ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναίνεση σε «θολό τοπίο»
  • Αποφεύγει να διευκρινίσει σε ποια βάση συνομιλεί για την ονομασία στον ΟΗΕ με την ΠΓΔΜ
  • Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών μόνο για επικύρωση συμφωνίας στον ΟΗΕ
  • «Κλείνει τα μάτια» στις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Βαλκάνια, Κυπριακό

Κλίμα συναίνεσης για την επιδιωκόμενη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ επιδιώκει η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να υποβαθμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την απροκάλυπτη επέμβαση και να την «περιφρουρήσει» από τη λαϊκή οργή.

Η κυβέρνηση άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά για να επικυρώσει την «αμοιβαία αποδεκτή λύση» που θα προκύψει στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αν και στις συνομιλίες στον ΟΗΕ συζητά στη βάση της σύνθετης ονομασίας, ωστόσο αποφεύγει ακόμα και τώρα να το παραδεχτεί δημόσια, στο όνομα της συνέχισης των συνομιλιών!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «θεωρεί πολύ πιθανό» να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο των Αρχηγών «εφόσον υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στην αμοιβαία αποδεκτή λύση, από εκείνη που είχε προταθεί στο τελευταίο Συμβούλιο των Αρχηγών». Κληθείς να αποσαφηνίσει σε ποια βάση η κυβέρνηση ζητά τη συναίνεση των άλλων κομμάτων ο Θ. Ρουσόπουλος παρέμεινε σε σκόπιμα ασαφές και γενικόλογο επίπεδο: «Η βάση είναι απλή: Εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, FYROM, με την οποία θα συμφωνούν όλα τα κόμματα. Αρα και ο ελληνικός λαός θα είναι κατά το μάλλον σύμφωνος με αυτή την πρόταση».

Ο εκπρόσωπος δε θέλησε να ξεκαθαρίσει σε ποια βάση η κυβέρνηση συζητά στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την ονομασία: «Δεν μπορώ να δώσω κανένα επιπλέον στοιχείο αυτή τη στιγμή», είπε, παραπέμποντας «στον κατάλληλο χρόνο, όταν θα φθάσουμε σε σημείο που θα είναι ουσιαστικό και θα δίνει αποτέλεσμα», την ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού! Διαβεβαίωσε όμως ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση της «ενδιάμεσης συμφωνίας» του 1995.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσιωπήσει τις ευθύνες για την παρέμβαση των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι «καθάρισε» τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή περί «άστοχης και ατυχούς ενέργειας». Ο Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ δεν επηρέασε τη «στρατηγική» της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό», χαρακτηρίζοντας σημαντική στην κατεύθυνση αυτή τη δήλωση του εκπροσώπου του γγ του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς πως «η απόφαση των ΗΠΑ δε θα επηρεάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται στον ΟΗΕ». Διέψευσε επίσης ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Καραμανλή με τον Τζ. Μπους την παραμονή της αναγνώρισης, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει καμία άλλη επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της αμερικάνικης κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφεύγει με κάθε τρόπο να συνδέει την επέμβαση των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ με άλλες επεμβάσεις στην περιοχή. Ετσι, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση», μεταξύ της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ και την προσγείωση, που πραγματοποίησε σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αμερικανικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα κατεχόμενα στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας έτσι «ντε φάκτο» το κατοχικό καθεστώς.

Ενημέρωση από Μολυβιάτη

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης και «εθνικής συνεννόησης». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης θα ενημερώσει αύριο την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 11:00 στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στις 12:30 το μεσημέρι στη Χ. Τρικούπη και με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, στις 13:30 στα γραφεία του κόμματος. «Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι να μετατρέψει το θέμα σε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Παράλληλα, η ΝΔ τάχτηκε κατά της διοργάνωσης συλλαλητηρίων, επιχειρώντας να αποτρέψει τόσο τη διοργάνωσή τους όσο και συμμετοχή μελών και στελεχών του κόμματος. «Καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση που δημιουργεί στους Ελληνες η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η ΝΔ δεν ενθαρρύνει κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού άσκησε πιέσεις στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η εξωτερική πολιτική - πρόσθεσε - δεν ασκείται με συναίσθημα, αλλά με σχέδιο και πρόγραμμα.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή

Συζήτηση και για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε χτες από τους πολιτικούς αρχηγούς στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Παιδείας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για το ποιες είναι οι στοχεύσεις των ΗΠΑ με την ενέργειά τους να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ. Να πει τις θέσεις της και για τις αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, αφού η ενέργεια αυτή δεν αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, λέγοντας ότι είναι ευκαιρία για τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τι πιστεύει για τις Συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι που είναι δύο ζητήματα που αποτελούν «μαύρες σελίδες» της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι για το θέμα της ΠΓΔΜ χρειάζεται ψυχραιμία και σοβαρότητα και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώνει την αντιπολίτευση για όλα τα ζητήματα, όπως ακριβώς έγινε με το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ζήτησε να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και να συγκληθεί το υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι ευθύνες για τις εξελίξεις έχουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως ο ΣΥΝ είχε έγκαιρα(!) προσχωρήσει στη σύνθετη ονομασία. Πάντως, όχι τόσο έγκαιρα ώστε να μη συμμετάσχει στα περίφημα συλλαλητήρια. Αλλα αυτό το τελευταίο «ξέχασε» να το αναφέρει.

«Νέες οδύνες» βλέπει ο Σπυρίδων

Στην εκτίμηση πως η δραστηριοποίηση της Ουάσιγκτον μία μέρα μετά την επανεκλογή του προέδρου Μπους υπέρ της FYROM αποτελεί αρχή νέων οδυνών για την ελληνική διπλωματία, προέβη ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. «Φοβούμαι πως η στάση της Ουάσιγκτον, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος Μπους άδραξε τις ψήφους των ομογενών μας εν ονόματι του νεοσυντηρητισμού του, χωρίς καμία δέσμευση έναντι του ελληνικού στοιχείου, μόνο πηγή νέων οδυνών θα είναι για την ελληνική διπλωματία», τόνισε. Παράλληλα ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής παρατήρησε πως πλέον «είναι αργά για δάκρυα, απειλές και λεονταρισμούς προς την Ουάσιγκτον», καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση «να παίξει το ύστατο διπλωματικό παιχνίδι της στο ευρωπαϊκό πεδίο». Παράλληλα ζητά από το ελληνοαμερικανικό λόμπι να δραστηριοποιηθεί «γιατί διαβλέπεται Κυπριακό και Αιγαίο στον ορίζοντα της αμερικάνικης ατζέντας!» Και τότε, κατέληξε, «θα είναι αμετάκλητα αργά για διορθωτικές κινήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ