Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά πρωτιά και «σταθερότητα» με «μεγάλες πλειοψηφίες»

Ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του Ευ. Μεϊμαράκη στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προβάλλει όλο και πιο έντονα το προεκλογικό «αφήγημα» του κόμματός του - ευθυγραμμισμένο με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου - για σταθερή «συμμαχική» κυβέρνηση, «μεγάλες πλειοψηφίες» με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να ψηφιστούν και εφαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Χαρακτηριστικό επ' αυτού ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε στους απόδημους Ελληνες: «Το νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας μπορεί να στηριχθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, στη διασφάλιση κλίματος πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Δεύτερον, στις συναινέσεις και συνεργασίες όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σημερινά προβλήματα. Και τρίτον, στην εφαρμογή ενός Νέου Εθνικού Προγράμματος μεγάλων αλλαγών, που να οδηγεί την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

`Η η χτεσινή δήλωσή του από την Κρήτη, όπου μίλησε για «μεγάλες πλειοψηφίες» που και «στην κεντρική σκηνή μπορούμε να τις πετύχουμε». Επέμεινε, δε, ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, απαιτεί συναινέσεις, συνεννοήσεις. Και όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λένε ότι μόνες τους μπορούν να τα καταφέρουν ή ότι αποτελούν εγγύηση για όλα τα ζητήματα ή ότι τα πρόσωπα που ηγούνται μπορούν να δώσουν λύσεις σε όλα. Δείχνουν μια αλαζονεία, έναν εγωκεντρισμό (...) Εγώ καθαρά σας λέω ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όλους τους δημοκράτες που έχουν άποψη και προτάσεις, για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις και να βάλουμε τη χώρα στη σωστή πορεία».

Αλλά και λίγο αργότερα, σε αυτό το ...κρεσέντο (που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί) υπέρ της συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, καταθέτοντας στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, υποστήριξε: «Μπορούμε όταν έχουμε ηγέτες, ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες περιόδους και να γράψουμε λαμπρή ιστορία», ενώ επέμεινε να μιλά για «συνεννόηση, συζήτηση, διάλογο, συνθέσεις και αποφάσεις λογικές και ρεαλιστικές».

Στόχος, βέβαια, της ΝΔ, εισπράττοντας τα εύσημα των αστών για τις τέτοιες θέσεις της υπέρ της σταθερότητας και της συνεννόησης, είναι να αποτελέσει η ίδια τον κορμό μιας τέτοιας... συνεργατικής κυβέρνησης. Εξ ου και για να αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον ρίξουν από την πρώτη θέση, ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, θέλοντας να εμφανίσει εαυτόν ως ικανότερο «ηγέτη», χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα ως το «χειρότερο πρωθυπουργό όλων των εποχών» και αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «έδιωξε επενδύσεις», «αύξησε τους φόρους» και «διόγκωσε το σπάταλο κράτος».

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη ΝΔ έχουν εξετάσει και σενάρια «μεγάλου συνασπισμού», σχηματισμού κυβέρνησης με συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες ενστάσεις εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος να αφορούν στους προβληματισμούς για... «παρενέργειες» που θα μπορούσε να έχει μελλοντικά στο αστικό πολιτικό σύστημα μια τέτοια εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι το σκέφτονται. Χαρακτηριστικά, το στέλεχος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μια μέρα αφότου δήλωσε ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν ξέρω αν είναι ευκταία η αυτοδυναμία» και ότι «με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χρειάζεται τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων», χτες επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Χαρακτήρισε μεν «τεράστια» τη «διαχειριστική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση, αλλά και σε ζητήματα όπως η Εκπαίδευση και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «με έναν άλλο, λογικό ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη πλην Χρυσής Αυγής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ