Σάββατο 8 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή

To πακέτο των αμερικανικών αιτημάτων, για ακόμα μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, έθεσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ στην Αθήνα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, που τον επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο.

Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι μέρος του παζαριού που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρέσβης έθεσε θέμα ενίσχυσης της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως προβλέπει η απόφαση του ΝΑΤΟ. Ζήτησε την αποστολή μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου «Σινούκ», επιθετικών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι», την αποστολή ενός μηχανοκίνητου τάγματος Πεζικού, αλλά και να αρθούν οι λεγόμενοι εθνικοί περιορισμοί, που διέπουν τη δράση του ήδη υπάρχοντος ελληνικού τμήματος στο Αφγανιστάν, και να μεταφερθούν στα νότια της χώρας, όπου μαίνονται οι μάχες με τους Ταλιμπάν. Σε σχέση με Κόσσοβο, μετέφερε τις νουθεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, για άμεση αναγνώριση του Κοσσόβου, αλλά και για την ενδυνάμωση της κατοχικής δύναμης κυρίως με μεταφορικά ελικόπτερα, καθώς ήδη στο Κοσσυφοπέδιο η ελληνική συμμετοχή στην κατοχική δύναμη φθάνει τα 700 άτομα.

Από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το πεδίο για συνέχιση των αμερικανικών πιέσεων, επαναλαμβάνοντας την απάντηση που είχε δώσει τις προηγούμενες μέρες και στον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ότι η Ελλάδα θα αξιολογήσει τα αιτήματα και όταν είναι δυνατό θα ανταποκριθεί. Με την απάντηση αυτή ουσιαστικά ανατρέπεται η θέση που είχε μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα συγκεκριμένα αιτήματα και στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την κάλυψή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ