κονδύλια 400 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ασύλου και 330 εκατομμυρίων από το ταμείο για τους άπορους. Πρόκειται για «ψίχουλα» της ΕΕ που ακόμα και γι' αυτά δεν έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή ...κοινωνικών ομάδων, όπως οι ...εφοπλιστές στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και των ΜΚΟ για την ενίσχυση της διατροφής και της υποδοχής των προσφύγων, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. χρωστά 9 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.

Χιλιάδες ζωές στην προσφυγιά

Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως είναι τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το 2014 αφίχθηκαν στη Λέσβο 11.070 αλλοδαποί, ενώ φέτος έως τις 23 Αυγούστου είχαν αποβιβαστεί στο νησί τουλάχιστον 94.134 άτομα, αύξηση 750%.

Στη Χίο, το 2014 αποβιβάστηκαν 6.453 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 28.928, αύξηση 348%.

Στη Σάμο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Αγαθονήσι, πέρυσι είχαν ταυτοποιηθεί 7.556 άνθρωποι, ενώ έως τις 23 Αυγούστου του 2015, 25.596, αύξηση 244%.

Στη Λέρο, στην οποία περιλαμβάνεται και το Φαρμακονήσι, το 2014 είχαν αφιχθεί 2.590 μετανάστες, ενώ φέτος, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αφιχθεί 9.988 άτομα, αύξηση 286%.

Στην Κω, το 2014 αποβιβάστηκαν 1.344 αλλοδαποί, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 27.991 μετανάστες και πρόσφυγες, αύξηση 1.983%.

Στη Σύμη, το 2014 αφίχθηκαν 932 άτομα, ενώ από τις αρχές του 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί στο νησί 1.794 άτομα, αύξηση 93%.

Στη Ρόδο, το 2014 περισυνελέγησαν 669 άτομα, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν αποβιβαστεί 1.184 άτομα, αύξηση 77%.

Στη Σαμοθράκη, το 2014 αφίχθηκαν 391 μετανάστες, ενώ το 2015, έως τις 23 Αυγούστου, είχαν φθάσει στο νησί 845, αύξηση 116%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ