ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή

To πακέτο των αμερικανικών αιτημάτων, για ακόμα μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, έθεσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ στην Αθήνα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που τον επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο.

Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι μέρος του παζαριού που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε θέμα ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως προβλέπει η απόφαση του ΝΑΤΟ. Ζήτησε την αποστολή μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου «Σινούκ», επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», την αποστολή ενός μηχανοκίνητου τάγματος Πεζικού, αλλά και να αρθούν οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, που διέπουν τη δράση του ήδη υπάρχοντος ελληνικού τμήματος στο Αφγανιστάν, και να μεταφερθούν στα νότια της χώρας, όπου μαίνονται οι μάχες με τους Ταλιμπάν. Σε σχέση με Κόσσοβο, μετέφερε τις νουθεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, για άμεση αναγνώριση του Κοσσόβου, αλλά και για την ενδυνάμωση της κατοχικής δύναμης κυρίως με μεταφορικά ελικόπτερα, καθώς ήδη στο Κοσσυφοπέδιο η ελληνική συμμετοχή στην κατοχική δύναμη φθάνει τα 700 άτομα.

Από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το πεδίο για συνέχιση των αμερικανικών πιέσεων, επαναλαμβάνοντας την απάντηση που είχε δώσει τις προηγούμενες μέρες και στον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει τα αιτήματα και όταν είναι δυνατό θα ανταποκριθεί. Με την απάντηση αυτή ουσιαστικά ανατρέπεται η θέση που είχε μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα συγκεκριμένα αιτήματα και στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την κάλυψή τους.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ρωσο-σερβικές «παράλληλες δράσεις» στον ΟΗΕ

Αντιθέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σερβίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και οι αντιδράσεις της Σερβίας μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου θα απασχολήσουν την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, που ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 11 του μήνα.

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε με ενέργειες του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν σε συνεργασία με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. Αμφότεροι εξέφρασαν χτες τις σοβαρές ανησυχίες των χωρών τους για τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλεί η μονομερής κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σημειώνοντας ότι Μόσχα και Βελιγράδι θα αναλάβουν «παράλληλες δραστηριότητες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στον ΟΗΕ».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών για πολλοστή φορά ζήτησε να μην επιτραπεί από τα Ηνωμένα Εθνη η ανάπτυξη της αποστολής EULEX της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο σημειώνοντας ότι η μόνη νόμιμη διεθνής παρουσία στην περιοχή είναι η αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK.

Ταυτόχρονα για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, εντείνονται τα προβλήματα. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε πως «δεν εμπιστεύεται πλέον τους εταίρους του στους κόλπους του συνασπισμού (...) ότι θα αγωνιστούν ειλικρινώς για να διατηρηθεί το Κόσσοβο» στους κόλπους της Σερβίας. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου στις 17 Φλεβάρη, το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του φιλοευρωπαίου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, υποστηριζόμενο από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα G17, αντιτίθεται, στους κόλπους του κυβερνητικού σχηματισμού, στο Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του Κοστούνιτσα, όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ το DS και το G17, που κατέχουν την πλειοψηφία στην κυβέρνηση, επιμένουν σε μια προσέγγιση με τις Βρυξέλλες, ο Κοστούνιτσα αντιτάσσεται σε μια συμφωνία με την ΕΕ χωρίς «το Κόσσοβο ως αναπόσπαστο μέρος».

Ο... αριστερός Ντ' Αλέμα

Το ίδιο 24ωρο στις Βρυξέλλες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα ερμήνευσε την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου «όχι σαν μονομερή ενέργεια του λαού του Κοσσυφοπεδίου, που σαν τέτοια δε θα την έπαιρνε κανείς στα σοβαρά, αλλά σαν αποτέλεσμα του ΝΑΤΟ»... Μ' αυτό το σκεπτικό, ο «αριστερός» Ντ' Αλέμα προσπάθησε να εξηγήσει γιατί η Ιταλία αντιτίθεται, για παράδειγμα, στη βούληση της Αμπχαζίας για ανεξαρτησία από τη Γεωργία (επειδή, δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών του ΝΑΤΟ...). Ετσι, επέμεινε ο Ντ' Αλέμα (ένας από τους Δυτικούς αξιωματούχους που υποστήριξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ το 1999 στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), το Κοσσυφοπέδιο «παραμένει ειδική περίπτωση, καθώς ήταν διεθνές προτεκτοράτο στο οποίο η Σερβία δεν είχε καμία εξουσία από το 1999»...

Τέλος, η Φινλανδία έγινε η 20ή χώρα που αναγνώρισε χτες την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Στα Σκόπια εσπευσμένα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ντάνιελ Φριντ, μετέβη χθες το βράδυ εσπευσμένα στα Σκόπια.

Σε λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφέρεται ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι θα είχε συνάντηση χθες στις 23:00 ώρα Ελλάδας με τον κ. Φριντ.

Επίσης, ο κ. Φριντ αναμενόταν να συναντηθεί στα Σκόπια τόσο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, αναμενόταν να εξεταστούν οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας και οι δυνατότητες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με απώτερο χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, ζήτησε χθες την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε θεσμικό επίπεδο και την αποκατάσταση των πρώην αγωνιστών του UCK, οι οποίοι το 2001 ενεπλάκησαν σε ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

«Ζητούμε τα ανοιχτά αυτά θέματα να επιλυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στο Βουκουρέστι. Κρίνουμε ότι η 10μηνη απραξία και η μη υλοποίηση αυτών των δύο σημείων καταδεικνύουν ότι το VMRO-DPMNE θέλει να κερδίσει χρόνο», ενώ το DUI συμπεριφέρεται ανεύθυνα, όσον αφορά τα αιτήματα του αλβανικού εκλογικού σώματος», δήλωσε σήμερα η Φλόρα Καντρίου, βουλευτής και μέλος του Προεδρείου του DPA.

Σύμφωνα με την ίδια, η επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων είναι πολύ σημαντικά για τον αλβανικό πληθυσμό στην ΠΓΔΜ.

Ο Ράφιζ Αλίτι, βουλευτής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ «Ενωση για τη Δημοκρατική Ενταξη - DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι το DPA συμμετέχει στην κυβέρνηση και γι' αυτό πρέπει να υλοποιήσει τη διευθέτηση των δύο αυτών ζητημάτων, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Αλίτι, ανέδειξε το DUI.

Στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών

Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, ενώ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Με την ευκαιρία της επίσκεψής της, η κ. Μπακογιάννη θα συμμετάσχει στην 4η Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε από τις Βρυξέλλες, όπου την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η Ατυπη Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη συνάντηση, η οποία αφορούσε στη διεύρυνση της συμμαχίας με την ένταξη της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί μια συμφωνία για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Οσον αφορά στην ΠΓΔΜ, τόνισα ότι η πολιτική της γειτονικής μας χώρας δε μας επιτρέπει να υιοθετήσουμε την ίδια θετική στάση που έχουμε έναντι της Αλβανίας και της Κροατίας». Σημείωσε, δε, ότι τόνισε στους συμμάχους πως «δυστυχώς η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αφ' ενός με αδιαλλαξία, αφ' ετέρου με ενέργειες εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής άρρηκτα συνυφασμένης με το ζήτημα της ονομασίας» δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να πει το «ναι» στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ