Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιδιώκει συμμετοχή σε αντιλαϊκή κυβέρνηση

Εκδήλωση στο Ζάππειο πραγματοποίησε χτες βράδυ το ΠΑΣΟΚ για την 41η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος. Κεντρικό επιχείρημα της προέδρου τους Φ. Γεννηματά, στην ομιλία της, για να πετύχει επανασυσπείρωση «παραδοσιακών» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, η δυνατότητα να κατακτήσει την τρίτη θέση στις εκλογές, κερδίζοντας κάποιους πόντους στο πεδίο αναδιάταξης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, διεκδικώντας από καλύτερες θέσεις μερίδιο εξουσίας στο επόμενο σχήμα διακυβέρνησης της χώρας.

Σχήμα που, λίγο - πολύ, το περιέγραψε πώς το φαντάζονται ή πώς το θέλουν μια σειρά από αστικά κέντρα και παράκεντρα, ώστε να περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ο τ. πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χθες το πρωί στο Mega: «Από τις εκλογές πρέπει να προκύψει αυτό που επικράτησε τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Γιατί έπρεπε να αλλάξει αυτό τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, και ΠΑΣΟΚ.

Παραπέρα, τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας όλων των «δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», την οποία αποκάλεσε «εθνική ομάδα ανασυγκρότησης». Τόνισε, δε, ότι δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Θα αναγκάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Αλ. Τσίπρα να έχει ασυλία, να μην εφαρμόσει αυτό που ψήφισε, να γίνει πάλι «αντιμνημονιακός».

Ζήτησε, ακόμα, μαζί με αυτήν την κυβέρνηση συνεργασίας να κινητοποιηθεί και η «κοινωνία» σε αυτήν την προσπάθεια, να στοιχηθεί δηλαδή ο λαός πίσω από τους στόχους ανάκαμψης των μονοπωλιακών κερδών συναινώντας στον παραπέρα σφαγιασμό δικαιωμάτων του.

Και ...ενέσεις από Σημίτη

Να καταγραφούν και τα εξής από το χαιρετισμό του πρ. προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρ. πρωθυπουργού Κ. Σημίτη προς την εκδήλωση στο Ζάππειο, τα οποία εντάσσονται ακριβώς στο αστικό αφήγημα των ημερών περί επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων: «Οι τελευταίες εξελίξεις διαγράφουν τον κίνδυνο το πολιτικό σύστημα να έχει εφεξής δύο κύριους άξονες, την παραδοσιακή Δεξιά και τη συντεχνιακή και εθνικολαϊκιστική Αριστερά. Η κατανομή της πολιτικής εξουσίας μεταξύ των δύο αυτών παρατάξεων ενισχύει την ανελαστικότητα του συστήματος, τη συνεχή αντιπαλότητα στην πολιτική ζωή και τις δογματικές αντιπαραθέσεις (...) Πρέπει να αποφύγουμε το δικομματισμό των προσκολλημένων στο παρελθόν. Οι δυνάμεις της ανανέωσης οφείλουν να συσπειρωθούν, να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους, την εμμονή σε ιστορικά σχήματα, την πολιτική συμπεριφορά που υποτιμά τη συνεργασία και τη συνεννόηση».

Στο μεταξύ, μέλη της ΔΗΜΑΡ, ακολουθώντας ουσιαστικά τον τ. πρόεδρο του κόμματος Φ. Κουβέλη, με ανακοίνωσή τους τάσσονται ενάντια στην απόφαση της ηγεσίας να συμπορευτεί με το ΠΑΣΟΚ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μάλιστα, καλούν «όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στη σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση, στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ