ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Αναποδογυρίζει την πραγματικότητα για τους φόρους

Σε χτεσινή ομιλία, παρουσίασε σαν φοροαπαλλαγή(!) τη νέα αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας

Στάχτη στα μάτια του λαού προκειμένου να περάσει με τις μικρότερες αντιδράσεις τους νέους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια, προσπάθησε να ρίξει ο πρωθυπουργός στη χτεσινοβραδινή ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Αντ. Σαμαράς δε δίστασε να εμφανίσει τη νέα άγρια φορολεηλασία περίπου ως φοροελάφρυνση για όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων! Οπως αναμένονταν βέβαια, απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό των 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρων για το 2013, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να βγάλει το λάδι μισθωτών, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών και μικρών ΕΒΕ.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έκανε δύο διευκρινίσεις: Πρώτον, ότι «δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα», διακηρύσσοντας μάλιστα ότι «είναι έξω από τις θέσεις μου, είναι αντίθετο με τις ιδέες μου». Δεν παρέλειψε βέβαια να σπεκουλάρει, εμφανιζόμενος σαν προστάτης των μεσαίων στρωμάτων! «Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της», διακήρυξε.

Ταυτόχρονα, προσπάθησε προκλητικά να χριστεί υπέρμαχος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. «Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι «αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων».

Ο ίδιος επιχείρησε να εξωραΐσει και τη νέα σφαγή στα επιδόματα για τα παιδιά, την οποία παρουσίασε ως μεγάλη καινοτομία: «Επίσης κάνουμε τη μεγάλη καινοτομία να δίνουμε επιδόματα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί! Με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να δίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη», δήλωσε και πούλησε προσδοκίες στους πολύτεκνους ότι «κάνουμε προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα».

Φορο-προνόμια στο κεφάλαιο

Από την άλλη, δεν έκρυψε ότι ο χαρακτήρας και αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι κατ' εξοχήν φιλομονοπωλιακός, αφού υπέρτατος στόχος είναι η παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

«Σε τελική φάση, η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση «να κάνουμε σύντομα πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων»!

Υπεραμυνόμενος των φορο-προνομίων της πλουτοκρατίας, είπε ότι η φορολογία πρέπει «να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την επένδυση», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούμε εμείς να υστερούμε απέναντι στις γειτονικές μας χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τις νέες επιχειρήσεις».

Σε άλλο σημείο, έδωσε διαπιστευτήρια πυγμής απέναντι στο κίνημα λέγοντας: «Είναι δυνατό μερικές δεκάδες άτομα, να σταματάνε με την καθημερινή "επαναστατική γυμναστική" τους τη ζωή και την εργασία εκατομμυρίων συμπολιτών τους; Σε ποια δημοκρατική χώρα γίνεται αυτό; Σε ποια σύγχρονη δημοκρατία το ανέχονται αυτό; Αυτό λοιπόν, θα το σταματήσουμε».

«DEUTSCHE BANK»
Σχετίζει τα ενεργειακά αποθέματα με το χρέος

Εκθεση της γερμανικής τράπεζας, βασισμένη στις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης

Εκθεση με την οποία αποτιμά τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νότια της Κρήτης (χωρίς να συμπεριλαμβάνει το Ιόνιο και το Αιγαίο), συνδέοντας την εκμετάλλευση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών στην Ελλάδα, εκπόνησε η «Deutsche Bank», βάζοντας για τα καλά τα ενεργειακά αποθέματα στο παιχνίδι των ανταγωνισμών για τη διαχείριση της κρίσης.

Η γερμανική τράπεζα αποτιμά στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των κοιτασμάτων, αν ισχύουν τα δεδομένα των έως τώρα ερευνών, και υπολογίζει στα 214 δισ. ευρώ -107% του σημερινού ΑΕΠ- το καθαρό όφελος για το δημόσιο. Η ίδια έκθεση, εξετάζει τους «κανόνες εμπλοκής» των ξένων επενδυτών στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων, που είναι και το ζουμί της μελέτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κέρδη από την εξόρυξη του φυσικού αερίου θα αρχίσουν να εισρέουν στα δημόσια ταμεία γύρω στο 2020, χρονιά που είχε τεθεί αρχικά σαν στόχος για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Η τράπεζα συσχετίζει αυτά τα στοιχεία με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, για το οποίο λέει ότι αλλάζουν τα δεδομένα αν γίνει εξόρυξη των αποθέματων.

Σε άλλο σημείο, προβλέπει ότι η ανάδειξη της Ελλάδας στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο, μπορεί να ενθαρρύνει προσεγγίσεις «φυγόκεντρες» από την ΕΕ. Προσθέτει ακόμα πως η μείωση του εργατικού κόστους και οι μειώσεις σε άλλα κόστη, ενδέχεται να προσφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια στις εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν.

Η «Deutsche Bank» προτείνει τη δέσμευση ενός ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα σε ένα ειδικό ταμείο που θα εξισορροπεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές και θα επενδύει σε δραστηριότητες εκτός του ενεργειακού τομέα.

ΚΥΠΡΟΣ
Διάγγελμα για τα μέτρα από τον Δ. Χριστόφια

Απέδωσε την κρίση στις τράπεζες και ζήτησε ενότητα για το καλό της χώρας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επώδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα, που συνοδεύει την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ανακοίνωσε χτες με διάγγελμα ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Τα μέτρα αναμένεται να πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ανατροπές που στο σύνολό τους φορτώνουν στο λαό το βάρος για τη σωτηρία των τραπεζών και της οικονομίας της Κύπρου.

Στο διάγγελμα, ο Δ. Χριστόφιας απέδωσε στο τραπεζικό σύστημα την κύρια ευθύνη για την κρίση στην Κύπρο, βάλλοντας ενάντια στον προηγούμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο κατηγόρησε για πλημμελή έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Οπως είπε, «αν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τις τράπεζες, η Κύπρος δε θα χρειαζόταν να ενταχθεί σε κανένα μηχανισμό, ανεξαρτήτως των όποιων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων υπάρχουν».

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο κόστος που έχει η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, στο κόστος από τη μετατροπή της «Μαρφίν Εγνατία» σε κυπριακή τράπεζα, αλλά και στα επισφαλή δάνεια που οι τράπεζες παραχώρησαν στην Ελλάδα.

Στα «θετικά» που επιτεύχθηκαν στις συνεννοήσεις με την τρόικα, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε τη διατήρηση του εθνικού ελέγχου της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο, την αποφυγή ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, τη διατήρηση της ΑΤΑ και του 13ου μισθού και τη διάσωση του Συνεργατισμού (των συνεταιρισμών).

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τα μέτρα «επώδυνα», λέγοντας ότι «η εφαρμογή του μνημονίου θα προκαλέσει πολλές δυσκολίες στους πολίτες του τόπου». Την ίδια στιγμή, κάλεσε για ενότητα και υπευθυνότητα «για να μην προκαλέσουμε περισσότερες δυσκολίες ή να δώσουμε αφορμή σ' αυτούς που θέλουν να βλάψουν τη χώρα μας, να το πετύχουν».

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί ο Α. Λοβέρδος

Διεργασίες και πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ πρώην και νυν στελεχών του ΠΑΣΟΚ με μόνο διακύβευμα τους ρόλους και τις θέσεις στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού και αναπαλαίωσης της σοσιαλδημοκρατίας, σηματοδοτεί η προχτεσινή απόφαση του Ε. Βενιζέλου να θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ τον Α. Λοβέρδο μετά την ίδρυση της πολιτικής κίνησης «ΡΙΚΣΣΥ».

«Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», δήλωσε χτες στο ραδιοσταθμό «9,89» ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Λοβέρδος θα επιδιώξει τη συστράτευση μιας σειράς υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη νέα κίνηση, ώστε στην πορεία αυτή να μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα. «Είναι ζητούμενο αν θα υπάρξουν συγκλίσεις», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος άφησε ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.

ΑντιΚΚΕ εμμονές

Την εμμονή του να απομακρυνθεί το σφυροδρέπανο και τα τρία κόκκινα γράμματα του ΚΚΕ από την πρόσοψη του κτιρίου της ΝΕ Πειραιά του Κόμματος επανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή στον τοπικό Τύπο, βγάζοντας ταυτόχρονα χολή για το κίνημα και το Κόμμα της εργατικής τάξης. Απαντώντας στο σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την αξίωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο να κατέβει το σφυροδρέπανο και τα τρία γράμματα από το κτίριο του Κόμματος στον Πειραιά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να πει ότι «εκφράσεις σε κείμενα όπως η "παρουσία αυτών των τριών γραμμάτων σε ένα κτίριο που έχουν υποφέρει οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαϊκού μας κινήματος", κατά τη γνώμη μου αγγίζουν τα όρια της θρησκευτικής προσέγγισης»! Με αυτή του τη δήλωση, το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ότι το σφυροδρέπανο και τα τρία κόκκινα γράμματα «ΚΚΕ» δεν χωρούν στο σύστημα διαχείρισης και αισθητικής των ΣΥΡΙΖαίων. Οτι κατέβασαν το δικό τους σύμβολο από τα γραφεία τους στον Πειραιά, είναι δικό τους θέμα και αφορά τη δική τους ...αισθητική. 'Η ίσως, να ετοιμάζονται να ανεβάσουν άλλο σύμβολο, αυτό του «νέου ΠΑΣΟΚ». ΥΓ: Εάν δεν τον τύφλωνε η εμπάθεια και ο αντικομμουνισμός, θα έβλεπε ότι το σύμβολο του ΚΚΕ είναι στην εσοχή της πρόσοψης του κτιρίου και όχι στην πρόσοψη, όπως επικαλείται ο ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ