Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιπαραθέσεις για το Προσφυγικό

Την ίδια ώρα που η ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστές διευρύνουν τις επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δημιουργώντας και νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών, εντείνουν και την υποκριτική τους ευαισθησία, με τη λήψη μέτρων. Στην ουσία, πρόκειται για τη διαχείριση όσων πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (κυρίως δηλαδή των Σύρων) και το άνοιγμα της δυνατότητας για την επαναπροώθηση των άλλων ξεριζωμένων από τις επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Σήμερα αναμένεται να γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου θα παρουσιαστούν οι πρώτες προτάσεις και στις 14/9 πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών. Στο μεταξύ, μεγαλώνουν οι αντιπαραθέσεις και οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις με πιο χαρακτηριστική τη στάση της Ουγγαρίας, που έχει μετατραπεί σε κόμβο των προσφύγων και μεταναστών πριν αυτοί μεταβούν στη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Χτες έγινε και συνάντηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο Ορμπαν χαρακτήρισε το προσφυγικό πρόβλημα «πρόβλημα γερμανικό και όχι της Ευρώπης». Η κυβέρνησή του προχωράει σε κτίσιμο τείχους στα σύνορα και απαγόρευσε χτες την πραγματοποίηση των δρομολογίων τρένων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χιλιάδες στο σταθμό της Βουδαπέστης. Νωρίτερα, σε άρθρο του, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ορμπαν ισχυρίστηκε ότι «κινδυνεύει ο χριστιανικός χαρακτήρας» της Ευρώπης και πρόσθεσε «κάθε Ευρωπαίος πολιτικός που δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να εγκαταλείψουν τα πάντα και με κίνδυνο της ζωής τους να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη είναι ανεύθυνος».

Από την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ απάντησε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να χωριστεί σε ανατολή και δύση στο ζήτημα της προσφυγικής έκρηξης» και ζήτησε να υπάρξει δίκαιη κατανομή σε περισσότερες χώρες. Στην ίδια γραμμή κινείται και η κοινή επιστολή των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία - Μαργκάλο άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες αξιολογούν τα κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες - μέλη της ΕΕ, λέγοντας ότι η ανεργία και τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής δεν αξιολογούνται επαρκώς.

Σε ό,τι αφορά την τραγική ιστορία της οικογένειας από το Κομπανί της Συρίας που ξεκληρίστηκε στην προσπάθεια να περάσει από την Αλικαρνασό της Τουρκίας στην Κω - όπου πνίγηκαν η μητέρα, ο 3χρονος Αϊλάν, που η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου και ο 5χρονος αδελφός του - αποδεικνύεται ότι ήθελαν να πάνε σε συγγενείς τους στον Καναδά αλλά οι καναδικές αρχές τους έθεταν εμπόδια.

Εμπαιγμός

Σε εμπαιγμό εξελίσσεται το θέμα της ανθρωπιστικής διαχείρισης των χιλιάδων προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την ίδρυση ομάδας που θα ξεμπλοκάρει κοινοτικά κονδύλια 400 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο ασύλου και 330 εκατομμυρίων από το ταμείο για τους άπορους. Πρόκειται για «ψίχουλα» της ΕΕ που ακόμα και γι' αυτά δεν έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους. Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή ...κοινωνικών ομάδων, όπως οι ...εφοπλιστές στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και των ΜΚΟ για την ενίσχυση της διατροφής και της υποδοχής των προσφύγων, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. χρωστά 9 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές για τη σίτιση των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ