Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο μικροσκόπιο ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και Προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ. Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν, ήταν η παραπέρα προώθηση της «Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ), του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.

Εν μέσω όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για ζητήματα όπως οι λεγόμενες «υβριδικές απειλές», η παραπέρα «ανάπτυξη ικανοτήτων» των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων (σε εκπαίδευση και εξοπλισμό), «αμυντικών δυνατοτήτων» των κρατών - μελών μέσα από τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας, τη ...συνεισφορά των ευρωενωσιακών πολεμικών βιομηχανιών.

Παραπέρα, οι συμμετέχοντες υπουργοί ενημερώθηκαν από τους αντίστοιχους στρατιωτικούς διοικητές για τις επτά εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, η πλειοψηφία των οποίων αναπτύσσονται στην Αφρική, αντικατοπτρίζοντας το ενδιαφέρον ευρωενωσιακών κεφαλαίων να διεισδύσουν και ελέγξουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και πόρους της περιοχής:

Ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR Med στη Μεσόγειο για το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών και προσφύγων. Ναυτική επιχείρηση «Αταλάντα», με το πρόσχημα της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής και ουσιαστικά τον έλεγχο του σημαντικού αυτού εμπορικού διαύλου σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. EUFOR Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και EUTM στο Μάλι, EUTM στη Σομαλία, EUMAM στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και EUSEC στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σημειωτέον, σήμερα ξεκινά, πάλι στο Λουξεμβούργο, η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, σήμερα θα εστιάσουν στην προσπάθεια «να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή». Ακολούθως, θα ασχοληθούν με τη λεγόμενη ανατολική εταιρική σχέση της ΕΕ και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, σε βάρος της οποίας συνεχίζονται οι κυρώσεις που τις έχουν επιβάλλει με πρόσχημα το ουκρανικό.

Αύριο, Σάββατο, στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, για να συζητήσουν τη μετανάστευση και τις «προκλήσεις που η ΕΕ και οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτόν τον τομέα», στον απόηχο των αυξημένων προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε συνέπεια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις εν λόγω ζώνες και με εφαρμογή των απάνθρωπων αντιμεταναστευτικών μέτρων των κρατών - μελών, που οδηγούν σε εκατόμβες νεκρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις θα στραφούν στο Ιράν, προκειμένου να εξεταστούν οι σχέσεις με την ΕΕ, μετά και την πρόσφατη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ