Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Χιλιοπαιγμένα και κάλπικα διλήμματα

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε παλιούς και νέους, φθαρμένους και άφθαρτους, τράβηξε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο Αιγάλεω, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη στρατηγική του σύμπλευση με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως αυτή εκφράστηκε με την από κοινού υπερψήφιση του 3ου μνημονίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσε την ομιλία του με άξονα τη μάχη που τάχα έδωσε απέναντι σε «θεούς και δαίμονες» για τα συμφέροντα του λαού, η οποία μπορεί - όπως είπε - να ηττήθηκε, άνοιξε όμως το δρόμο για νέες μάχες που θα κερδηθούν. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι η όποια μάχη δόθηκε απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, για λογαριασμό άλλωστε του οποίου υπήρξαν και οι κόντρες και ο συμβιβασμός.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε περήφανος για το «συμβιβασμό», όπως ονόμασε το μνημόνιο, του οποίου το περιεχόμενο εξωράισε, υποστηρίζοντας πως «δίνει για πρώτη φορά ευκαιρίες και διεξόδους, σε αντίθεση με όσα είχαμε μέχρι τώρα, εξασφαλίζει για τρία χρόνια τη σταθερότητα που είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία, αντιμετωπίζει το ζήτημα του χρέους, τελειώνει με την πιθανότητα του grexit, εξασφαλίζει σημαντικά κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αποτρέπει τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και βάζει τέλος στις απολύσεις στο Δημόσιο, ανοίγει το δρόμο για να ανατραπεί το σημερινό εργασιακό καθεστώς ζούγκλας, να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, να αποκατασταθεί σταδιακά ο βασικός μισθός...»!

Σε ό,τι αφορά τη χιονοστιβάδα αντιλαϊκών μέτρων που αυτό περιλαμβάνει, την προσπέρασε σαν κάτι που επέβαλαν οι δανειστές κι επικαλέστηκε σαν άλλοθι το χάος, που όπως υποστήριξε θα επικρατούσε, αν δεν υπήρχε συμφωνία.

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη, υποστήριξε ότι «τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας» και ζήτησε απ' το λαό να βάλει πλάτη, ώστε να μην επιστρέψει το χτες, εννοώντας τη ΝΔ, «τη διαπλοκή, τα κυκλώματα, οι βαρόνοι, οι διαφθορείς, τα βαποράκια των δανειστών», οτιδήποτε άλλο εκτός απ' την αστική τάξη που κατακλέβει τον πλούτο που παράγει ο λαός.

Απαντώντας στα περί μετεκλογικών συνεργασιών, δήλωσε ότι «δε θα αφήσουμε το παλιό, που ο λαός μας το έδιωξε από την πόρτα τον περασμένο Γενάρη, να επιστρέψει τώρα από το παράθυρο» και πως «κυβερνήσεις κουρελούδες, κυβερνήσεις ζόμπι, κυβερνήσεις μιας χρήσεως, με συμμετοχή του Βορίδη, του Ψωμιάδη, του Αδωνι, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να δείτε».

Κλείνοντας την ομιλία του, ομολόγησε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που κρίνεται από τις εκλογές, είναι ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα, ποιος θα συνεχίσει τη «διαπραγμάτευση» με την ΕΕ: «Με τη ΝΔ και τους συμμάχους της, που χαντάκωσαν τη χώρα; `Η με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτά «πορτοπαράθυρα» για συνεργασίες

Εμμέσως πλην σαφώς υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας τάχτηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξη Τύπου στην Πρέβεζα. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, «νέες εκλογές δε θα γίνουν». «Δε θα ήταν δυνατό να συμπράξουμε κυβερνητικά με αυτές τις δυνάμεις που είναι στην αντίληψή τους τα μνημόνια και κυρίως με τη ΝΔ, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην ερώτηση που έρχεται στα χείλη σας, "άρα με τους άλλους είναι πιθανό;", είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα το δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε, εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Πανούσης, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», επικρότησε το άνοιγμα Τσίπρα στην «Κεντροαριστερά», λέγοντας ότι «το άνοιγμα του κ. Τσίπρα θα φανεί τώρα σε πρόσωπα και βέβαια στην Κεντροαριστερά, αλλά έχει σημειολογία σημαντική το ποιους θα βάλει. Αν ανακατέψει την κουτάλα και βάλει τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε άλλους ρόλους ή τα ξαδέλφια τους, αυτό θα δείχνει ότι δε σκοπεύει να κάνει πραγματικά το κεντροαριστερό άνοιγμα που του είχα πει εγώ από τότε».

Προεξόφλησε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας ότι «ο λαός θα μοιράσει τις ψήφους και θα δώσει τη δυνατότητα, κατά τη γνώμη μου, ενός μεγάλου συνασπισμού, γιατί αυτό πρέπει να γίνει. Ολα τα άλλα, με τρία κόμματα, ψάχνεις να βρεις ποιοι είναι, τι δουλειά κάνουν, πού συμφωνούν και πού δε συμφωνούν, είτε είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι πρώτη η ΝΔ, δε θα βγει πουθενά. Να το αντέξει (σ.σ. να αντέξει να κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ). Αν η ΝΔ πάει λίγο πιο κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κεντροαριστερά, να συναντηθούν και για 3-4 χρόνια να λύσουν τα προβλήματα των μνημονίων και του κράτους, μετά έχουν 100 χρόνια να μαλώνουν, αλλά η ιστορία θα τους γράψει ως σωτήρες, αν κάνουν αυτή τη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ